"Koliku plaću očekujete?" - ova tri odgovora donose posao
Sadržaj portala
koju-placu-ocekujete-razmislja-o-odgovoru-zabrinuta-zena

Kako odgovoriti na pitanje “Koliku plaću očekujete?”

Koliku plaću očekujete – možda je jedno od najtežih pitanja koje vam može biti postavljeno na razgovoru za posao. A kada usred razgovora za posao, dobijete pitanje poput “Koju plaću očekujete?” može vas uhvatiti panika.

Ako kažete previsok iznos mogli biste precijeniti svoje mogućnosti i izgubiti priliku da dobijete posao koji želite. S druge strane, ne želite reći ni prenizak iznos i time dovesti u pitanje svoje vještine i iskustvo. Ali i mogućnost koliko biste mogli ili trebali zarađivati.

Zašto pitanje “Koliku plaću očekujete?”

Glavni razlog zbog kojeg potencijalni poslodavci postavljaju pitanja o plaći jest taj što žele procijeniti očekivanja kandidata za posao u odnosu na budžet dodijeljen za poziciju na koju se prijavljujete.

Dakle, za razliku od mnogih drugih uobičajenih pitanja na razgovoru za posao, vaš odgovor na pitanje “Koju plaću očekujete?” mogao bi vas diskvalificirati iz daljnjih krugova. No, to nije nužno loša stvar. Budući da možda nećete moći prihvatiti posao ili uživati u njemu, jer smatrate da niste dovoljno plaćeni.

Ne morate se bojati da će vas potencijalni poslodavac oštro osuditi ako navedete previsoku ili prenisku plaću. To nije cilj ovog pitanja. Ono se odnosi na pronalazak one osobe koja bi bila zadovoljna raditi za plaću koja ulazi u budžet poslodavca.

Rano pokretanje teme o plaći osigurava da ni kandidat, ni tvrtka, neće tratiti vrijeme i trud na nekoliko krugova intervjua kako bi saznali da je plaća daleko od onoga što obje strane očekuju. Idealno bi bilo da poslodavci prvi spomenu plaću ili, još bolje, da je sami objave u prijavi za posao.

Plaća istaknuta u prijavi za posao kandidatima će pružiti izbor – je li ona izvan njihova raspona ili ne. No, nažalost, nema svaki poslodavac običaj navesti plaću u prijavi za posao ili u prvom krugu razgovora za posao.

Stoga je važno dobro se pripremiti prije razgovora. Postoji nekoliko strategija za odgovaranje na pitanje “Koliku plaću očekujete” na razgovoru za posao, ali osnova svih njih jest – istraživanje o tvrtki prije intervjua.

Pritom uvijek imajte na umu jedno. “Koju plaću očekujete?” drukčije je pitanje od “Kolika je vaša trenutna plaća?” što vas potencijalni poslodavac ne smije pitati.

Unaprijed razmotrite svoja očekivanja u vezi s plaćom

Pitanje plaće se može pojaviti na različite načine na razgovoru za posao. Upravo zbog toga možete upotrijebiti različite strategije kako biste odgovorili na to pitanje.

Ali bez obzira na to kako odlučite odgovoriti, ipak biste trebali znati koja je vaša idealna plaća. Možda će poslodavac tražiti da navedete broj ili će vam sam reći što nudi i zamoliti vas da reagirate. U svakom slučaju proces neće krenuti naprijed dok se ne sazna odgovarajuća plaća kandidata.

Istražite tvrtku

Započnite svoje istraživanje o plaćama traženjem željenog radnog mjesta prema lokaciji rada i godinama iskustva.

Pitajte poznanike ili prijatelje koji imaju posao u industriji koju ste odabrali koliko zarađuju. Upotrijebite više izvora kako biste dobili dobar uvid u plaću za određenu vrstu posla i uzmite u obzir sve dodatne vještine i kvalifikacije koje imate. Također, uzmite u obzir i veličinu tvrtke, industriju i lokaciju. Ovo bi vam trebalo dati razumnu predodžbu o tome što možete očekivati da će vam tvrtka ponuditi na razgovoru za posao.

