Kako se riješiti straha od javnog nastupa - Zaposlena.hr
Sadržaj portala
kako-se-rijesiti-straha-od-javnog-nastupa-ruke

Kako se riješiti straha od javnog nastupa

Strah od javnog nastupa česta je pojava prije važnih sastanaka, prezentacija i općenito nastupa pred publikom. Bez obzira radi li se o maloj ili velikoj grupi ljudi, online ili uživo, strah će dovesti do znojenja, blokade govora i ubrzanog disanja. Kako pobijediti strah od javnog nastupa i je li spomenuto uopće moguće?

Javni nastup je vještina koju bi trebala savladati većina onih kojima je to potrebno u svakodnevnom poslovnom okruženju. Bilo da želite izgraditi karijeru ili se samo želite osjećati ugodno javno govoreći.

Bez obzira na strahove koje trenutno imate, moguće je da ih se oslobodite i postanete uspješan javni govornik.

Dakle, kako se riješiti straha od javnog nastupa? U nastavku donosimo činjenice o javnom nastupu te vas pozivamo da pokušate primijeniti ove savjete kako biste naučili prevladati strah od javnog nastupa i postali majstor javnog govora!

Zašto osjećamo strah od javnog nastupa?

Kada govorimo o strahu od javnost nastupa, morate znati da niste sami. Glosofobija ili strah od javnog nastupa kod većine će uzrokovati napetost, nervozu i tjeskobu prilikom izlaska pred poznatu ili nepoznatu publiku.

Neki od fizičkih simptoma koje biste mogli osjetiti uključuju ubrzano lupanje srca, teško disanje (uvijek je korisno smiriti disanje s nekoliko dubokih udaha). Mogli biste osjetiti znojenje, vrtoglavicu ili mučninu.

Možda ćete osjetiti i kako se nekontrolirano tresete ili čak želite pobjeći iz sobe. To može dogoditi na početku javnog nastupa ili čak i prije uspostavljanja izravnog kontakta očima s publikom.

Mnogi u tim situacijama uče kako se riješiti straha od javnog nastupa kroz tehnike opuštanja te pohađajući satove na kojima se uči kako se riješiti straha od javnog nastupa.

Još jedna metoda koja se pokazala djelotvornom je prakticiranje terapije izloženosti. Ona je vrlo učinkovita za one koji pate od raznih vrsta anksioznih poremećaja kao što je, primjerice, socijalna fobija.

Razumijevanje moći pozitivnog razmišljanja također vam može pomoći da se riješite straha od javnog nastupa.

Bez obzira imate li glosofobiju ili ste samo nervozni prilikom izlaska pred publiku, pravi savjeti podarit će vam samopouzdanje koje vam je potrebno da postignete maksimum prilikom javnog nastupa.

16 savjeta koji će vam pomoći da se riješite straha od javnog nastupa

Kako biste se riješili straha od javnog nastupa, isprobajte sljedećih 16 savjeta i korak po korak svakim danom sve više ćete rasti kao govornik. U nastavku donosimo što je ključno ako se želite riješiti straha od javnog nastupa u kratkom roku i jednom zauvijek!

1. Odaberite temu koja vam se sviđa

Kad vam je do nečega stalo, postaje lakše razgovarati o tome i potaknuti druge da se zalažu za ono o čemu pričate.

Dakle, ako ćete govoriti o nekoj temi, pobrinite se da je to tema koju volite i o kojoj puno znate. Time ćete probiti led, osjećat ćete se samopouzdano i u startu će vam biti lakše riješiti se straha od javnog nastupa.

Prevladajte osjećaj straha od javnog govora odabirom teme koja:

 • Ima direktan utjecaj na vas
 • Želite je podijeliti s drugima
 • Uvjereni ste da bi drugi mogli imati koristi od teme
 • O temi možete govoriti iz srca
 • Oni kojima prenosite znanje mogli bi imati korist od vašeg iskustva. Spojite svoje strasti sa svojom željom kako prenijeti znanje drugima kako biste umirili nervozu i podigli samopouzdanje pred publikom.

2. Organizirajte se

Velik dio onoga što uzrokuje strah od javnog nastupa uključuje dio na koji se niste pripremili.

