Kako napisati motivacijsko pismo - korak po korak - Zaposlena.hr
Sadržaj portala
Žena sjedi za stolom u kafiću i radi na laptopu

Kako napisati motivacijsko pismo – korak po korak

Piše: Martina Lovaković

Kako napisati motivacijsko pismo da ga poslodavac uzme u obzir i pozove vas na razgovor za posao? Svaki put kada želite poslati zamolbu za posao, nikada niste sasvim zadovoljni? U tom času očaja odlučite pretražiti sve kutke Interneta ne biste li pronašli tajnu i trikove kako napisati zadovoljavajuće motivacijsko pismo. No, ne morate gubiti vrijeme i živce, donosimo sve na jednom mjestu!

Većina razmišlja jednako: “Ne bi li bilo bolje poslati samo životopis? Ionako je u njemu navedeno sve ono najvažnije… Čita li uopće netko motivacijska pisma?

Kao prvo, moramo naglasiti da se motivacijska pisma čitaju i da o njima često ovisi daljnji selekcijski postupak. Nekim poslodavcima ili menadžerima ljudskih resursa, ona su najvažniji dio prijave za posao. I da, iako bi bilo puno jednostavnije poslati samo životopis, potpuno biste propustili priliku vašem potencijalnom poslodavcu pobliže opisati tko ste, pokazati zašto bi trebao zaposliti baš vas te što je to što vas ističe među ostalim kandidatima.

Jeste li spremni? Kako biste bili sigurni da je vaše motivacijsko pismo napisano najbolje, donosimo savjete i detaljne korake kako ga lako i jednostavno napisati. Čitajte dalje – i odmah potom prijeđite na pisanje!

Pisanje motivacijskog pisma (plus primjeri)

U nastavku donosimo što je potrebno zadovoljiti sa svakom prijavom za posao, a tiče se motivacijskog pisma.

Napišite novo motivacijsko pismo za svaki posao posebno

Da, naravno da je brže i jednostavnije uzeti zamolbu koju ste nedavno slali uz prijavu za posao i učiniti samo kratke izmjene (promijeniti naziv tvrtke, adresu i eventualno poziciju) i poslati ga. No, većina poslodavaca želi vidjeti da biste istinski voljeli raditi u njihovoj tvrtki, što znači da biste svaku zamolbu trebali personalizirati prema tvrtki za čije radno mjesto se prijavljujete.

Iako je u redu koristiti nekoliko univerzalnih rečenica i ključnih riječi koje realno možete koristiti za prijavu za svaki posao, nemojte pomisliti na slanje 100% generičkog motivacijskog pisma.

“Poštovani, uzbuđena sam što se prijavljujem na otvorenu poziciju u vašoj tvrtki”, znak je poslodavcima i menadžerima za zapošljavanje da spomenutu rečenicu vjerojatno šaljete kada se prijavljujete na sve poslove. Ovakva pogreška može utjecati na to da vaš prijava za posao u startu bude obrisana i zaboravljena.

No, nema potrebe da paničarite. Mala pomoć je uvijek dobrodošla pa se možete koristiti različitim predlošcima koji daju osnovne informacije o tome što treba sadržavati vaše motivacijsko pismo i na koje vještine morate biti usredotočeni.

Motivacijsko pismo – početak pisanja

Prvi odlomak iznimno je važan zbog toga što navodi poslodavca da nastavi čitati zamolbu ili da je jednostavno preskoči. Donosimo nekoliko trikova koji će ga zaintrigirati da ga pročita do kraja!

Uključite ime i prezime poslodavca

Najtradicionalniji način obraćanja u zamolbi je korištenje imena i prezimena osobe uz dodatak “gospodin” ili “gospođa”. Ako ste sigurni da je tvrtka ležernija, možete uz ime i prezime napisati “Draga…”. Ako ipak niste 100% sigurni hoćete li se obratiti imenom i prezimenom jer ne znate kome se točno obratiti, preskočite taj dio i u zaglavlje upišite “Poštovani”.

Napišite uvod koji će ga zaintrigirati

Nema potrebe motivacijsko pismo započeti pisanjem svoga imena i prezimena. Poslodavac može lako vidjeti o kome se radi u životopisu. Ipak, dobro je spomenuti posao na koji se prijavljujete jer postoji mogućnost da su u isto vrijeme otvorene pozicije za više poslova.

