Kristina Bajsić-Bogović: Naš rad sa sobom nosi ogromnu odgovornost i zbog toga se maksimalno posvećujemo i najsitnijem detalju - Zaposlena.hr
Sadržaj portala

Kristina Bajsić-Bogović: Naš rad sa sobom nosi ogromnu odgovornost i zbog toga se maksimalno posvećujemo i najsitnijem detalju

Razgovarala: Antonia Kulić

Fotografije: William Teocchi

Odvjetnica Kristina Bajsić Bogović u svijetu prava, prepunom različitih grana(obiteljsko, radno i slično), uvidjela je važnost mirenja i medijacije kao i potrebu za učenjem principa medijacije i mirenja od ranih nogu, te je u skladu s time s kolegama osnovala tvrtku Pripreme iuridica. Isto tako, članica je Hrvatske udruge za mirenje i Hrvatske gospodarske komore te registrirani izmiritelj kod Hrvatske udruge za mirenje i jedna od osnivačica Odvjetničkog društva Horvat & Zebec & Bajsić Bogović. Pored svega toga,Kristina uspješno balansira vrijeme s obitelji, a kako sve to uspjeva, njezin poslovni put i projekti, te zašto je medijacija i mirenje važno, Kristina otkriva u  intervjuu za Zaposlenu.

Još za vrijeme srednjoškolskih dana bili ste aktivni na području zaštite ljudskih prava. Je li vas to potaknulo da upišete studij prava i kako ste se odlučili baviti medijacijom?

Apsolutno me vodila želja za zaštitom ljudskih prava i svih drugih prava koja nekome pripadaju. Obično kažu da mladi žele mijenjati svijet i to je doista kod mene bio slučaj, a i dalje me inspirira potreba pomoći nekome tko se našao u nezavidnoj situaciji na bilo koji način. Od prvih dana na pravnom fakultetu učimo da pravo i pravda nisu isto, no to me nikada nije obeshrabrilo. Upravo su mirenje i medijacija način da svatko bude zadovoljan ishodima nekog spora, da u nekom predmetu nema gubitnika, pa mi se ta ideja svidjela i trudim se približiti drugima ove postupke u svakoj prilici.

Što je medijacija i zašto je ona važna?

Medijacija je povjerljiv postupak mirenja kojeg usmjerava treća, nepristrana osoba, a stranke imaju mogućnost izbora tog medijatora. U postupku svaka stranka može neometano iznijeti sve što smatra važnim i razgovorom riješiti sporna pitanja s drugom stranom. Po uspješnom završetku pregovora, sklapa se nagodba, koja ima svojstvo ovršnosti te se izvršava obveza preuzeta sklopljenom nagodbom. Na taj način, rješenje može biti postignuto u jednom danu ili već za nekoliko sati. Čak i ako se postupak produži na nekoliko dana ili par mjeseci, i dalje je primjetna razlika od postupaka pred sudom, koji mogu trajati i nekoliko godina. Ako se nagodba ipak ne postigne, nema nikakvih posljedica. Poanta je da rješenje bude postignuto zajednički, razgovorom stranaka. Nakon toga su stranke spremne čak i nastaviti poslovnu suradnju, koja se u prethodnom razdoblju činila nemogućom. Principi medijacije mogu se iskoristiti u bilo kojoj životnoj situaciji koja zahtjeva rješavanje nekog sukoba, spora, na miran način, riječima – ne nasiljem.

Cijeli svoj radni vijek ste u odvjetništvu. Opišite Vaš poslovni put kao i osnivanje Odvjetničkog društva Horvat & Zebec & Bajsić Bogović?

Odvjetničko društvo Horvat & Zebec & Bajsić Bogović počelo je svoj rad u pravnoj struci 2008. godine, prvotno kao „Zajednički odvjetnički ured Tihomir Zebec i Kristijan Horvat“, gdje sam 2011. godine započela svoje vježbeništvo. U sedam godina predanog rada postala sam partner član uprave Odvjetničkog društva i to je najbolji dokaz kako se upornost i kontinuirano usavršavanje isplate. Klijenti prepoznaju kvalitetu rada i kompetentnost odvjetnika, a cijene ljudski pristup i posvećenost. Kako bih uvijek mogla pružiti najbolje rješenje, okrenula sam se cjeloživotnom učenju, pa posjedujem i brojne certifikate te uz hrvatski govorim engleski i njemački.

Što biste istaknuli u radu navedenog Odvjetničkog društva?

Bavimo se mnogim područjima rada, od bankarstva i financija, ovršnih postupaka, radnog prava i sporova, ugovornog i stvarnog prava, do obiteljskog, trgovačkog, zemljišnoknjižnog prava. Ali i ovdje bi istaknuli arbitražu i mirenje kao postupke kojim se može riješiti spor iz većine područja kojima se bavimo.

Registrirana ste izmiriteljica Hrvatske udruge za mirenje i osnivačica tvrtke Pripreme iuridica. Možete li nam reći nešto više o tome?

Tako je, uz kolege Zebeca i Horvata, osnovala sam Pripreme iuridica kao tvrtku kroz koju ćemo naša znanja prenositi na druge, posebno na mlađe generacije. Svi smo također ovlašteni izmiritelji registrirani kod Ministarstva pravosuđa Republike Hrvatske, pa smo dobro potkovani u svim temama kojima se Pripreme iuridica bave.