Koje su vaše želje?

Zatim odredite koliku plaću osobno trebate (i želite). Pogledajte svoje predviđene troškove i ciljeve. Ako vam je to prvi posao i iselit ćete se iz roditeljske kuće, ako ćete sada morati plaćati čuvanje djece ili ako ćete morati koristiti automobil da dođete do ureda, moglo bi doći do većih izdataka, a samim time i do promjene željenog iznosa plaće.

Ako se preselite, razmislite o troškovima selidbe i troškovima života u blizini vašeg novog posla. Uzmite sve ove čimbenike u obzir unaprijed kako biste bili spremni odgovoriti na temelju svojih stvarnih potreba i kako ne biste slučajno prihvatili plaću koja vam nije dovoljna za sve izdatke na mjesečnoj razini.

Također, razmišljajte izvan same osnovne plaće. Zapitajte se: Što cijenite? To može uključivati topli obrok na poslu, plaćeni prijevoz, dodatke na djecu, dodatne dane godišnjeg odmora, božićnicu i ostalo.

Razmislite o tome kako bi prisutnost ili odsutnost toga utjecala na vašu očekivanu plaću. Primjerice, možda vam topli obrok na poslu ili mogućnost rada od kuće znači više od 1.500 eura godišnje.

S druge strane, neki nedostaci u beneficijama mogu drastično povećati visinu očekivane plaće. Provjerite detaljno oglas za posao ili internetske stranice tvrtke prije svakog razgovora za posao. Time ćete odmah steći uvid u pogodnosti i povlastice koje svaka tvrtka nudi.

Iskoristite sve ovo kako biste došli do prihvatljivog raspona plaće za vas. U tom slučaju bez obzira na to kako planirate odgovoriti na pitanje “Koliku plaću očekujete”, znate koji broj u konačnici tražite.

“Koliku plaću očekujete?” – tri strategije za odgovor na pitanje

Ovisno o tome u kojem procesu intervjua se nalazite, postoje tri glavne strategije za odgovor na pitanje “Koliku plaću očekujete?” u intervjuu.  Sve tri detaljno ćemo opisati u nastavku.

1. Navedite raspon plaće

Odgovaranje na pitanja o plaći jednim vas dijelom može izbaciti iz daljnjih krugova na razgovoru za posao. Stoga, budite fleksibilni. Što to točno znači? Navođenjem raspona plaća pokazujete da ste voljni prilagoditi se i raditi s budućim poslodavcem.

Spomenuto govori da ste proveli istraživanje, ali i da znate koliko vrijedite. Ozbiljno razmišljate o svojim vještinama i o onome kako možete pridonijeti tvrtki.

Naravno, postoje neki nedostaci davanja konkretnih iznosa o plaći u ranom krugu razgovora. Čekanjem dok ne dobijete ponudu za posao moglo bi vam dati prednosti u pregovorima. Također, postoji strah da možete navesti prenizak ili previsok iznos. No, ako ste proveli istraživanje, manje je vjerojatno da ćete otići prenisko. A ako ćete otići previsoko, to znači da posao nije bio pravi za vas.

Kada dajete raspon očekivane plaće u intervjuu, pokušajte zadržati dno svog raspona prema srednjoj do visokoj točci onoga što tražite. Primjerice ako tražite 1.500 do 2.000 eura, a vaša pretpostavka o budžetu tvrtke je 1.000 do 1.700 eura, možete navesti raspon od 1.700 do 2.000 eura. U tom slučaju čak i ako tvrtka pregovara ispod raspona koji ste naveli, još uvijek imate priliku.

U odgovoru je dobro istaknuti da je plaća samo jedna komponenta onoga što tražite i da plaću razmatrate kao dio ukupne ponude. Možda bi bilo dobro ponoviti što donosite potencijalnom poslodavcu kada formulirate odgovor. Time ćete podržati raspon plaće koji ste spomenuli.

