Kako napisati životopis u 10 koraka i dobiti posao iz snova
Sadržaj portala
kako-napisati-zivotopis

Kako napisati životopis i dobiti posao iz snova

Kako napisati životopis i među mnoštvom kandidata se istaknuti kako bi vas potencijalni poslodavac pozvao na razgovor za posao? Na pravom ste mjestu! U nastavku ćemo osim toga kako napisati životopis, pisati o tome kako izraditi životopis uz primjere. Pa krenimo!

Što je životopis?

Životopis je vaš osobni dokument u poslovnom svijetu. On govori o vašem iskustvu, vještinama i školovanju i koristi se u procesu zapošljavanja. Poslodavcima bi trebao prenijeti najvažnije i relevantne informacije o vama u jasnom, lako čitljivom formatu.

Cilj životopisa je da na kratak, sažet i jasan način komunicirati zašto ste jedinstveni kandidat za poziciju za koju se prijavljujete iznoseći vaše vještine i iskustvo.

Da biste izradili životopis koji će primijetiti potencijalni poslodavci, preporučuje se slijediti određene korake onih koji su se time istaknuli. Glavni cilj kojeg pritom morate imati na umu jest da životopis bude relevantan i čitljiv.

Stoga, u nastavku donosimo najbolje korake za pisanje životopisa, a posebno ćemo opisati izradu svakog njegovog odjeljka.

Savjeti kako napisati dobar životopis

Slijedite ove korake kod pisanja životopisa prilikom vaše sljedeće prijave za posao i uvjerite se u razliku. Dobro napisan životopis sigurno je pola puta do dobivanja posla. Uz profesionalno napisano motivacijsko pismo – garantiramo da ćete dobiti poziv na razgovor za posao.

1. Započnite odabirom pravog formata za pisanje životopisa

Pod formatom u životopisu mislimo na njegov stil i redoslijed prilikom kojeg ćete prikazati glavne informacije u životopisu. Postoje tri najčešće korištena formata životopisa koji možete birati ovisno o tome koji vam najviše odgovora, a to su: kronološki (ili obrnuto kronološki), funkcionalni ili kombinacija.

Kronološki format životopisa na prvo mjesto postavlja odjeljak posvećen vašoj profesionalnoj karijeri i dobar je izbor ako imate bogato radno iskustvo, bez praznina u zaposlenju.

Funkcionalni format životopisa naglašava odjeljak s vještinama i odličan je izbor ako mijenjate industriju rada ili imate praznina u svojoj radnoj povijesti.

Kombinirati format životopisa dobra je opcija ako već imate profesionalno iskustvo, gdje su i vještine i iskustvo u radu jednako važni.

2. Uključite svoje ime i podatke za kontakt

Vaš životopis bi trebao započeti vašim imenom i podacima za kontakt, uključujući vaš e-mail i broj telefona. Imate izbor želite li ili ne uključiti svoju poštansku adresu.

Vaše ime bi trebalo biti dobro vidljivo na vrhu vašeg životopisa s podebljanim ili većim fontom od ostatka dokumenta, ali ne više od veličine 14. Također, možete uključiti poveznicu na svoj portfolio, društvene mreže ili poslovnu društvenu mrežu LinkedIn, ovisno o tome što želite istaknuti kod poslodavaca.

Praksa je također (bila) staviti datum i godinu rođenja, međutim u posljednje vrijeme ovaj dio se sve više izbacuje iz životopisa. Mnogim poslodavcima zapadne za oko godina rođenja i ponekad u startu eliminiraju kandidata. Preporučuje se da ne navodite godinu rođenja jer, iako neprofesionalno, poneki i dalje ne daju jednaku priliku kandidatu koji je mlađi ili stariji od njihovih očekivanja, a ustvari bi se odlično uklopio u posao. Stoga, godina rođenja bi vas mogla eliminirati – izbacite je iz životopisa.

3. Dodajte sažetak životopisa ili cilj

Nakon podataka za kontakt, uključite u životopis ili sažetak životopisa ili vašu izjavu. Kako odlučiti što dodati na početak životopisa?

Vaša izjava brzo objašnjava vaše ciljeve u karijeri i dobar je izbor za one s ograničenim profesionalnim iskustvom, poput onih koji su nedavno završili fakultet ili srednju školu.

Sažetak životopisa ukratko opisuje vaše relevantno radno iskustvo i vještine. Prilikom pisanja sažetka koristite jake, aktivne glagole koji će vas istaknuti.

4. Navedite svoje meke (soft) i tvrde (hard) vještine

Odvojite trenutak i dobro razmislite koje vas vještine čine izvrsnim za posao.

