Koji font koristiti za životopis, a koji izbjegavati - Zaposlena.hr
Sadržaj portala
koji-font-koristiti-za-pisanje-zivotopisa-zena-pise-u-biljeznicu

Koji font koristiti za životopis, a koji izbjegavati

Koji font koristiti u životopisu da ga poslodavac primijeti i odmah ne eliminira? Pišete li životopis u Comis Sans fontu ili vaš odabir pada na neki drugi? U nastavku ćemo se otkriti koji font koristiti, a koji izbjegavati.

Da imate samo šest sekundi za impresioniranje potencijalnog poslodavca, koji font biste koristili u životopisu? Naime, poslodavci u prosjeku provedu samo šest sekundi pregledavajući životopis prije nego što se odluče hoće li kandidata pozvati na razgovor za posao.

Iako vas font u životopisu neće biti presudan kod pozivanja na razgovor za posao, sasvim sigurno može biti nešto što će poslužiti kao konačna odluka. Isticanje vaših vještina i postignuća u životopisu mora biti vaš prioritet broj jedan, međutim, važno je uzeti u obzir i naizgled sporedne detalje, kao što je odabir fonta, kako bi vaš životopis završio na skupini onih koji će biti pozvani na razgovor za posao.

Zašto je važno koji font koristiti u životopisu

Pitate se zašto je odabir fonta u životopisu bitan kada je on sam po sebi odlično napisan i upotpunjuje sve vaše vještine i znanje? Osim što ostavlja dobar prvi dojam, postoji nekoliko razloga zašto je odabir ispravnog fonta važan.

1. Laka čitljivost životopisa

Kada govorimo o čitljivosti, doslovno mislimo na to koliko je lako za čovjeka ili za sustav za praćenje kandidata pročitati ono što ste napisali u svom životopisu. Ako je veličina fonta životopisa premala ili ako ima previše kurziva, podcrtanih i drugih kreativnih dizajnerskih rješenja, osoba koja čita vaš životopis može vrlo lako odustati.

Isto tako, ako imate neobičan font, sustav za praćenje životopisa možda neće moći pročitati podatke u vašem životopisu. Na kraju dana, vaš životopis je digitalni dokument. Potencijalni poslodavac ili osoba iz ljudskih resursa najvjerojatnije će koristiti sustav za pretraživanje ključnih riječi, a komplicirani fontovi mogu spriječiti prikazivanje vašeg životopisa.

Zanemarujući čitljivost, ovime ne dajete svom životopisu priliku da bude pročitan. Životopis neće biti uzet u obzir jer se ne može razumjeti.

2. Pristupačnost

Pristupačan font je font koji neće isključiti niti usporiti brzinu čitanja bilo kojeg čitatelja, uključujući i one koji imaju lošiji vid i poremećaje čitanja.

Kada razmatrate pristupačnost svog životopisa, uzmite u obzir veličinu fonta, boju i kontrast. Na primjer, korištenje malog svjetlosivog fonta na bijeloj pozadini ljudima će biti teško čitati, osobito ako su slabovidne.

Što se tiče pristupačnosti, sans-serif fontovi imaju nešto veću čitljivost od serif fontova. Fontovi kao što su Tahoma, Calibri, Helvetica, Arial, Verdana i Times New Roman izvrsne su opcije.

3. Sastavite svoj životopis na jednu stranicu

Odabirom fonta možete utjecati i na to da vaš sadržaj stane na jednu stranicu. Isključivanjem zaglavlja i dodatnih dizajna nećete nepotrebno produživati svoj životopis.

Kao što smo ranije spomenuli, imate šest sekundi da ostavite svoj prvi dojam. Ne dopustite da izbor fonta potisne vaše najimpresivnije radno iskustvo na drugu stranicu životopisa od dvije stranice.

4. Neki fontovi odvlače pozornost od sadržaja

Osim gore spomenutih napomena o čitljivosti i pristupačnosti, odabir pogrešnog fonta za vaš životopis mogao bi odvratiti pozornost čitatelja od sadržaja.

Uzmite u obzir ton koji prikazujete odabirom fonta. Je li Comic Sans prikladan za poziciju profesionalnog administratora za koju se prijavljujete? Dok je tipografija oblik umjetnosti, funkcionalnost i prikladnost trebaju biti prioritet prilikom izrade životopisa.

5 savjeta za odabir fonta + korištenje fontova životopisa

U nastavku donosimo pet kratkih savjeta koje morate imati na umu kada želite koristiti pravi font za životopis.

1. Kada uspoređujete različite fontove za svoj životopis, postavite si ova tri pitanja

 • Izgleda li moj životopis profesionalno u ovom fontu?
 • Je li moj sadržaj lak za čitanje?
 • Odvlači li ovaj font čitatelja od vještina i postignuća istaknutih u mom životopisu?

Ako niste sigurni odaje li vaš životopis dojam profesionalnosti ili omogućuje čitateljima da brzo skeniraju vaše vještine i postignuća, zatražite pomoć prijatelja ili člana obitelji. Dobivanje drugog (ili čak trećeg) mišljenja najbolji je način da osigurate da font vašeg životopisa podržava njegov sadržaj.

