Održana prva faza projekta "Dobra knjiga u dobrom društvu" - Zaposlena.hr
Sadržaj portala
panel-dobra-knjiga-u-dobrom-drustvu

Održana prva faza projekta “Dobra knjiga u dobrom društvu”

Ljubitelji čitanja okupili su se pred punim auditorijem Nacionalne i sveučilišne knjižnice, u srijedu 29.3.2023. u Zagrebu kada se održala prva, zagrebačka faza projekta, “Dobra knjiga u dobrom društvu”. Projekt je organizirala izdavačka kuća TIM press uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

Nakon glazbene dobrodošlice koju je priredio Ante Gelo, održana je panel-rasprava o važnosti čitanja. Prva tema ove inicijative za stvaranje nacionalne platforme svih koji potiču čitanje kao važan oblik vlastitog znanja i razvoja te promicanje kulture dijaloga bila je “U globalnom dvorištu”, a sastojala se od četiri dijela – “Sovjetistan”, “Taj dugi mamurluk”, “Identitet”, “Snježni leopard” i “Kako sam unuci objasnio kapitalizam”.

O važnosti poticanja čitanja i stvaranja kvalitetnih knjiga te podrške ovakvim projektima uvodno su s moderatoricom Vlatkom Kolarović razgovarali Ivica Poljičak, državni tajnik u Ministarstvu kulture i medija Republike Hrvatske, Sofija Klarin Zadravec, pomoćnica glavne ravnateljice NSK-a te Dijana Bahtijari, direktorica TIM pressa.

Oni su podijelili svoja razmišljanja o vrijednosti knjige koja ustraje u vremenu te o budućnosti čitanja. Osvrnuli su se i na svoja razmišljanja o lektiri i generalnoj kulturi čitanja, a istaknuli su i važnost knjige za njegovanje kulture dijaloga. Puno se pričalo i o mladima i njihovim navikama konzumacije digitalnog sadržaja, ali i sklonostima jednom drugom tipu književnosti kao što je SF žanr. Osim o knjigama pričalo se i o pisanju, konkretnije metodama pisanja te su se uspoređivale generacijske razlike. Bez obzira na to pisali mi olovkom ili tipkali, pisanje i čitanje su jedne od prvih vještina koje čovjek nauči u svom životu te do kraja ostaju jedne od najvrjednijih.

boris-scitar

publika

U drugom dijelu, panel-diskusiji, moderatorica Vlatka Kolarović razgovarala je s Tamarom Babun, Hrvojem Balenom, Ivanom Koprićem, Danicom Ramljak, Višeslavom Raosom i Dubravkom Sinčić Ćorić. Naši panelisti podsjetili su publiku na to da su znanje, komunikacija i dijalog temelj svakog razvoja i međuljudskih odnosa. Ksenija Banović je zatim razgovarala s vrlo angažiranom publikom o temama o kojima su razgovarali panelisti.

Uslijedio je segment Jedan na jedan, razgovor između Bože Skoke i Dražena Klarića koji su se predstavili u jednom novom, osobnijem svjetlu, te izvrsno prikazali poveznicu između identiteta i brendiranja. Zaključili su da dobro moramo poznavati i razumjeti vlastite kvalitete i prednosti da bismo ih mogli brendirati u svijetu.

drazen-klaric

Posljednji na pozornici bio je Toni Milun, omiljeni matematičar i financijski vloger koji je na sebi svojstven način otkrio važnost knjiga za njegov osobni razvoj. Štoviše, na primjerima knjiga koje voli i onih koje ne razumije pa ih teško prihvaća, Toni Milun je poentirao da je upravo smisao dijaloga u tome da se ne moramo u svemu složiti, no moramo moći razgovarati.

toni-milun

Knjige u izdanju TIM pressa, Sovjetistan Erike Fatland, Snježni leopard Sylvaina Tessona, Kako sam unuci objasnio kapitalizam Jeana Zieglera, Taj dugi mamurluk Shauna Walkera i Identitet Francisa Fukuyame poslužile su kao odlična podloga za razgovor, a zvučna kulisa koju je pružio Ante Gelo sjajno se uklopila u atmosferu događaja.

Dijana Bahtijari, direktorica TIM pressa i jedna od organizatorica “Dobre knjige u dobrom društvu” kaže: “Zadovoljna sam što je TIM press dio ovoga velikog nacionalnog projekta koji je već prvim susretom polučio znatan uspjeh. Nadam da će se ovom projektu priključiti i drugi izdavači, što bi nesumnjivo rezultiralo još širim promicanjem čitanja, znanja, komunikacije i dijaloga, što je naš glavni cilj.”

dijana-bahtijari

dijana-bahtijari-o-izdavaštvu-dobra-knjiga-u-dobrom-društvu

Nakon jučerašnjeg događanja dodajemo: Uživajmo u razgovorima, a da bi dijalog bio bolji, slušajmo i budimo strpljivi.

Partneri: Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu

Medijski pokrovitelji: Večernji list, Lider Media, Yammat FM, Zaposlena, Poslovni FM, qLife, Poslovni dnevnik, Apertus

Donatori: Zdravi pinklec, Letizia, Smarter, Jabuka HR, Jamnica

Nakon Zagreba, projekt “Dobra knjiga u dobrom društvu” uz potporu Ministarstva kulture i medija putuje u Split, Rijeku i Osijek.

TIM press, Foto: Boris Šćitar

Nastavite čitati