Koje su djelatnosti navedene tvrtke i možete li nam reći nešto više o radionicama za djecu i mlade?

Primarno smo fokusirani na pripreme za pravosudne i državne stručne ispite te na radionice za djecu i mlade koje se odnose na simuliranje suđenja u vrtićima i školama te ih kroz takav zabavan način učimo da nasilje nikada nije rješenje i da se sve može riješiti na miran način. Radionice smo osmislili zbog primjetnog porasta vršnjačkog nasilja, a dužnost nas odraslih je naučiti djecu i mlade kako stvoriti ugodno okruženje, biti empatični, družiti se i igrati, a ne pribjegavati vrijeđanju, maltretiranju. Vjerujemo da će obrazovne ustanove prepoznati značaj ovakvih interaktivnih radionica i prijaviti se u velikom broju, jer je davno prošlo vrijeme sjedenja i čitanja s ploče, a budućnost školstva morala bi uključiti stručnjake iz pojedinih područja. Naime, znamo da su prosvjetni radnici jako opterećeni i teško možemo očekivati da će u slobodnom vremenu istraživati područja koja ne pokriva kurikul – ovako mi u par sati prenosimo najvažnije poruke, koje pomažu cijeloj grupi ili razredu. Što se tiče samih priprema, ispiti su uvijek stresni i želimo olakšati taj teret onima koji možda razmišljaju i o odustajanju, nakon godina i godina školovanja. Kad znate da vas čeka tri dana osmosatnih ispita, kao što je slučaj s pravosudnim, teško je ostati hladne glave i koncentriran. Zato su tu Pripreme iuridica za pomoć i oslonac.

Kako radionice pomažu djeci i mladima i koja je njihova najčešća reakcija?

Djeca i mladi su radoznali i vole učiti kroz praksu, biti uključeni u sam proces. Tako brže pamte i naučeno ne odlazi tako lako u zaborav, kao što je to ponekad slučaj sa suhoparnim tekstovima iz udžbenika. A i medijacija je baš „životni“ proces, jer se volja za rješavanjem problema mora prakticirati, u svim situacijama u kojima razgovor može donijeti zadovoljavajući ishod. Nije to karakteristika samo mladih, ali nove generacije pokazuju nesnalaženje u direktnoj komunikaciji i slušanju druge strane, jer su navikli na kratke poruke i brzu, površnu konzumaciju informacija. Kad sukob želimo riješiti medijacijom/mirenjem, potrebno je otvoreno sjesti i zajedno s „protivnikom“ utvrditi što je najbolje i kako dalje.

Imate li u vidu nove projekte kao i poslovne planove u Odvjetničkom društvu i tvrtki Pripreme iuridica?

Upravo su u tijeku pripreme za rujansku edukaciju o medijaciji u Varaždinu. U palači Herzer okupit ćemo sve zainteresirane za razvoj vlastitih medijacijskih kompetencija, ali i općenito informiranje o samim postupcima i potencijalnim rezultatima medijacije i mirenja. Prije svega ove činjenice želimo približiti poduzetnicima, jer im korištenje principa medijacije može pomoći u rješavanju velikog broja neslaganja ili sporova, unutar tvrtke te s klijentima ili partnerima. Primjerice, medijacijom je puno lakše nastaviti suradnju s nekim dobavljačem, jer je kvalitetan poslovan odnos teško zadržati nakon dugotrajne i skupe parnice. Osim toga, planiramo obavljanje Specijalističkog programa izobrazbe u području javne nabave, naprednu obuku za medijatore i još neke dodatne programe koji mogu pomoći velikom broju profesija.

Kako izgleda Vaš prosječan radni dan i na koji način ostajete fokusirani?

Nijedan dan nije isti, svaki nosi svoje izazove, ali s time i više mogućnosti da napravimo dobar posao, nekome doslovno promijenimo život. Naš rad sa sobom nosi ogromnu odgovornost i zbog toga se maksimalno posvećujemo i najsitnijem detalju, bilo da nam je u rasporedu rasprava na sudu ili priprema nekog kandidata za pravosudni ispit. Svi naši klijenti u nas imaju veliko povjerenje i mi ga moramo opravdati, kako god se taj dan osjećali i što god se događalo u našem privatnom životu. Iako je ta neprestana usredotočenost teška, ljubav prema ovom poslu čini svakodnevicu lakšom i ispunjenom.

Koja je Vaša tajna uspješnog balansiranja dugih radnih sati s obitelji?

Pravni fakultet vas nauči apsolutno funkcionalnoj organizaciji života, kako privatnog, tako i studentskog, odnosno poslovnog. Kad pred sobom imate tisuće stranica za svaki ispit, jednostavno morate naučiti kako što brže i kvalitetnije riješiti obvezu, da biste imali šansu družiti se s prijateljima ili baviti nekim hobijem. Tako i sada mogu prepoznati koji su mi dnevni prioriteti, a kad je vrijeme za zasluženi odmor u obiteljskom krugu. Jedino je kroz takav balans moguće imati lijep život, jer ne zakidate nijedan svoj interes, ne pati ni posao ni obitelj. Naravno, ništa ne bi bilo moguće bez podrške mog supruga koji je uvijek uz mene, roditelja koji nam pomažu kad god treba i mojih partnera iz ureda s kojima dijelim poslovne ciljeve i ideje.

Nastavite čitati