Putovanje na Šri Lanku: Sve što želite znati - Zaposlena.hr
Sadržaj portala

Putovanje na Šri Lanku: Sve što želite znati

Piše: Lucija Boko

Beskrajne plaže, bezvremenske ruševine, srdačni ljudi, krda slonova i divljih životinja, raj za surfanje, jeftine cijene, jedinstvena vožnja vlakom, poznati čaj i ukusna i raznolika kuhinja čine Šri Lanku neodoljivom.

Zašto posjetiti Šri Lanku?

Mnogo se povijesnih znamenitosti  i prirodne raznolikosti našlo na ovom malom otoku, a turističke destinacije u Šri Lanki pružaju niz doživljaja; od sunčanih plaža i maratona promatranja divljih životinja, adrenalinskih avanturističkih sportova do hodočašća u neke od najstarijih gradova na svijetu.

Osmijeh i gostoljubivost Šri Lanke svjetski je poznata; kao i začinjena hrana, egzotično voće koje nećete naći nigdje u svijetu, zlatne pješčane plaže, i toliko kultura koje žive jedna do druge da se život u Šri Lanki nastavlja između svečanosti tijekom cijele godine – idealan recept za zabavu i odmor. Uz to, Šri Lanka nudi široku lepezu predmeta za kupovinu – najpoznatiji su dragulji (plavi safir), čaj i rukotvorine.

Geografska i etnička raznolikost malog otoka

Šri Lanka je pravo malo čudo zbog kompaktne fizičke raznolikosti, ali ta se raznolikost proteže na gotovo svaki aspekt života ovog bisera. Obrubljena savršenim plažama različitog oblika, od ravnog prostranstva do stjenovitih uvala, posjeduje i obalnu ravnicu koja sadrži mnoštvo laguna, močvara, rijeka i džungli bogatih divljim vrstama.

Ravnica se završava u središnjem području gdje se zemlja počinje uzdizati u planine prekrivene maglom, šumom i plantažama čajeva. U vožnji predivnim krajolikom često ćete naići i na obronke s dramatičnim vodopadima. Za svoju veličinu Šri Lanka ima možda najveći broj slapova bilo koje zemlje.

Šri Lanka je multietničko, multireligijsko i multikulturalno društvo, što je odraz susreta otoka s uzastopnim stranim useljenicima, a sve je počelo s autohtonim ljudima, Veddahima, lovcima-sakupljačima koji i danas postoje. Glavne etničke skupine su sinhalski i tamilski, oba podrijetlom s indijskog potkontinenta. Zatim su tu muslimani koji su se nastanili na otoku od vremena kada je postao drevno trgovačko središte. Isto tako, na otok su privukli i Malezijce i Kineze dok su  Portugalci i Britanci donijeli su sa sobom Kaffire iz Afrike, a popis bi se još dugo mogao nastaviti.

Kakva god bila njihova situacija u društvu, unatoč tragičnim terorističkim napadima i siromaštvu, ljudi Šri Lanke imaju toplu i prijateljsku prirodu koja se odražava u upornim nasmiješenim licima i želji da pomognu onima koji nisu upoznati s aspektima lokalnog života; nemojte biti iznenađeni ako vas vaš vodič pozove u svoj dom!

Koje znamenitosti posjetiti?

Kulturna dubina Šri Lanke prepoznata je od strane UNESCO-a, koji je u zemlji proglasio šest arheoloških lokaliteta svjetske baštine, a ovo su neki od najljepših:

Zlatni hram Dambulle – glasoviti pećinski hram sa spektakularnom unutrašnjosti ukrašenom freskama i kipovima Bude. Usprkos komercijalnom zraku koji dolazi s turizmom, ovo ostaje važno svetište i ne smije se propustiti. Hram je najbolje posjetiti u sklopu jednodnevnog izleta iz opuštenijeg okruženja Kandya ili Sigiriye.

Drevni grad Sigiriya – Dramatično se uzdižući od središnjih ravnica, zagonetna stijena gdje se nalazi drevni grad Sigiriya – ruševine drevne civilizacije- je možda najdramatičniji pogled Šri Lanke.

Sveti grad Kandy –  Impozantna kolonijalna arhitektura, šarene fasade i svileni sariji koje nose žene  čine ovaj grad veselim prizorom čak i uz tvrdoglavu maglu koja se drži uz brda koja okružuju prekrasno središnje jezero grada. Kandy je poznat po velikom festivalu Kandy Esala Perahera (koji se održava svake godine u srpnju / kolovozu), ali živahni kulturni život i atrakcije više nego opravdavaju posjet u bilo koje doba godine; impresivni Hram Svetog zuba jedno od najsvetijih budističkih lokacija u svijetu. Svojom prepoznatljivom arhitekturom, umjetnošću i glazbom, Kandy je utvrda tradicionalne kulture.

Stari grad Galle i njegove utvrde- Doživite kolonijalnu baštinu zemlje tako što ćete krenuti prema jugu do sredine 17. stoljeća. Galle je beskrajno egzotično staro trgovačko pristanište blagoslovljeno impozantnim nizozemskim kolonijalnim zgradama, drevnim džamijama i crkvama, velikim palačama i muzejima. Ovaj povijesni dragulj možete istražiti pješice.  Lutajući  uskim uličicama proći ćete uz moderne rstorane, zanimljive trgovine i besprijekorno obnovljene hotele.