2. Hoće li sustav za praćenje ključnih riječi moći “pročitati” vaš font

Da, dobro ste pročitali. Neke veće kompanije imaju sustav koji skenira životopise prema ključnim riječima i tako ih na određeni način eliminira. Čak i ako vaš životopis prolazi kroz sustav za praćenje, izbor vašeg fonta i dalje je važan.

Ako se prijavljujete za poziciju koja prima više kandidata u većoj tvrtki, vjerojatno će vaš životopis biti skeniran kroz sustav za praćenje ključnih riječi.

Ako odaberete krivi font, sustav za praćenje pročitat će ga kao prazno ili kao zbrku kvadratića i… eliminirat će vas.

Kako biste osigurali da vaš životopis može lako čitati računalo, odaberite tradicionalnije fontove. Ne želite da vašu prijavu automatski odbije računalo koje nije u stanju čak ni dešifrirati vaš životopis za ključne riječi.

3. Kad ste u nedoumici, igrajte na sigurno s tradicionalnijim fontovima

Raspravljate s kolegama, prijateljima ili obitelji o tome je li određeni font prihvatljiv za vaš životopis? Ako vi ili oni na to čak i sumnjate, odabir fonta vjerojatno nije pametan izbor.

Kako biste igrali na sigurno i povećali svoje šanse da prođete test, držite se tradicionalnijih fontova.

Najtradicionalniji i najčešći font životopisa je Times New Roman. Ako se želite istaknuti (u pozitivnom smislu), a pritom zadržati profesionalnost i životopis prilagođen čitateljima, razmislite o drugim fontovima kao što su Arial, Calibri, Helvetica ili Cambria.

4. Uzmite u obzir vrstu tvrtke u koju se prijavljujete kod odabira font za životopis

Kada se prijavljujete za posao, važno je svoj životopis prilagoditi određenoj poziciji i tvrtki. Različite djelatnosti i vrste uloga/tvrtki imaju različita očekivanja i preferencije kada je u pitanju stil životopisa.

Nadate se da ćete se probiti u korporativni svijet kao računovođa u velikoj tvrtki? Držite se Times New Romana ili drugih tradicionalnih fontova.

Želite pronaći posao iz snova kao grafički dizajner u startupu? Pokažite svoju kreativnost i oko za dizajn. Isprobajte neki drugi font na popisu najboljih fontova kao što su: Georgia, Garamond, Gill Sans, Arial ili Cambria. Bez obzira na ulogu/tvrtku u koju se prijavljujete, font vašeg životopisa mora zadovoljiti zahtjeve iz Savjeta broj 1.

5. Neka životopis bude dosljedan kako biste se istaknuli

Zamislite ovo: vi ste poslodavac koji mora odlučiti od velike skupine pristiglih životopisa. Odjednom vidite jedan koji koristi pet različitih fontova, različite veličine i boje, a nema odgovarajuće formatiranje. Što biste napravili? Većina vjerojatno neće do imena kandidata prije nego što životopis bacimo na hrpu “ne hvala”.

Pogrešan stil životopisa odvlači pažnju. Oduzima vam pogled s vještina, iskustva i postignuća koja vas čine izvrsnim kandidatom. Kako biste osigurali dobar izgled u svom životopisu, razmislite o izboru fonta (jedan ili dva), izboru boja (jedan ili dva), podudarnim naslovima i jednakom razmaku između odjeljaka.

Profesionalni savjet: osobno brendiranje je sve! Za najbolji prvi dojam i pažnju usmjerenu detaljima, neka vaši materijali za prijavu izgledaju kao jedna cjelina. Koristite isti dizajn pri pisanju životopisa i motivacijskog pisma. To uključuje korištenje istih fontova, boja i pozadine za sve vaše materijale za prijavu.

Najbolji fontovi za vaš životopis

Možda ste još uvijek traumatizirani jer ste bili prisiljeni pisati sve svoje srednjoškolske i fakultetske radove na Times New Romanu (i ne krivimo vas), ali to je stari, pouzdani klasik. Evo nekoliko fontova s kojima također ne možete pogriješiti.

 • Times New Roman
 • Arial
 • Calibri
 • Cambria
 • Gruzija
 • Helvetica
 • Verdana
 • Garamond
 • Didot
 • Trebuchet MS
 • Book Antiqua

Koja je najbolja veličina fonta za pisanje životopisa

Odabir ispravne veličine fonta ključan je utjecaj na čitljivost vašeg životopisa. Dakle, koja je najbolja veličina fonta životopisa?

Neka veličina fonta vašeg tijela bude između 10 i 12. Zaglavlja i pododjeljci mogu biti nešto veći – od 11 do 14.

Naš najbolji savjet pri određivanju veličine fonta jest da je odredite nakon što napišete sav svoj sadržaj. Tako možete odabrati i prilagoditi manju veličinu fonta ako prijeđete na drugu stranicu ili odabrati veću veličinu fonta ako imate previše praznog mjesta na jednoj stranici.

Imajte na umu da možete kombinirati male i velike veličine. Međutim, pobrinite se da budete dosljedni. Ako je jedno zaglavlje veličine 13, provjerite jesu li sva.