Jedna od najboljih stvari koje možete učiniti kako biste se osjećali spremniji i samouvjereniji u svom govoru jest da se dobro organizirate.

Skupite sve u svoje bilješke i podvucite glavne točke svog govora. Planirajte kako ćete započeti svoj govor kako biste privukli pozornost publike u prvih 30 sekundi.

Razmislite o tome da određene dijelove svog govora označite bojama tako da ih možete lako povezati.

Provjerite je li i vaša tehnologija u ispravnom stanju. Upoznajte se sa svojim prijenosnim računalom, tabletom ili telefonom te kako emitirati prezentaciju putem mobitela ili pokrenuti projektor ako je to ono što ćete koristiti.

Postavljajte si pitanja o prezentaciji kako biste se pripremili i kako biste znali što možete očekivati. Hoće li biti pozornice? Hoćete li imati mikrofon? Hoćete li čekati iza pozornice prije javnost nastupa ili ćete sjediti među publikom?

Znajući što možete očekivati te što bolja organiziranost smanjit će brigu dati vam više samopouzdanja.

3. Praksa-Praksa-Praksa

Ništa ne može zamijeniti vježbanje i pripremu za javni nastup. Napišite skriptu svojih ključnih točaka, ali nemojte čitati iz skripte riječ po riječ.

Jedan od najboljih savjeta za borbu protiv straha od javnog nastupa jest da se za govor pripremite tako dobro da možete odgovoriti na svako pitanje koje vam se postavi.

4. Izvedite svoj govor ispred ogledala

Vježbajte svoj govor pred ogledalom kao da se nekome izravno obraćate. Ako stvarno želite naučiti kako prevladati tremu, obratite pozornost na:

 • Vaš izraz lica
 • Vaše geste
 • Vaše pokrete tijela
 • Kako izgledate

Kada imate nježne izraze lica i smireno držanje dok govorite, bit ćete pristupačniji prema svojoj publici.

5. Snimite se i učite iz snimke

Razmislite o tome kako se vrhunski sportaši vraćaju u prošlost i gledaju snimke svog igranja kako bi vidjeli što mogu poboljšati. Da biste se riješili straha od javnog nastupa, u biti biste radili istu stvar snimajući svoj govor.

Postavite svoj telefon ili video kameru za snimanje vašeg govora. Snimite svoj govor od početka do kraja. Ako se zabunite, zaboravite nešto ili niste zadovoljni rečenim, samo nastavite snimati.

Zatim poslušajte ili pogledajte snimku i zabilježite što biste mogli poboljšati. Neki ljudi ne vole slušati zvuk svog glasa na snimci, stoga je važno da se naviknete na svoj glas i stil govora.

6. Radite na svom disanju

Ponekad dok govorimo, skloni smo ubrzano pričati što se obično događa od straha od tišine. Rad na disanju pomoći će vam da naučite kako smireno pričati, bez lutanja i ubrzavanja tempa koji vaša publika ne može pratiti.

Kada se usredotočite na svoje disanje, vaš će glas imati veću rezonancu i opustit ćete se.

Dišite smireno i usredotočite se na ritam. Iako je ovo vježba za prevladavanje tjeskobe od javnog govora, disanje će pomoći u smanjenju stresa i poboljšati jasnoću u svim područjima života.

7. Neka netko pregleda vašu prezentaciju

Ponekad može biti od pomoći imati nekoga s kim smo bliski, a tko još uvijek može zadržati objektivnost pregledati govor kako bi dao povratnu informaciju prije izlaganja pred publikom.

Ako možete, neka netko drugi kome vjerujete presluša vaš govor kako biste bili sigurni da ste sve uzeli u obzir. Odaberite nekoga tko je blizak publici kojoj se planirate predstaviti kako biste dobili najbolje povratne informacije.

Ovaj savjet slijedi načelo terapije izloženosti. Kroz spomenutu vježbu suočit ćete se sa svojim strahom govora pred nekim tako što ćete jednostavno – održati govor.

Započinjanje s malom publikom od osobe koja vam može dati pozitivnu povratnu informaciju pomoći će vam da vizualizirate da samo razgovarate s tom jednom osobom kada dođe vrijeme da održite svoj govor – od uvodne izjave pa do kraja vašeg govora ako je potrebno.