Pregledajte opis posla i istaknite ključne riječi koje se traže u prijavi, a s kojima ste u prošlosti ostvarili uspjeh.

Razmotrite i meke (međuljudske) i tvrde (tehničke) vještine, kao i prenosive vještine koje možete koristiti pri promjeni karijere ili djelatnosti.

Napravite odjeljak s vještinama s ključnim riječima koje su relevantne za poslodavca. No, u početku najprije navedite sve potrebne vještine poput ostvarenih certifikata ili licenci ili pohađanja akademija.

5. Navedite svoje profesionalno iskustvo s ključnim riječima

Napišite odjeljak svojeg profesionalnog iskustva obrnutim kronološkim redom. Započnite sa svojim posljednjim poslom i dodajte kratak opis – uključite naziv tvrtke, razdoblje u kojem ste bili zaposleni, naziv vašeg radnog mjesta i nekoliko ključnih postignuća tijekom vašeg vremena u tvrtki.

Također, možete uključiti i što ste za to vrijeme naučili ili koje ste prilike za rast iskusili dok ste tamo bili zaposleni.

Kada navodite svoje iskustvo u životopisu, trebali biste imati na umu nekoliko najboljih savjeta koje je važno primijeniti pri pisanju životopisa:

 • Koristite brojke kada je to moguće. Uključivanje specifičnih brojčanih postignuća može pomoći poslodavcima pri razumijevanju vaše izravne potencijalne vrijednosti za njihovu tvrtku. Primjer: “Razvila sam novi postupak za pretraživanje zaliha, čime sam smanjila vrijeme isporuke za 10%.”
 • Koristite ključne riječi iz opisa posla. Slično odjeljku o vještinama, trebali biste također uključiti informacije iz opisa posla u svoje popise poslova. Na primjer, ako se u opisu posla spominje važnost ispunjavanja prodajnih kvota, možete uključiti informacije o tome kako ste ispunili ili premašili kvote na prošlim radnim mjestima. Primjer: “Postignut je cilj postizanja godišnje prodajne kvote od 250%.
 • Budite kratki. Poslodavci imaju samo nekoliko sekundi da pregledaju vaš životopis, stoga biste trebali držati svoje opise što sažetijima i relevantnijima. Trebali biste navesti samo ključna postignuća koja će vas najbolje istaknuti kao kandidata za određenu prijavu za posao.
 • Koristite glagole. Ostvarite jači dojam korištenjem glagola radnje za opisivanje svojih profesionalnih postignuća. Neki primjeri uključuju: “razviti”, “postići”, “upravljati”.

Slijedite isti postupak za ostala radna iskustva. Ako nemate opsežno radno iskustvo, trebali biste uključiti i iskustvo dobiveno praksom i volontiranjem prema istom formatu.

6. Obvezno uključite odjeljak o obrazovanju

Odjeljak o obrazovanju je uvijek važan za istaknuti u životopisu te ne postoji dobar životopis bez spomenutog obrazovanja. No, posebno će se istaknuti u trenucima kada je vaše radno iskustvo ograničeno (nedavno ste diplomirani ili završili srednju školu) ili ako prelazite u novu industriju. Možete uključiti podatke kao što su:

 • Relevantni studij ili škola (ili oboje istaknuti prvotno fakultet)
 • Prosjek ocjena (ako je iznad 3,5)
 • Sudjelovanje na važnim događajima
 • Zauzete rukovodeće pozicije
 • Nagrade, postignuća ili certifikati

Kada pišete odjeljak o obrazovanju, trebali biste uključiti naziv ustanove, datume pohađanja i svoju diplomu ili područje studija. Ako se prijavljujete za radna mjesta srednje ili više razine, možete ukloniti sve osim naziva škole i/ili fakulteta i datuma pohađanja kako biste ostavili mjesta za relevantnije profesionalno iskustvo u svom životopisu.

Ako imate certifikate ili licence koje su relevantne za opis posla, možete ih također uključiti u ovaj odjeljak. Kako biste uštedjeli prostor, možete izostaviti sve one koje nisu izravno povezane sa zahtjevima ovog posla.

7. Razmislite o dodavanju neobaveznih odjeljaka

Ako u životopisu imate značajan prazan prostor, razmislite o dodavanju odjeljka o postignućima ili interesima. Ovaj odjeljak može pomoći u dopuni kraćeg životopisa, posebno za one s ograničenim radnim i obrazovnim iskustvom. Ovaj dio osigurat će da postignuća i interesi koje navodite podržavaju vaše ciljeve u karijeri i da su relevantni potencijalnim poslodavcima.

