5 načina kako dodati postignuća u životopis i dobiti posao
Sadržaj portala
kako-dodati-postignuca-u-zivotopis-pisanje-na-laptopu

Kako dodati postignuća u životopis i dobiti posao

Postignuća u životopisu igraju veliku ulogu pri zapošljavanju. Odmah nakon motivacijskog pisma jedan je od najvažnijih dijelova koje će pročitati svaki potencijalno zainteresirani poslodavac. S obzirom na to, pokušajte se na trenutak staviti u položaj nekoga tko traži voditelja ureda. Za kojeg kandidata biste se prije odlučili?

 • Bavim se narudžbama uredskog materijala
 • Tvrtki sam osigurala više od 500 eura mjesečno tako što sam kreirala proračunsku tablicu u Excelu te pratila ukupnu mjesečnu potrošnju za više od 20 uobičajenih uredskih i kuhinjskih potrepština. Nadalje, bilježila sam iznose zaliha kako bi se spriječilo prekomjerno naručivanje.

Vjerojatno biste se odlučili pozvati na razgovor drugog kandidata, zar ne? Dok ovaj prvi navodi isključivo svoju dužnost, drugi navodi i postignuća koja je kroz dužnosti uspio skupiti. Govori vam ne samo ono što svakodnevno radi, već koliko je dobar u onome što radi te ono još važnije, s kojim je alatima upoznat prilikom obavljanja svog posla.

Stoga, prije nego što ponovno unesete svoje dužnosti u životopis, razmislite kako biste umjesto toga, kroz njih mogli navesti svoja postignuća koja će pokazati da znate raditi. Također, uz to navedite i primjere koji će potkrijepiti sve navedeno.

Zašto biste dodati postignuća u životopis?

Kada se prijavljujete za posao, imajte na umu da su velike su šanse da ste jedan od 100-tinjak kandidata koji želi određeni posao i ima kvalifikacije. Niste jedini kandidat s iskustvom i vještinama koje odgovaraju onome što se traži u opisu posla.

Ali vaša profesionalna postignuća – sa svim svojim detaljima i rezultatima – samo su vaša. Govore poslodavcima: “Evo što sam učinila za svoju tvrtku. Zamislite što bih mogla učiniti za vas.”

Gdje možete navesti postignuća u životopisu?

Većinu vaših postignuća unesite u odjeljak koji govori o vašim iskustvima na prošlim poslovima i na sadašnjem poslu. Također, možete istaknuti postignuća u drugim odjeljcima kao što su:

 • Odjeljak o obrazovanju (osobito ako ste na početku karijere)
 • Odjeljci o volontiranju i ostalim aktivnostima
 • Odjeljak za dobivene nagrade
 • Odjeljak za projekte

5 načina kako dodati postignuća u životopis

Dakle, ako ste odlučili radne obveze zamijeniti svojim profesionalnim postignućima s prošlih radnih pozicija, evo kako to učiniti:

1. Odaberite prava postignuća

Za početak pogledajte opis posla za poziciju na koju se prijavljujete. Zabilježite sve vještine ili iskustva koja imate, a koja su u skladu s potrebnim kvalifikacijama ili radnim dužnostima koje biste obavljali. Zatim razmislite o tome koja su postignuća najbolji primjer ovih vještina i iskustava.

Ako vam ne ide, započnite sa svojim glavnim odgovornostima. Koji su vam bili ciljevi u prijašnjoj tvrtki? Jeste li bili odgovorni za upravljanje društvenih mreža? Povećati broj pratitelja? Ispunjavanje jednog ili više spomenutih ciljeva je postignuće – a njihovo premašivanje itekako jest!

2. Koristite jake glagole

Obično životopis započinje glagolima. Odabir snažnih, opisnih glagola radnje (u točkama nabrajanja i u cijelom životopisu) govori o vašim postignućima.

Kod nabrajanja ne zaboravite koristiti slične glagole ili sinonime kako prva riječ svakog retka ne bi bila ista.

3. Uključite vještine i alate koje ste koristili

Ne zaboravite uz svaku vještinu naglasiti određeno postignuće – po mogućnosti koristeći iste ključne riječi kao u opisu posla. Ako je u objavi izričito navedeno iskustvo u vođenju društvenih mreža kao uvjet, svakako navedite da ste vodili društvene mreže na svom zadnjem poslu i rezultate koje ste pritom ostvarili!

4. Ne zaboravite na rezultate

Navođenje svega što ste radili i trud koji ste uložili neće biti od koristi ako ne uključite i dio kako je vaše postignuće pomoglo vašem timu, odjelu, tvrtki ili klijentima.

Upamtite, svatko tko gleda vaš životopis želi znati što možete učiniti za njega – stoga im pokažite što ste učinili za druge. Jeste li uštedjeli ili zaradili? Povećati učinkovitost? Povećati doseg ili vidljivost? Navedite sve što je bitno za buduću radnu poziciju.

5. Dodajte brojeve i zaokružite priču

Kad god je to moguće, postignućima dodajte brojeve kako biste im dali na važnosti. Ako izravno radite s brojkama, ovo bi moglo biti samo po sebi razumljivo. Ali čak i ako ne radite, možete dodati brojeve svojim postignućima tako što ćete spomenuti:

 • Razdoblje obavljanja zadataka i učestalost
 • Koliko puta ste nešto učinili ili s koliko proizvoda/brendova ste upravljali
 • S kojom količinom novca ste upravljali, koliko ste novca uštedjeli ili zaradili
 • Broj zaposlenika, klijenata ili drugih dionika kojima ste upravljali, koordinirali ili kojima ste pomogli
 • Postotak rasta za koji ste zaslužni i postotak ciljeva i KPI-jeva koje ste postigli
 • Veličina publike

Ako ne znate točne brojke ili su varirale tijekom vremena, možete ih navesti u rasponu kako bi poslodavac stekao okvirnu sliku vaših postignuća.

Postoje razni načini kako dodati postignuća u životopis. Kao što ste se uvjerili dodati postignuća u životopis od velike je važnosti. Ističe vaše vještine i iskustvo i stavlja ih u prvi plan. I ono što je najvažnije, postignuća u životopisu vas razlikuju od ostalih kandidata i čine možebitnim idealnim kandidatom za određenu radnu poziciju.

projekt-learn-2-be

Foto: Bram Naus / Unsplash