Aktivnosti – od adrenalinskog surfanja i safarija do opuštajućih tretmana i sunčanja na plaži

Potreba za očuvanjem okoliša duboko je ukorijenjena u tradicionalnom društvu Šri Lanke: prije više od dvije tisuće godina budistički monarh uspostavio je prvo svjetsko utočište za divlje životinje. Danas se ova tradicija nastavlja s očuvanjem nacionalnih parkova, rezervata i džungli. Šri Lanka posjeduje visok stupanj biološke raznolikosti i izvanredno visok udio endemskih vrsta.

Safari u jednom od 14 nacionalnih parkova nudi vam priliku vidjeti slonove, ​​leoparde, medvjede, srne, divlje svinje, krokodile i majmune. Otok je i pravi ornitološki raj, s više od 233 rezidentne vrste! 

Iz mjesta Mirissa možete u svitanje otići na izlet promatranja kitova ubojica, iz tradiconalnog ribarskog broda. Zaljev Welligama i njegove tople vode poznato su igralište za ove ugrožene divove.

Dok putujete unutrašnjosti Šri Lanke, posjetite neku od tvornica čajeva u  brdima gdje možete pratiti kako nastaje čaj od tek ubranih listova u košarama, do sušenja, fermentacije i sortiranja. U mnogim tvornicama velik dio teških strojeva još uvijek potječe iz britanskog razdoblja. Obilazak tvornice čaja u Šri Lanki omogućuje vam da u svakom trenutku proizvodnog procesa vidite, osjetite miris, okusite i dotaknete čaj. Većina tura će završiti degustacijom različitih sorti uzgajanih na plantaži.

Ayurveda – duhovno i fizičko iscjelivanje

Šri Lanka je oduvijek bila mjesto koje osvježava ne samo um i tijelo, već i dušu i  duh. Već tisućama godina najpopularnija metoda kojom se vraćaju i obnavljaju umorna tijela i umorne duše je Ayurveda – najstariji holistički medicinski sustav u svijetu.

Šri Lanka je bila središte duhovnog i fizičkog iscjeljivanja već 2000 godina. Ayurvedski programi sastoje se od niza biljnih tretmana i raznih vrsta kupki i masaža, zajedno s tehnikama čišćenja i revitalizacije kao što su joga, meditacija i posebne dijete.

Šri Lanka sada ima brojna lječilišta, uglavnom na zapadnoj obali, koja ne samo da pružaju Ayurvedu, već i druge istočne i zapadne terapije, kao što su tajlandska masaža, hidroterapija, biljne kupke, refleksologija i kozmetičke tretmane.

Najbolji hoteli

Anantaya Resort & Spa, Chilaw – Smješten u šarmantnom primorskom gradu Chilawu, resort koji je s jedne strane okrenut toplim azurnim vodama oceana , a s druge laguni – ovdje možete provesti zadivljujuće trenutke u domaćem raju.

Amanwella Resort, Tangalle – Ovaj resort pruža pogled na Indijski ocean iz netaknutog južnog dijela Šri Lanke. Različiti suvremeni dizajn Amanwelle inspiriran je urednim kutovima Geoffreya Bawe prošlog stoljeća. Svi apartmani otvoreni su s dvije strane na privatnim bazenima i velikim terasama s pogledom na more, a bazen dug 150 metara jedan je od najpoznatijih na svijetu.

Galle Fort Hotel, Galle – Hotel ima otvoreni bazen i terasu s restoranom. Izuzetna lokacija vam dopušta posjet svim znamenitostima grada uz kratku šetnju.

Jetwing Hotel, Yala – Hotel s luksuznim sobama smješten na granici Nacionalnog parka Yala. Gosti mogu uživati ​​u masažama i tretmanima u spa centru i velikom bazenu s pogledom na nacionalni park.

Santani Resort, Kandy – Smješten u planinama Šri Lanke, u blizini Kandya, odmaralište se nalazi na nekadašnjem imanju čaja okruženo rižinim poljima. Sve sobe imaju stakleni zid koji pruža nesmetan pogled na bujnu vegetaciju koja okružuje ovo područje. Objekt ima spa centar svjetske klase od 6000 m² s termalnim bazenom sa slanom vodom, saunom, parnim tretmanima, kao i jutarnje i večernje satove joge.

Planiranje putovanja

U praktičnom smislu, kada je najbolje ići na Šri Lanku ovisi o vašoj ruti. Ako idete prema zapadnoj i južnoj obali i brdovitim predjelima, prosinac-ožujak je najbolje vrijeme za posjet Šri Lanki. Ako planirate posjetiti istočnu obalu, najbolje je vrijeme od travnja / svibnja do rujna.

 Ne morate se bojati ni postupka izdavanja vize koji je jednostavan i u potpunosti online, samo pazite da vaša putovnica vrijedi još barem šest mjeseci. Ako zlatne plaže, valovi, maglovite planine, slonovi, nečujni leopardi, divovski kitovi, veličanstvena prošlost, masaže, divan čaj i topli osmjesi mogu sažeti zemlju, to bi bila Šri Lanka – što više trebate?

Nastavite čitati