Kako uštedjeti novac u idućoj godini - Zaposlena.hr
Sadržaj portala

Kako uštedjeti novac u idućoj godini

Piše: Martina Vrbanić

U slučaju neplaniranog troška, poput kvara na automobilu, poziva na vjenčanje ili izvanrednog otkaza, imate li dovoljno ušteđevine da takve troškove bez previše muke i pokrijete? Ako je vaš odgovor ne, znajte da niste sami. Čak 28 posto odraslih nema ušteđevine, dok je samo 25 posto onih koji imaju takozvani fond za “crne dane” iako ni on ne može pokriti troškove života za tri mjeseca.

Na kraju godine svi su usredotočeni na novogodišnje odluke. A možda je upravo jedna od vaših odluka ta kako ćete u narednoj godini potrošiti manje i uštedjeti više. Ako ste se s odlukom o štednji susretali i prijašnjih godina, vjerojatno znate da štednja realno ne započinje s prvim danom siječnja već tek početkom veljače. Tada su božićni darovi i slavlja već pomalo iza nas i spremni smo usredotočiti se na štednju.

U nastavku donosimo nekoliko najjednostavnijih načina kako ćete uštedjeti novac u narednoj godini, ali i u godinama koje slijede.

Postavite cilj

Vjerojatnije je da ćete promijeniti svoje potrošačke navike ako štedite za nešto vama posebno. To bi, primjerice, moglo biti dvotjedno putovanje koje već dugo priželjkujete ili uređenje kuće koje nikako da stigne na red uz sve troškove života koje imate. Ako ste pak usredotočeni na nešto manje stvari poput novog prijenosnog računala ili zimskog kaputa, smatrajte ih kao motivaciju za postizanje novih ciljeva. A jednom kad ih ostvarite, dodajte na svoju listu želja nešto drugo, veliki ili malo. Bitno je da vas veseli i motivira.  

Počnite pratiti “skrivenu potrošnju”

Bez obzira na to koliko je vaš cilj veliki, važno je napraviti dobar plan potrošnje i štednje. On između ostalog uključuje i onaj plan uz pomoć kojeg ćete saznati kamo točno odlazi vaš novac svakog mjeseca. Jedino tako ćete moći odlučiti koliki dio novca možete odložiti sa strane.

Da biste to učinili, prvog dana sljedećeg mjeseca provjerite na što ste točno potrošili novac prethodnog mjeseca, a troškove podijelite na one osnovne i nebitne.

Osnovni troškovi uključuju sve fiksne troškove koje morate podmiriti, a to su troškovi najamnine, režije, rate kredita, troškovi automobila i namirnica. S druge strane, nebitni troškovi su oni bez kojih možete, a ostavljaju dovoljno prostora za štednju. To su troškovi ulaznica za kino, kazalište, koncerte, večere s prijateljima ili troškovi ispijanje kava u vašem omiljenom kafiću.

Razmislite o tome čega biste se mogli odreći te taj dio novca staviti na štednju. Na primjer, mogli biste se odreći konzumiranja obroka u restoranu dva puta tjedno i pripremiti nešto kod kuće? Što je s odlascima na večeru? Ako trošite 1500 do 2000 kuna na večere svakoga mjeseca, razmislite o tome da te troškove smanjite te da dio od toga prebacite na štednju. Umjesto večere, predložite prijateljima odlazak na piće ili organizirajte večeru u restoranima s nešto pristupačnijim cijenama.

Gledajući stvarne brojke, dobro mjerilo štednje je ono kada svakog mjeseca uštedite 10 do 20 posto od svojih ukupnih prihoda. Također, možete usvojiti i mjerilo 50:30:20 prema kojem bi 50 posto vaših prihoda odlazilo na osnovne troškove, 30 posto na nebitne, dok bi 20 posto otpadalo na štednju. 

Ako vas praćenje potrošnje i štednje opterećuje i umara, postoji niz aplikacija koje će taj posao odraditi umjesto vas. Dovoljno ih je spojiti s vašim bankovnim računom i kreditnim karticama.

Ovisno o aplikaciji koju odaberete, dobit ćete upozorenje o tome kada se nađete u opasnosti od pretjeranog trošenja koje bi moglo utjecati na vašu štednju.

Riješite se visokih kamata

Dugovi s visokim kamatama najčešće uključuju minus na karticama tekućeg računa ili se tiču rata za kredite. U slučaju da imate nešto ušteđevine koje ste ostavili sa strane, najbolje rješenje je da je potrošite na podmirivanje dugova koji uključuju troškove visokih kamata. Ovo je jedno od glavnih i dugoročnih ciljeva štednje.