Napišite nešto jednostavno, ali opet dovoljno originalno što će privući pažnju. Primjerice: “Jako sam uzbuđena što se prijavljujem za [posao] u [ime tvrtke]. Također, razmislite o tome da se odmah u prvom odlomku predstavite tako što ćete istaknuti koja su vaša trenutna ili prošla zaduženja na poslu te koje vještine mogu koristiti tvrtki na čije radno mjesto se prijavljujete.

Što staviti u tijelo motivacijskog pisma?

Zamka u koju većina prijavljenih upada je korištenje zamolbe kako bi ponovili sve ono što je navedeno u životopisu. Trik je da idete u širinu i da navedete detaljnije za što ste bili zaduženi kako bi poslodavac dobio cjelovitu sliku vašeg iskustva i postignuća. Pokažite koji korist tvrtka ima od vas i zašto biste upravo vi bili izvrstan kandidat za rad u ovoj tvrtki.

Ne znate kako to učiniti? Pokušajte odgovoriti na sljedeća pitanja:

  • Koja je bila vaša odgovornost prilikom rješavanja jednog kompleksnog projekta kojeg ste naveli u životopisu?
  • Koje detalje biste spomenuli nekome kada biste mu kratko morali ispričati kako ste postigli taj uspjeh?
  • Po čemu se ističete među ostalim kandidatima – osobnost, strast za poslom, radna etika?
  • Što vas čini toliko dobrim u obavljaju posla?

Ne naglašavajte što rad u tvrtki može donijeti vama

Riječ je o još jednoj uobičajenoj pogrešci u pisanju zamolbe. Raspisali ste se o tome kako bi određena pozicija bila sjajna prilika za vas i za vaš životopis? Iskreno, poslodavci su svjesni toga, a ono što oni stvarno žele znati je što ćete vi donijeti poziciji i tvrtki.

Dobro proučite tvrtku i prepoznajte njezine bolne točke. Koje probleme bi trebala riješiti osoba koju će oni angažirati? Zatim naglasite svoje vještine i iskustvo koje imate i zbog čega ste upravo vi prava osoba koja će ih najbolje znati riješiti.

Istaknite iskustvo koje imate

Niste sigurni koje biste vještine i iskustvo trebali istaknuti? Najvažniji zahtjevi koji se od vas očekuju bit će navedeni na početku u opisu posla te će biti više puta spomenuti u tekstu. Stoga, ono što svakako morate učiniti je opisati kako možete ispuniti glave zadatke koji se od vas očekuju.

Opišite svoje vještine u zamolbi

Kada znate da imate potencijala za obavljanje posla, ali nažalost nemate dovoljno iskustva što vas u startu ne čini idealnim kandidatom, pokušajte se usredotočiti na svoje vještine.

Nema potrebe isticati obrazovanje

Studenti ili osobe koje su tek diplomirale i nemaju iskustva u obavljaju posla, često rade pogreške i previše se fokusiraju na svoje obrazovanje. Na kraju, ono što je poslodavcima ipak najviše bitno, vaša je radno iskustvo. I da, to možete biti volontiranje ili odrađivanje prakse. Što je to što možete početi primjenjivati odmah prvog radnog dana?

Evo kako bi to trebalo izgledati: “Uzbuđena sam zbog toga što bih svoje prethodno radno iskustvo [navedite koje] mogla iskoristiti na novom poslu s ciljem da se dalje razvijam i radim na svojim vještinama i iskustvu”.

Ubacite grafove i brojke

Potencijalni poslodavci vole vidjeti statistiku. Ona pokazuje da ste imali značajan utjecaj za tvrtku u kojoj ste radili, a on se može iskazati u brojkama. To ne znači da ste na posljednjem poslu ostvarili dvostruke prihode. Jeste li doveli više klijenata nego vaši kolege? Stavite na papir broj događaja koje ste organizirali. Bez obzira na to koje brojke točno navedete, oni će dovoljno govoriti o tome što biste mogli ostvariti na sljedećoj poziciji. A naravno, i istaknuti vaše motivacijsko pismo.

Razmotrite preporuke

Ako ste koriste s mjerom, sjajne preporuke vaših bivših suradnika, poslodavaca ili klijenata mogu uvelike pridonijeti tome da poslodavac shvati da ste kvalitetna osoba koja može najbolje obavljati posao.

Budite otvoreni za različite formate

Ako se prijavljujete za rad u tvrtku gdje valja zadovoljiti određena pravila, tada će format koji uključuje tri do pet odlomka imati smisla. Međutim, ako biste se htjeli zaposliti na kreativnijoj poziciji, nema razloga da ne pošaljete nešto osobnije motivacijsko pismo. Snimite video, ispričajte svoju priču i prenesite svoju viziju!

