Malala Yousafzai - najmlađa Nobelovka u povijesti - Zaposlena.hr
Sadržaj portala
Malala-Yousafzai

Malala Yousafzai – najmlađa Nobelovka u povijesti

Piše: Martina Lovaković

Malala Yousafzai najmlađa je dobitnica Nobelove nagrade za mir i aktivistica koja se bori za prava djevjčica na obrazovanje. Još kao mlada djevojka prkosila je talibanima u svom rodnom Pakistanu i borila se za to da se i djevojkama dopusti obrazovanje. 2012. godine talibani se je ranili pucajući joj u glavu i vrat, ali i to je uspjela preživjeti. Zbog nevjerojatne snage volje i želje za promjenama ova mlada žena postala je poznata diljem svijeta te uzor brojnim mladim ženama i djevojkama koje su u njoj pronašle inspiraciju na putu do svojih ciljeva.

Tko je Malala?

Malala je rođena 12. srpnja 1997. godine u Mingori u Pakistanu od majke Toor Pekai Yousafzai i oca Ziauddin Yousafzai. Doček djevojčice nije uvijek razlog za slavlje u Pakistanu, kaže Malala, ali njezin otac Ziauddin Yousafzai bio je odlučan u tome da joj pruži jednaku priliku koju bi imao dječak u njegovoj obitelji.

Odrastala je u predivnoj obitelji od kojoj je od malena imala veliku podršku. Njezin otac vodio je žensku školu u selu u kojem je odrastala, a i sama je bila sretna što ju je pohađala.

Početak borbe

No, sve se promijenilo kada su talibani preuzeli kontrolu nad njezinim gradom u Swat Valley. Ekstremisti su bili neumoljivi. Zabranili su im mnoge stvari poput gledanja televizije i puštanja glazbe i izrekli ogromne kazne za one koji bi se oglušili na naredbe. Ono što je Malalu najviše pogodilo je to što više nije mogla pohađati školu. Naime, djevojkama je bilo zabranjeno bilo kakvo obrazovanje.

U siječnju 2008. godine oprostila se od svojih školskih prijateljica što joj je jako teško palo. Nije znala kada će ih opet imati priliku vidjeti.

Nakon toga Malala je odlučila javno progovoriti u ime svih djevojčica i njihovih prava na učenje. Zbog toga je postala meta talibana koji su pomno isplanirali napad na nju.

Napad talibana

U listopadu 2012. godine vraćala se školskim autobusom iz škole kada je ušao maskirani napadač i upitao tko je Malala. Nakon toga pucao joj je u lijevu stranu vrata i glave nakon čega je teško ranjena prebačena u bolnicu u Birmingham, u Engleskoj.

Tada je cijeli svijet čuo za Malalu, hrabru djevojčicu koja se željela izboriti za prava svojih vršnjakinja za nečim što bi u 21. stoljeću trebalo biti normalno u svim zemljama svijeta – pravo svakog djeteta na obrazovanje.

Ljudi diljem svijeta molili su za njezin oporavak, a ona se deset dana nakon ranjavanja probudila iz kome. Njezina obitelj odlučila je nastaviti život u Engleskoj pa im se nakon višemjesečnih rehabilitacije i brojnih operacija i oporavka i Malala pridružila u njihovom novom domu.

Tada je shvatila da ima mogućnost izbora. Može nastaviti s drukčijim, mirnim životom ili može maksimalno iskoristiti svoj novi život koji je dobila nakon ranjavanja. Nesebično je odlučila nastaviti borbu za svaku djevojčicu sve dok svaka ne bude slobodno mogla ići u školu.

Govor u UN-u

Godine 2013. održala je značajan govor u Ujedinjenim narodima i objavila svoju prvu knjigu pod nazivom “Ja sam Malala“.

Knjiga je napisana kao inspirativna biografija u kojem Malala opisuje kako se izborila protiv tradicije i terorizma u obrani prava svakog djeteta na obrazovanje. Opisuje kako je izgledao život njezine obitelji u Pakistanu, upoznaje čitatelje s običajima i tradicijom svoje zemlje te piše o dolasku talibana i šerijatskom pravu. Prevedena na brojne jezike diljem svijeta, a u sklopu nje nalazi se i mali rječnik i kronološki zapis najvažnijih događaja u Pakistanu i Svatu od 1947. godine kada je Pakistan osnovan.

Nakon toga, glavni tajnik UN-a, Ban Ki-moon, proglasio je 12. srpnja, dan kada se rodila Malala, “Danom Malale” u čast njezinog dotadašnjeg aktivizma kojeg je postigla u borbi da osigura obrazovanje djece diljem svijeta.

Osnivanje fonda

S ocem, koji je oduvijek bio njezino nadahnuće i inspiracija, osoba koja je vjerovala u nju i njezine ciljeve i s kojim je dijelila iste ideje u životu, osnovala je fond Malala. Riječ je o dobrotvornoj organizaciji koja je osnovana 2014. godina i koja svakoj djevojci želi pružiti priliku da kroz obrazovanje ostvari sve svoje snove i budućnost koju odabere.

Nobelova nagrada za mir

Kao priznanje za sav svoj rad, u prosincu 2014. godine dobila je Nobelovu nagradu za mir i time postala najmlađa dobitnica Nobelove nagrade uopće u povijesti.

Četiri godine kasnije, 2018., upisala je Sveučilište u Oxfordu sa željom da studira filozofiju, ekonomiju i politiku.

I dalje se nastavila boriti da svaka djevojka dobije 12 godina besplatnog i kvalitetnog obrazovanja. I dalje putuje u mnoge zemlje i posjećuje škole i djevojčice koje su se našle u situaciji sličnoj njezinoj. Upoznaje djevojke koje se bore protiv siromaštva, ratova, namještenih brakova i rodne diskriminacije, a fond Malala omogućuje svim anonimnim djevojkama diljem svijeta da se i njihov glas čuje.

Borba koja traje i danas

Godine 2020. Malala je diplomirala na Sveučilištu Oxford. Iako je posljednje mjesece kao studentica provela pripremajući završne ispite i diplomski rad u roditeljskom domu, zahvalna je na tome što je uspjela diplomirati. Naglašava kako je uživala u studentskim danima i upoznala drage kolege i ljude s kojima je dijelila mišljenja.

Nakon završetka studija uzela je kratko vrijeme za odmor, a ostatak 2020. odlučila je više nego ikad posvetiti borbi za prava djevojčica.

Budući da u 2020. više od 130 milijuna djevojčica još uvijek ne pohađa školu, smatra da je očekuje dugotrajan rad na tom području. I dalje poziva ljude diljem svijeta da joj se pridruže u borbi za prava djevojčica i žena. Smatra da samo zajedničkom borbom možemo učiniti svijet boljim za generacije koje dolaze. Svijet u kojem će sve djevojčice od najranije dobi dobiti priliku za učenje i slobodu izbora.

Za više informacija o nevjerojatnom životu ove mlade djevojke pogledajte intervju s Ellen DeGeneres u kojem je iznijela detalje iz svog života i svoju neprekidnu želju da svaka djevojčica ima pravo na obrazovanje.

Foto: Flickr

Nastavite čitati