Ako nemate ništa u fondu za “crne dane”, preporučuje se da s njime krenete prije nego što ćete početi rješavati otplaćivanje troškova s visokim kamatama. Dobar cilj štednje na ovom području je ušteda za barem tri mjeseca životnih troškova.

Prednosti rješavanja dugova s visokim kamatama su goleme. Što ih prije otplatite, to ćete imati i manje troškova.

Osim toga, jednom kada otplatite dugove, istu visinu dotadašnjih kamata u novcu ili čak cijeli ratu kredita, možete stavljati sa strane na štednju. Najbolje je to što ovakvu vrstu štednje nećete ni osjetiti, s obzirom na to da ste do sada navikli odlagati taj novac.

Štedite automatski

U banci zakažite trajni nalog kojim će se svakoga mjeseca kada vam stigne plaća, dio novca koji vi odredite prebaciti na račun za štednju. Ovo je odlična taktika jer njome smanjujete rizik od trošenja novca prije nego što ga prebacite na štednju.

U tom slučaju ne morate pamtiti iznos svote koji prebacujete na štednju, ali ni manevrirati raznim transakcijama i računima. Time ćete uštedjeti i na vremenu, a i pojednostaviti cjelokupan proces štednje.

Još jedna od dobrih načina štednje je i treći mirovinski stup koji, ovisno o vašim primanjima, možete zakazati također trajnim nalogom. Spomenuti iznos slijevat će se u vaš fond koji ćete moći koristiti već i prije nego što stupite u mirovinu. A štednju možete nastaviti i jednog dana u mirovini.

Držite se pravila 24 sata

S obzirom na to da Internet nudi brojne mogućnosti, sve je više onih koji kupuju iz udobnosti svoga doma, online. Danas gotovo da i ne postoji trgovina koja nema i svoj webshop.

Ako ste i vi jedna od onih osoba koja svoje omiljene internetske stranice posjećuje svakoga dana kako bi vidjela što je na njima novo, onda znate koliko je primamljivo i jednostavno, uz samo nekoliko klikova, potrošiti novac. Čak i ako ne kupujete aktivno putem Interneta, teško se obuzdati kada negdje na bespućima Interneta naletite na predivan par cipela koji vas praktički moli da ga kupite.

Dakle, koje je rješenje za impulzivnu kupnju putem Interneta? Stavite stvari koje želite u košaricu za kupovinu i pričekajte 24 sata prije nego što stvarno kliknete – kupi. Velika je vjerojatnost da ćete shvatiti da vam određene stvari nikada nisu ni trebale i da ćete odustati od kupovine.

Ne trošite “neplanirani novac”

Bez obzira na to daruje li vas netko za rođendan novcem, dobijete li božićnicu ili povrat poreza, najbolje je da taj novac odmah prebacite na svoj štedni račun, umjesto da ga potrošite.

Uostalom, taj novac nije planiran i bez njega ste mogli svakoga mjeseca do sada pa vam neće ni nedostajati. To se također odnosi i na povišice. Umjesto da povećate svoje troškove, razliku uložite u štednju. No, ipak, nagradite se nekim manjim darom kako biste proslavili povećanje plaće!

Pronađite druge načine štednje

Osim ulaganja u treći mirovinski stup, dobar način štednje je štednja za troškove djeteta na fakultetu, ulaganje u dodatno zdravstveno osiguranje ili u investicijske fondove. Osigurajte kuću, zatražite kasko osiguranje za auto ili sve popularnije životno osiguranje.

Zakažite termin kod vašeg bankara ili se informirajte u nekoj od osiguravajućih kuća. Štednja na tim područjima, ustvari je dugoročno ulaganje u neplanirane i planirane troškove koje ovako možete riješiti bez da ih osjetite, a i bez da ste prisiljeni podići neki od kredit s visokim kamatnim stopama.

Iako se na prvi pogled čini jednostavno, štednja novca nije nimalo laka. Ako znate da netko iz vaše obitelji ili netko od vaših prijatelja također pokušava uštedjeti u narednoj godini, razgovarajte međusobno o tome i budite jedno drugome motivacija i oslonac. Dijeleći napretke, ali i prepreke u vidu neplanirane potrošnje lakše ćete se držati plana i ustrajati na putu do cilja.