Vodič za izradu životopisa (i kako odabrati najbolji) - Zaposlena.hr
Sadržaj portala

Vodič za izradu životopisa (i kako odabrati najbolji)

Piše: Antonia Kulić

Postoji mnogo savjeta o tome kako bi trebao izgledati vaš životopis. Ali kako uspješno primjeniti te savjete? Koji format koristiti? Što istaknuti? Samo se neka od pitanja koja si postavljamo prilikom sastavljanja životopisa.

Vaš životopis trebao bi biti odraz vaše jedinstvene priče i kvalitete vašeg rada. On je ključan alat u potrazi za poslom i isto tako ključna smjernica razgovora za posao. U tom dokumentu nalaze se sva vaša postignuća, obrazovanje, radno iskustvo i vještine.

Kako bi vam što više olakšali i pomogli da napravite najbolju verziju vašeg  životopisa, u nastavku vam donosimo sve što trebate znati o tri najčešće korištena formata životopisa i kako odabrati pravi.

Kronološki životopis

Ovakav format omogućuje vam uglađen i profesionalan izgled jer ste podatke poredali po određenom redosljedu, u ovom slučaju kronološki.

Kronološki životopis sadrži sljedeće komponente:

Ime i podaci za kontakt

Sažetak, vaša osobna izjava (izborno)

Povijest rada u kojoj navodite vašu radnu poziciju, tvrtku, lokaciju i datume kao i detalje o vašim postignućima za vrijeme rada u navedenoj poziciji

Obrazovanje

Vještine

Hobiji, interesi, aktivnosti, volontersko iskustvo, nagrade i  slično

Je li kronološki format idealan za vas?

Navedeni format zbog svoje linerarnosti i konzistentnosti djeluje izuzetno prirodno, čvrsto i većina poslodavaca preferira upravo kronološki tip životopisa.

Ipak, ovakav format nepogodan je ako mijenjate karijeru. Isto tako, ako ste duže vremena bili nezaposleni, kronološki redoslijed će istaknuti te praznine i otežati poslodavcu da na temelju životopisa protumači što ste radili za vrijeme nezaposlenosti.

Funkcionalni životopis

Funkcionalni životopis u fokus stavlja vaše vještine i iskustvo, a ne povijest rada. Time vam otvara prostor da naglasite koje su vaše vještine relevantne za posao za koji se prijavljujete.

Funkcionalni životopis sadrži sljedeće komponente:

Ime i podaci za kontakt

Sažetak izjava (izborno)

Vještine / područja stručnosti, obično grupirana u nekoliko potkategorija relevantnih za posao za koji se natječete

Povijest rada  u kojem navodite nekadašnje radno mjesto, tvrtku, lokaciju i datume

Obrazovanje

Dodatne vještine, hobiji, interesi, aktivnosti, volontersko iskustvo, nagrade i slično

Trebate li koristiti funkcionalni format?

Funkcionalni životopisi idealni su za osobe koje su u potrazi za poslom bez radnog iskustva ili pak za one koje rade  veliku promjenu u karijeri.

Loša strana ovakvog formata jest što mnogim poslodavcima djeluje nepovjerljivo, s obzirom da su povijest rada i obrazovanje u drugom planu. Stoga se preporučuje korištenje kombinacijskog kojeg analiziramo u nastavku.

Kombinacijski životopis

Kombinacijski životopis format je koji vam omogućuje da naglasite vaše radno iskustvo, kao i vaše vještine, dakle kombinira elemente koronološkog i funkcionalnog formata.

Kombinacijski životopis sadrži sljedeće komponente:

Ime i podaci za kontakt

Sažetak  (izborno)

Odgovarajuće / ključne vještine

Povijest rada  u kojem navodite dosadašnje radno mjesto, tvrtku, lokaciju i datume, kao i detalje o vašim postignućima na radnom mjestu

Obrazovanje

Dodatne vještine, hobiji, interesi, aktivnosti, volontersko iskustvo, nagrade i slično

Je li kombinacijski format idealan za vas?

Ovaj format najbolji je izbor prilikom traženja prvog posla. Kombinacijski životopis omogućuje vam da istaknete dosadašnje iskustvo i istovremeno naglasite vještine koje ste vrijedno izbrusili tijekom školovanja. Navedeni format koristit će vam i ako želite promjenu u karijeri. Kombiniranjem kronologije i naglašavanjem vještina, preuzimate više kontrole nad pričom koju želite ispričati i ističete zašto ste baš upravo vi idealan kandidat za posao.