8. Pohađajte satove javnog nastupa

Jedan od najboljih načina da poboljšate javni nastup i riješite se straha jest pohađanje tečajeva javnog nastupa.

Postoje mnoge mogućnosti – bilo da ih pohađate fizičke radionice ili online u svoje slobodno vrijeme.

Uložite u sebe kao govornika kao što biste ulagali u bilo koju drugu vještinu da steknete diplomu ili certifikat za bolje plaćeni posao.

Pravi seminari i radionice mogu vam pomoći da postanete odličan govornik.

9. Vježbajte prije nego što javno istupite

Jedan od glavnih savjeta kojim ćete se riješiti straha od javnog nastupa jest vježbanje prije govora.

Vježbanje je ključni čimbenik uspjeha. Potiče kreativnost, pokreće uzbuđenje i pomaže izbaciti energiju.

Vježbanje prije govora moglo bi vam pomoći ukrotiti napetost i učiniti da se osjećate opuštenije prije govora.

10. Uključite alate koji će vam pomoći da zapamtite teme za razgovor

Alati poput PowerPoint prezentacija mogu biti fantastičan dodatak javnom nastupu.

Mogu vam pomoći u tome da vas podsjete što ste željeli govoriti sljedeće što će vam pružiti bolji osjećaj spremnosti te smanjiti tjeskobu i strah zbog javnog nastupa.

Samo pazite da ne čitate izravno sa slajdova ili da prezentacija nije prenatrpana informacijama prema publici. Budite jednostavni i oslonite se na svoj govor više nego na pomoć ili dodatke sa strane.

11. Napravite pauzu

Važna pauza usred govora mogla bi biti najvažnija tehnika govora koju ćete ikada naučiti. Ne samo da će vam pomoći da prevladate strah od javnog nastupa, već će vam pomoći da ovladate kontrolom nad emocionalnim utjecajem svojih govora.

U glazbi je sva ljepota sadržana u tišini između nota. U govoru, drama i snaga govora sadržani su u tišini koju stvarate dok se krećete od jedne rečenice do druge.

Ovo je umjetnost koju možete naučiti vježbom. Dok vježbate svoj govor, zastanite tri do pet sekundi nakon što postavite pitanje, kada iznesete jednu od svojih glavnih točaka ili kada završite priču.

Stanka će publici dati vremena da razmisli o vašoj poruci i poveže se s vama. Također će vam pomoći da usporite kako ne biste govorili prebrzo ili pričali izvan teme.

12. Hidratizirajte tijelo vodom

Uvijek držite čašu vode pokraj sebe dok razgovarate u slučaju da vam zatreba. Ponekad pomaže i cijeđenje malo limuna u vodu.

Pokušajte izbjegavati slatke napitke prije razgovora. Oni vam mogu isušiti usta i otežati razgovor.

Također, ne zaboravite piti vodu tijekom dana kako biste ostali hidrirani i kako bi vaš um bio oštar, a tijelo spremno za prezentaciju… pogotovo ako ste prije vježbali!

13. Puno čitajte u slobodno vrijeme

Priče koje konzumiramo pomažu u oblikovanju priča koje dijelimo.

Da biste postali bolji govornik sa širokim rječnikom i porukom, može vam pomoći više čitanja. Ono će vam pomoći u razvitku govornih vještina.

Svaki dan odvojite vrijeme za čitanje inspirativnih motivacijskih citata i drugog materijala govornika koji će vam pomoći da prevladate strah od javnog nastupa.

Pročitajte knjigu Eloquence in Public Speaking dr. Kennetha McFarlanda. McFarland je poznat kao jedan od najboljih američkih javnih govornika. U knjizi uopće nije govorio o metodologiji ili tehnici.

Njegova središnja poruka bila je da je ključ elokvencije ustvari emocionalna komponenta koju govornik unosi u temu. Drugim riječima, početna točka na putu prema tome da postanete izvrsni govornik jest da vam je stvarno stalo do teme.

Upoznajte svoju publiku kako biste mogli govoriti njihovim jezikom, upoznati njihove bolne točke i naučiti kako im pomoći u rješavanju njihovih problema. Upotrijebite motivacijske i inspirativne citate koje ste naučili kako biste unijeli malo strasti u svoje govore i dirnuli emocije ljudi.