Najgore vrste fontova kod pisanja životopisa

Evo nekih fontova koje svakako želite izbjegavati ako želite biti pozvani na razgovor za posao.

1. Izbjegavajte jako stilizirane fontove

Iako bi moderni kurzivni fontovi mogli unijeti malo uzbuđenja u vaš životopis, teško ih je čitati.
Također, imajte na umu ovaj savjet – neki poslodavci ne vole stilizirane fontove.

2. Izbjegavajte neprofesionalne fontove

Regruterima je važno prenijeti svoju sposobnost da budete profesionalni na radnom mjestu. Nemojte ni pomišljati na fontove kao što su Papyrus, Comic Sans, Wingdings, Marker Felt ili Chalkboard.

3. Izbjegavajte nestandardne, preuzete ili prilagođene fontove

Ako ste morali preuzeti font za svoj životopis, nemojte ga koristiti. Sve što je preuzeto s Interneta ili što ste sami izradili nije standardno i ne preporučuje se koristiti u životopisu.

4. Izbjegavajte uske, sažete ili svijetle fontove

Ove vrste fontova teško je čitati, posebno na zaslonu računala. Ako škiljite kako biste razaznali tekst, potreban vam je podeblji ili rašireniji font.

Što su Serif i Sans Serif fontovi?

Ako još uvijek ne znate koji je font pravi za vas, možda bi bilo korisno podijeliti fontove u dvije kategorije: serif i sans serif. Nakon što shvatite razliku između serif i sans serif fontova, možete početi sužavati izbor koji je font najbolji za vas.

Serif fontovi

Serif font ima male crte na kraju svakog poteza u slovu, što ga čini dekorativnijim. Ove vrste fontova obično se smatraju klasičnijim, ozbiljnijim i profinjenijim. Ako je uloga ili tvrtka u koju se prijavljujete tradicionalnija, odabir serif fonta pametan je izbor.

Uobičajeni serifni fontovi uključuju:

 • Georgia
 • Times New Roman
 • Garamond

Font bez serifa

Riječ sans znači “bez”. U ovom slučaju, bez crtice. Sans serif font ne sadrži ukrasne crte na kraju svakog slova, što ga čini čistijim i preciznijim. Ove vrste fontova suprotne su serif fontovima – oni su neformalni, moderni i pristupačno.

Uobičajeni sans serif fontovi uključuju:

 • Arial
 • Helvetica

Dodatni savjeti o tome koji font koristiti za životopis

Vjerovali ili ne, postoji mnogo pitanja o fontovima. Evo nekoliko najčešćih pitanja i odgovora o korištenju fontova kod pisanja životopisa.

Možete li se koristiti više fontova u životopisu?

Toplo preporučujemo da ne koristite više fontova u svom životopisu. Budite dosljedni. Ako želite razlikovati odjeljke u svom životopisu, poigrajte se s veličinama fonta, podebljanjem, kurzivom i podcrtavanjem (ali nemojte pretjerivati).

Koji su dobri mali fontovi za životopis?

Naš savjet za najbolje male fontove za životopis usklađen je s našim savjetom za najbolje fontove za životopis općenito. To su Times New Roman, Arial, Calibri, Cambria, Georgia i Garamond… Nakon što napišete sadržaj životopisa, poigrajte se s promjenom fontova i pogledajte što najbolje izgleda.

Koji su dobri veliki fontovi za životopis?

Isto tako, dobri veliki fontovi za životopis su svi fontovi koji se smatraju čitljivim i dostupnim. Što se tiče dizajna, ako želite uključiti veću veličinu slova, preporučujemo da koristite sans serif font. Sans serifi sa svim velikim slovima zadržavaju čist izgled.

Koji tipovi slova najbolje izgledaju na računalnim monitorima?

Kao što smo ranije spomenuli, velika je vjerojatnost da će se vaš životopis gledati samo na monitoru ili zaslonu računala.

Ne postoje istraživanja koja bi sugerirala da su fontovi serif ili sans serif bolji od drugih u pogledu čitljivosti na zaslonu. Radi sigurnosti držite se uobičajenih, zadanih fontova.

Koja pisma najbolje izgledaju na mobilnim uređajima?

Serif i sans serif pisma dobro funkcioniraju na mobilnim uređajima. Međutim, male veličine slova na mobilnom uređaju teško je čitati. Isto tako, preveliki font može izgledati loše na zaslonu mobilnog uređaja ako nije ispravno formatiran.

Koji font trebam koristiti za pisanje motivacijskog pisma?

Naš savjet za odabir fontova motivacijskog pisma isti je kao i onaj za odabir fontova životopisa. Odgovorite na sljedeća pitanja – Je li ono profesionalno? Je li lako čitljiv? Odvlači li pozornost? Ako se pitate koji font koristiti, preporučujemo da font vašeg motivacijskog pisma uskladite s onim u vašem životopisu. Jedino tako dobit ćete zaokruženu priču kod prijave za posao.

Autor: M.V., Foto: Cathryn Lavery / Unsplash

Nastavite čitati