Marija Kalinić: Cjeloživotno obrazovanje je obveza ako se želimo profesionalno razvijati - Zaposlena.hr
Sadržaj portala

Marija Kalinić: Cjeloživotno obrazovanje je obveza ako se želimo profesionalno razvijati

Razgovarala : Ana Abrahamsberg

Fotografija: Zaposlena/Tomislav Smoljanović

U ovogodišnjem projektu “Mentorstvo kao oblik networkinga među ženama” u organizaciji Večernjeg lista i časopisa Zaposlena sudjeluje i mr. sc. Marija Kalinić, kozultantica i vlasnica tvrtke EPPUR SI MUOVE, specijalizirane za poslovne edukacije, razvoj i implementaciju sustava upravljanja ljudskim potencijalima te razvoj potencijala pojedinaca i timova. Diplomirala je socijalni rad, a magistrirala ekonomiju te ima bogato 30-godišnje iskustvo, naročito u području razvoja ljudskih potencijala. Osim radeći u korporacijama, iskustvo je stekla i u aktivnostima vlastite tvrtke kreirajući i držeći edukacije i razvojne programe za zaposlenike svih hijerarhijskih razina u tvrtkama različitih djelatnosti. Predavač je na EFFECTUS visokoj školi za financije i pravo, na diplomskom studiju MBA-smjer Upravljanje ljudskim potencijalima i znanjem te na Visokoj poslovnoj školi PAR Rijeka.

Mladoj ženi koja teži profesionalnom uspjehu sigurno danas nije lako. Kakva joj je pomoć potrebna i što ona očekuje?

Često u svojoj praksi srećem mlade žene koje teško artikuliraju svoje profesionalne ciljeve, a ako i imaju ideju što bi htjele raditi i u kojem se pravcu razvijati, onda ih muče razne sumnje i strahovi. Od toga da nije sigurna u vlastita znanja i mogućnosti (iako ih ima), do toga da iz straha za egzistenciju nema hrabrosti napraviti neke profesionalne rezove u svom životu. Tu je još i majčinstvo i potreba da se realizira i u tom pogledu, a katkad im se čini da je to sve teško uskladiti. Mislim da su u tim situacijama ženama od velike pomoći osobe (mentorice) koje će im pomoći, kako svojim poslovnim savjetima tako i kvalitetnim razgovorima o tim dilemama i sumnjama koje ih muče. Pomoći im da razbistre svoje ideje i ciljeve te ih osnažiti iznutra za ono što ih čeka pri realizaciji tih ciljeva, znatna su pomoć svakoj ženi koja teži profesionalnom uspjehu. Osim toga, i konkretni poslovni savjeti što je potrebno napraviti u pojedinim poslovnim situacijama sigurno ono su što im je također od velike pomoći. Projekt mentorstva u suradnji s časopisom Zaposlena, sigurno je odlična prilika, kako za osobni i profesionalni rast mentoriranih žena, tako i za njihov networking.

Koliko je važno na tom putu uza se imati mentora?

Mentorstvo je izuzetno važna karika u razvoju karijere i sasvim sigurno pomaže u jasnijem postavljanju i ostvarivanju poslovnih ciljeva mlade osobe. Osim toga, mentor je taj koji usmjerava i u svakodnevnim poslovnim situacijama, kao što su razgovori s klijentima, razni poslovni sastanci, koje edukacije odabrati za svoje dodatno obrazovanje itd.

Mnoge uspješne tvrtke danas uviđaju benefite od kvalitetnih mentorskih programa ulažući u njih i vrijeme i novac, što je također jedan od pokazatelja važnosti mentora u profesionalnom razvoju.

Što mentor mladoj ženi može ponuditi

Ako znamo da je mentorstvo intenzivan i brižan odnos u kojem osoba s više iskustva radi s osobom koja ima manje iskustva pomažući joj pritom u njezinu profesionalnom i osobnom razvoju, onda je jasno da to može imati i te kako značajan utjecaj na profesionalni uspjeh te osobe. Mentorstvo je puno više od davanja savjeta. To je odnos koji se u pravilu temelji na otvorenoj komunikaciji i uzajamnom poštovanju.

Osim profesionalne podrške, mentor je vrlo često i velika psihološka podrška mladim zaposlenicama. Odnosno, osim razvoja poslovnih kompetencija, mentor pomaže i kod poslovnih i osobnih dvojbi ohrabrujući i pomažući mladoj zaposlenici u kritičnim trenucima njezina osobnog i profesionalnog života. Često možemo čuti mnoge uspješne ljude kako ističu osobe koje su im u počecima njihove karijere bile veliki oslonac, uzor i inspiracija u razvijanju vlastite karijere.