Upamtite da je vaš govor usredotočen na njih, a ne na vas. Držite govor kako biste drugima ponudili vrijedne informacije i poboljšali njihove živote.

14. Usredotočite se na priču koju pričate, a ne na misli vaše publike

Ako ste istražili svoju publiku prije javnog nastupa, znate što žele ili trebaju čuti od vašeg govora.

Zbog toga biste trebali ući opušteni u javni nastup jer znate da će on imati efekta na publiku.

Uvijek će biti netko u publici tko telefonira ili zijeva. Zapamtite da će uvijek biti ljudi kojima je dosadno ili su umorni. Nijedna od ovih reakcija publike nema nikakve veze s vama osobno.

U tim trenucima usredotočite na prenošenje poruke ili pričanje priče umjesto na ono što mislite da publika misli dok sluša vaš govor.

Neki od najvažnijih savjeta u javnom govoru jest da budete ono što jeste. Neka vaša osobnost dođe do izražaja dok razgovarate sa svojom publikom, tada će se oni povezati s vama na ljudskoj razini — i željeti čuti više od vas.

Zato izađite iz svoje glave, fokusirajte se na priču i pričekajte pljesak publike na kraju.

15. Opustite se i meditirajte

Osim disanja, pobrinite se da nađete načine za opuštanje tijekom dana i tijekom javnog nastupa.

Razmislite o meditaciji ili ponavljanju pozitivnih misli u sebi kako biste se lakše usredotočili i izgradili samopouzdanje.

Naučite kanalizirati svoju lošu energiju u pozitivnu energiju. Nervoza je oblik adrenalina, a ako dolazi u malim količinama možete je upotrijebiti na pozitivan način kao pomoć u strastvenoj prezentaciji tijekom javnih nastupa.

Vježbajte vježbe disanja za anksioznost. Plitko disanje pogoršava tjeskobu, duboko disanje opušta tijelo i mozak. Plitko disanje dolazi iz prsa, dok duboko disanje dolazi iz trbuha.

Pronađite mirno mjesto za sjedenje ili ležanje i vježbajte trbušno disanje. S jednom rukom na trbuhu, a drugom na prsima, udahnite kroz nos i pustite da vam se trbuh raširi. Polako izdahnite kroz stisnute usne, imajući na umu da vam prsa trebaju biti prilično mirna.

Još jedna popularna vježba disanja za smirenje živaca je vježba 4-7-8. Udahnite kroz nos brojeći do četiri, zadržite dah brojeći do sedam, zatim izdahnite jako potiskujući zrak brojeći do osam.

Prakticiranje ovih vježbi disanja, meditacije i pozitivnih misli smanjit će tjeskobu i riješiti strah od javnog nastupa, kao i tjeskobu u svakodnevnom životu.

16. Uvijek težite poboljšanju

Nitko nikad ne prestaje rasti. Čak i ako ste održali najbolji mogući govor, uvijek postoje načini da ga poboljšate.

Nemojte se fokusirati na savršenstvo i usredotočite se na pružanje najboljeg što možete u ovom trenutku, a zatim se vratite, pregledajte i saznajte što poboljšati za svoj sljedeći govor.

Ako postoji video vašeg govora, pogledajte ga i zabilježite što možete poboljšati za sljedeći put.

 • Kako biste ocijenili svoj govor?
 • Postoje li područja za koja mislite da biste ih mogli poboljšati?
 • Jeste li djelovali ukočeno ili ste imali čudne izraze lica?
 • Jeste li iskoristili PowerPoint prezentaciju u svoju korist? Je li pomoglo?
 • Jeste li često koristili “hm”?
 • Kakav vam je bio ritam?

Zapišite sve i nastavite vježbati kako biste poboljšali javni govor. S vremenom ćete se riješiti straha od javnog nastupa.

Sada kada imate znate djelotvorne načine kako upravljati strahom i kako se riješiti straha od javnog nastupa pomoću spomenutih savjeta, vrijeme je da izađete pred publiku i održite javni nastup.

I zapamtite, samo ste vi odgovorni za svoj uspjeh!

Autor: M.V., Foto: M.T ElGassier / Unsplash

Nastavite čitati