Kako pogoditi pravi ton u motivacijskom pismu?

Pravi ton koji ćete njegovati kroz cijelo motivacijsko pismo teško je postići, a da biste ga pronašli morat ćete zadovoljiti nekoliko točaka.

Izbacite formalnosti

Naravno da pokušavate biti profesionalni, ali pretjerano formalna zamolba može biti vaš najveći minus. Ona može dovesti do toga da djelujete neiskreno pa čak pomalo i robotski, a ne poput ljubazne i pristupačne osobe s kojom bi bilo dobro raditi.

Čak i ako se prijavljujete za korporativnu poziciju, pokušajte pronaći način kako govor učiniti toplim i iskrenim.

Predstavite se sa stajališta tvrtke

Motivacijsko pismo idealan je način da pokažete da razumijete politiku i misiju tvrtke. Stoga, uzmite si određeno vrijeme i prije nego što pošaljete zamolbu, posvetite se čitanju članaka, istraživanju društvenih mreža i proučavanju web stranica tvrtke. Ono je sjajan način da dobijete osjećaj za ton, jezik i kulturu tvrtke, a sve to osjetit će se u rečenicama vašeg motivacijskog pisma.

Polako s entuzijazmom

Mnoge zamolbe sadrže sljedeće: “Uzbuđena sam što se mogu prijaviti…” ili “apsolutno sam oduševljena mogućnošću…” Da, naravno da želite pokazati uzbuđenje, osobnost i kreativnost, ali smanjite korištenje priloga i pišite na uobičajen način.

Nemojte se bojati hvaliti

Ako vam je teško pisati i pričati o sebi, evo kratkog trika! Što bi vaš omiljeni šef, najbolji prijatelj ili mentor rekao o vama? Kako bi vas pohvalio? Zatim napišite motivacijsko pismo s njegova stajališta.

Neka motivacijsko pismo bude kratko i slatko

Naravno da uvijek postoje iznimke, ali općenito, za životopis i motivacijsko pismo ne preporučuje se prelaziti jednu stranicu sadržaja u Wordu. U jednom istraživanju, više od dvije trećine poslodavaca reklo je da preferira motivacijska pisma koje se nalazi na pola stranice (250 riječi) ili “što kraće, to bolje”

Istaknite se završnim riječima u motivacijskom pismu

Odbacite mogućnost koristiti ustaljene i dosadne šablone kako biste završili motivacijsko pismo. Iskoristite radije završni odlomak kao posljednju priliku da naglasite svoje oduševljenje tvrtkom ili da još jednom spomenete zašto biste upravo vi odgovarali ovoj poziciji.

Završetak motivacijskog pisma možete iskoristiti i kako biste naveli neke važne detalje poput činjenice da ste spremni promijeniti grad zbog posla.

I za kraj – uređivanje zamolbe

Vjerujemo da ne trebamo posebno naglašavati zašto biste trebali provjeriti pravopis i gramatiku vašeg motivacijskog pisma. Ali imajte na umu da su traženje pogrešaka i uređivanje teksta dvije različite stvari.

Odložite motivacijsko pismo na jedan dan ili na nekoliko sati, a zatim ga ponovo pročitajte. Vjerojatno ćete primijetiti nekoliko promjena koje biste željeli napraviti. Možda bi bilo dobro da zamolite prijatelja ili člana obitelji da ga pregleda.

Ako vam treba pomoć oko pravopisa, poslužite se programom Ispravi me. Tamo ćete brzo dobiti na uvid greške u vidu tipfelera, pravopisa i gramatike.

Zapamtite, jedna pravopisna ili gramatička pogreška može biti dovoljna da vam poslodavac ne uzme u obzir – pogotovo ako su vještine pisanja važan dio posla za kojeg se prijavljujete.

I na kraju, nije loša ideja da vaš prijatelj ili netko iz vaše obitelji pregleda vaše motivacijsko pismo, a vi mu postavite sljedeća dva pitanja: “Prodaje li me ovaj tekst kao najbolju osobu za taj posao?” i “Osjeća li uzbuđenje u rečenicama?”. Ako je odgovor na bilo koje pitanje “ne”, vratite se na početak i pokušajte ponovo!

Foto: Bonnie Kittle / Unsplash

Nastavite čitati