8. Formatirajte svoj životopis

Iako je izgled životopisa važan, trebali biste odvojiti vrijeme i obratiti pozornost na detalje u pisanju životopisa poput njegova oblikovanja – stila fonta, veličine fonta, margina i razmaka.

Formatiranje životopisa učinit će ga profesionalnim i poboljšat će njegovu čitljivost. Spomenuto je ključno u trenucima kada pokušavate zadržati pozornost poslodavca.

Evo nekoliko ključnih savjeta koji mogu pomoći da vaš životopis izgleda profesionalno, kvalitetno i pravilno:

 • Neka vaš font bude veličine između 10 i 12.
 • Odaberite font koji je čist i lak za čitanje poput Arial ili Helvetica; izbjegavajte stilizirane fontove.
 • Provjerite jesu li vaše margine 1 do 1,5.
 • Neka vaše ime i zaglavlja odjeljaka budu podebljani ili malo veći u fontu (ne više od veličine 14).
 • Upotrijebite točke nabrajanja (bullete ili redne brojeve) kada navodite nekoliko različitih informacija, primjerice u odjeljcima o obrazovanju i profesionalnoj povijesti.

9. Lektorirajte životopis

Pažljivo pregledajte životopis kako biste uklonili pravopisne, gramatičke i interpunkcijske pogreške. Čitanje životopisa unatrag može vam pomoći u prepoznavanju pogrešaka.

Također, zamolite pouzdane prijatelje, kolege, profesore i članove obitelji mogu li pregledati vaš životopis. Mišljenja trećih strana mogu pomoći u otkrivanju novih grešaka koje ste možda previdjeli.

Ako se vaš životopis sastoji od više od jedne stranice, pokušajte neke dijelove objediniti ili skratiti svaki odjeljak uklanjanjem nepotrebnih riječi ili suvišnih informacija.

Dvije stranice mogu biti prihvatljive ako se prijavljujete za visoke položaje ili industrije poput zdravstva ili akademske zajednice.

10. Prilagodite svoj životopis za svaku poziciju

Na kraju, jednom kada napišete životopis – niste gotovi! Važno je revidirati životopis kako biste ga prilagodili svakoj poziciji za koju se prijavljujete.

Za svaki posao prilagodite ključne riječi u odjeljku vještina tako da savršeno odgovaraju onome što poslodavac traži. Također, trebali biste promijeniti ono što naglašavate u odjeljcima s radnim iskustvom i obrazovanjem, ovisno o tome što je navedeno u opisu posla.

Kako napisati životopis za posao primjer

U nastavku donosimo primjer životopisa koji vam može pomoći u kreiranju vašeg formata životopisa. Donosimo primjer kako napisati životopis u Wordu kako biste mogli odmah započeti s pisanje svog životopisa.

Ime i prezime
Adresa
Broj telefona
E-mail adresa
Internetska stranica ili poveznice na određene društvene mreže

Sažetak

Marljiva i vrijedna grafička dizajnerica sa stručnim znanjem o ključnim alatima za dizajn i softvere koji su vodeći u industriji.

Vještine

Ključne vještine grafičkog dizajna i rada: Adobe Photoshop (stručna razina) • Adobe InDesign (stručna razina) • CorelDraw (srednja razina) • Samostalnost • Kreativnost • Marljivost

Radno iskustvo

Ime tvrtke
Grafički dizajner, kolovoz 2014. – danas

Izrađujem vizuale za tiskane i online publikacije. Surađivala sam s urednicima u svrhu osiguravanja točnosti i funkcionalnosti dizajna. Poboljšane ključne vještine softverskih aplikacija za prevladavanje jedinstvenih izazova u grafičkom dizajnu.

Ime tvrtke/škole, sveučilišta
Pripravnik, lipanj 2013.- lipanj 2014

Koristila sam vještine grafičkog dizajna za izradu grafika za klijente. Naučene ključne vještine za Adobe Suite proizvode.

Ime tvrtke/škole, sveučilišta
Grafički dizajner, rujan 2012. – svibanj 2014

Dizajniranje grafika za objavljivanje na Internetu. Surađivala sam s piscima i urednicima na dizajniranju grafički jedinstvenih profila. Koristila sam i razvijala Photoshop vještine.

Obrazovanje

Razdoblje
Naziv ustanove
Titula koju ste stekli
Smjer (ako postoji)

Autor: M.V., Foto: Annie Spratt / Unsplash

Nastavite čitati