Koliko su danas žene spremne zatražiti pomoć, srame li se jer misle da moraju sve same?

Mislim da nije stvar toliko u tome da se srame, koliko u nedovoljnoj informiranosti o mogućnostima i načinima traženja i dobivanja pomoći. I sama sam prije nekoliko godina postavljala vlastitu tvrtku i tada prošla kratki program, namijenjen ženama poduzetnicama, o kojem sam informaciju sasvim slučajno ugledala u novinama. Mentorski program smatram još snažnijom podrškom jer se fokusira na individualne situacije i probleme s kojima se žene susreću u poslu. Zbog toga ovaj projekt časopisa Zaposlena i Vašeg lista zdušno podržavam i vjerujem da je ovo dobra praksa koja će potaknuti daljnji razvoj mentorske prakse u našem društvu. Mislim da je u tom području jako velik prostor za razvoj novih inicijativa koje će mladim ženama omogućiti kvalitetniji i pozitivniji start u karijeri.

Što Vi kao mentorica možete ponuditi? 

Osnovni motiv mog uključivanja u ovaj program jest pomoći ženama u razvoju njihove karijere i poduzetničkih ideja na temelju vlastitih profesionalnih i životnih iskustava. Sama sam prošla zanimljiv put profesionalnog i osobnog razvoja (i još ga prolazim), od rada u korporaciji, na raznim poslovima i pozicijama, uključujući rukovodeće, do razvijanja i vođenja vlastite tvrtke. Osim 25-godišnjeg iskustva rada u korporacijama, već sedmu godinu vodim i razvijam vlastitu tvrtku, znakovita imena ESM-EPPUR SI MUOVE, specijaliziranu za poslovne edukacije, razvoj i implementaciju sustava upravljanja ljudskim potencijalima, te razvoj potencijala pojedinaca i timova. Ono što mogu ponuditi kao mentorica vlastita su iskustva rada u korporaciji, iskustvo razvijanja vlastite poduzetničke ideje, iskustva oko usklađivanja poslovnog i privatnog života, kao i stručna znanja u području razvoja ljudi, koja primjenjujem i u svom poslu konzultantice i coach-asta.

Koliko je za napredak važno i stalno ulaganje u edukaciju?
Izuzetno važno. Cjeloživotno obrazovanje naša je i realnost i obveza ako se želimo profesionalno razvijati i napredovati. Osim stručnim edukacija, mislim da su danas izuzetno važne i edukacije za osobni rast i razvoj vlastitih socijalnih vještina. Radimo u sve kompleksnijim uvjetima, za koja nam trebaju i razna stručna znanja, ali i vještine kvalitetnog rada i suradnje s drugim ljudima. Radne i životne okolnosti sve su stresnije, što od svih nas zahtijeva brzu prilagodbu promjenama, drugačija ponašanja i pristupe i radu, i ljudima iz našeg poslovnog i privatnog okruženja.

Što je vama najviše pomoglo na putu do poslovnog uspjeha, a što odmoglo?

Pomogla mi je vjera u sebe i svoje ideje, upornost u traženju rješenja, stalni razvoj i usavršavanje i, apsolutno – podrška obitelji.

Koje su odlike dobrog mentora?

Jedna od najvažnijih odlika dobrog mentora, odnosno mentorice, jest da želi odvojiti svoje vrijeme i energiju za rad s osobama koje trebaju njezina znanja i iskustva. Prema tome, poslovni uspjeh i velika znanja poslovno uspješnih žena sami po sebi nisu dovoljni da bi budete dobra mentorica. Ne kaže se za ludu „jedno je znanje znati, a drugo je znanje dati“. Osim nesebičnog dijeljenja savjeta i vlastitih iskustava, dobra mentorica uviđa i želje i potrebe svoje „štićenice“ tako da je sluša i pravim pitanjima joj pomaže pronaći odgovore na neka, za nju važna pitanja. Isto tako, daje joj povratnu informaciju o njenim idejama i aktivnostima, na odgovoran i motivirajući način. Također, mislim da su osobine dobre mentorice i spremnost na stalni osobni rast i razvoj te otvorenost drugačijim načinima razmišljanja.

Nastavite čitati