Svakodnevna njega suhe kože
Sadržaj portala
zeljana-bolanca

Svakodnevna njega suhe kože

Kako se manifestira suhoća kože te što je potrebno učiniti da bi se koža nahranila i postala meka i podatna?

“Suha koža nastaje kao posljedica transepidermalnog gubitka vode u površinskom sloju kože, što može biti genetski uvjetovano ili može nastati zbog izlaganja okolišnim faktorima”, objašnjava dr. sc. Željana Bolanča, spec. dermatologije.

Odjeća koja se trlja o kožu, tuširanje vrućom vodom, klorirana voda, znoj, UV zrake i suhi zrak u prostorijama mogu dodatno štetiti. Tu su još i mehaničko trenje, prečesto pranje ili agresivni proizvodi za njegu. Suha koža često se primjećuje na zglobovima i dijelovima tijela koji su češće izloženi trenju: stopalima, šakama, koljenima, laktovima, bokovima i stražnjoj strani koljena.

Suhoća se manifestira, pojašnjava dr. Bolanča, “od prašinasto ljuskave do ljuštenja u slojevima, a suhu kožu mogu pratiti i subjektivni osjećaji zatezanja, svrbeža i nelagode”.

Gruba, suha i ispucala koža nije samo jako neugodna, već može dovesti i do zdravstvenih problema. Zaštitna barijera suhe kože postaje oštećena, pa bakterije i mikroorganizmi lako mogu prodrijeti kroz nju. Opasnost od infekcija se povećava, a ranice na koži lako se mogu upaliti.

Ali do toga ne mora doći jer se suha koža može vrlo dobro nahraniti i ojačati. Važni su nježno pranje i posebno bogata krema za tijelo za suhu kožu, koja obnavlja zaštitnu barijeru kože, umiruje iritiranu kožu i intenzivno je hrani. Koža se tada može obnoviti, ponovno postati meka i podatna i vratiti svoju izvornu ljepotu.

Jako je važno, napominje dr. Bolanča, da “suhu kožu ne treba prati agresivnim sredstvima i potrebno ju je minimalno trljati ručnikom nakon tuširanja, kada trebamo vlagu što brže “zaključati u kožu”. Preporučuje se nanošenje zaštitne kreme najduže tri minute nakon tuširanja, kako bi se spriječio dodatni transdermalni gubitak vode”.

Suhoća kože ne poznaje razliku u godinama, pa pogađa djecu, roditelje, bake i djedove, ali je ipak češća nakon četrdesete godine života, zatim kod dijabetičara, osoba s poremećajem rada štitnjače, osoba koje zbog posla često peru ruke u hladnoj vodi te sportaša koji su izloženi kloriranoj vodi i ljudi koji žive u suhoj i nedovoljno vlažnoj klimi.

Zdravoj suhoj koži potrebna je učinkovita i sigurna njega koja će joj pružiti osjećaj ugode nakon nanošenja. Stručnjaci iz Dermatoloških laboratorija Avène za svakodnevnu higijenu i njegu zdrave suhe kože za cijelu obitelj razvili su liniju proizvoda Trixéra NUTRITION.

Zahvaljujući jedinstvenoj nutri-fluid teksturi, proizvodi iz TriXéra NUTRITION linije lako se nanose i ne ostavljaju masne i ljepljive tragove, što omogućuje da se odjenete odmah nakon nanošenja proizvoda.

Liniju čine Nutri-fluid gel za čišćenje te Nutri-fluid mlijeko, odnosno balzam za svakodnevnu njegu suhe kože za cijelu obitelj. TriXéra NUTRITION vrlo bogati sindet za čišćenje nježno čisti osjetljivu kožu te obnavlja hidrolipidni zaštitni sloj kože.

trixera-avene-gel

Nutri-fluid gel za čišćenje

trixera-avene

TriXéra NUTRITION bogati sindet za čišćenje

XeraCalm: Više nježnosti i mira za atopičnu kožu

XeraCalm A.D, Eau Thermale Avène linija za njegu suhe kože i kože sklone atopiji, od sada ima oznaku Emollient Plus Europskog dermatološkog foruma, što znači još učinkovitiju, ali nježnu njegu atopične kože. XeraCalm A.D proizvodi pripadaju sterilnoj kozmetici, što znači da su sigurni i jednostavni za upotrebu te poštuju fiziologiju kože.

avene-xeracalm-krema

Liniju čine Relipidirajuće ulje koje nježno čisti kožu čak i u akutnoj fazi bolesti te Krema za relipidaciju (bogata tekstura), odnosno Balzam za relipidaciju (vrlo bogata tekstura), koji obnavljaju barijeru kože te trenutačno ublažavaju osjećaj svrbeža atopične i vrlo suhe kože.

avene-xeracalm-lipid-replenishing-ulje-za-ciscenje

Cold Cream: Nježna zaštita spremna za ekstremnu hladnoću

Kao što ime kaže, Cold Cream je zimska linija koja obnavlja hidrolipidni zaštitni sloj suhe kože, umiruje kožu, hidrira i vraća joj mekoću. Cold Cream linija sastoji se od proizvoda za njegu – Cold Cream kreme, koncentrirane kreme za ruke te Cold Cream Nutrition hranjivog balzama za usne. Budući da su zimi ruke i usne jako izložene nepovoljnim vremenskim uvjetima, upravo bi Cold Cream proizvodi trebali pronaći svoje mjesto u svakoj torbici.

Nastavite čitati