Primjer raspona plaće

Dakle, kako ova strategija zvuči u praksi?

Ako idete na razgovor za posao na poziciju administrativnog radnika mogli biste reći nešto poput:

“Uzimajući u obzir moje iskustvo i Excel certifikate koje posjedujem, a koje ste ranije spomenuli da bi bili od velike pomoći timu, tražim između 1.000 do 1.200 eura mjesečno. Ali za mene su beneficije također važne. Plaćeni prijevoz ili topli obrok na poslu kao i ostale beneficije, definitivno bi mi mogle omogućiti da budem fleksibilna s plaćom.”

Za intervju web programera vaš bi odgovor mogao biti:

“Općenito gledajući na svoju sljedeću ulogu želim zaraditi oko 3.000 do 3.500 eura s obzirom na moje iskustvo i stručnost u Pythonu, JavaScriptu i AngularJS-u. Međutim, plaća nije jedino što mi je važno i voljela bih više saznati o poslu, tvrtki i radnom okruženju. Na vašoj internetskoj stranici spominju se i ostale beneficije, poput one za djecu, što mi signalizira da je ovo tvrtka koja cijeni zaposlene roditelje, što mi je svakako važno, i mogla bih biti malo fleksibilnija s plaćom koja mi odgovara.”

2. Okrenite pitanje u svoju korist

Također, jedna od taktika jest da možete odgovoriti na pitanje “Koju plaću očekujete?” jednostavnim pitanjem što tvrtka nudi. Mogli biste reći nešto poput: “Drago mi je da ste to spomenuli – bilo bi od pomoći kada biste mogli podijeliti koji je raspon za ovu poziciju”.

Nakon što poslodavac odgovori na vaše pitanje, od vas će očekivati da kažete odgovara li vam plaća. Dakle, i dalje morate istraživati, ali sada ćete moći prilagoditi svoj odgovor budžetu koji tvrtka ima.

Ako vam poslodavac pruži broj ili raspon koji je u skladu s onim što ste očekivali ili veći, sjajno! Možete razgovarati o tome kako je to savršeno za vas. Ali ako je odgovor manji i ne bi vas zadovoljilo raditi za takvu plaću, morate smisliti kako odgovoriti.

Na primjer, ako poslodavac kaže da je za određeni posao plaća 1.500 eura, a to je malo ispod onoga čemu ste se nadali, mogli biste reći nešto poput:

“Nadala sam se nečemu višem, u rasponu od 1.700 do 2.000 eura, ali sam definitivno otvorena za pregovore na temelju svih ostalih uvjeta.”

Nakon toga možete nastaviti s pitanjima o beneficijama koje su vam najvažnije, poput plaćenog dodatnog zdravstvenog osiguranja, sistematskog pregleda ili sličnog.

Ali ako tražite puno više, od 2.000 eura na dalje, možda ste ušli u slijepu ulicu.

“Nažalost, s mojim iskustvom i trenutnom plaćom, ne znam mogu li prihvatiti manje od 2.500 eura mjesečno. Jeste li fleksibilni s budžetom za ovu poziciju?”

3. Odgoda razgovora o plaći

Dok još niste saznali sav opseg zaduženja koja biste imali, možda biste radije odgodili odgovaranje na pitanja o svojim očekivanjima u vezi s plaćom.

Odaberete li ovu strategiju, mogli biste reći da vam je plaća bitna, ali važnija vam je cjelokupna ponuda i prilika. Svoja očekivanja oko plaće radije biste podijelili kasnije, dok saznate još nekoliko detalja.

Mogli biste ovako odgovoriti na pitanje:

“Trenutno mi je važnije od plaće pronaći pravu poziciju. Voljela bih saznati više o poslu, tvrtki i cjelokupnom paketu pogodnosti prije nego što započnemo pričati o brojkama.”

Jedno upozorenje: nemojte primjenjivati ovu strategiju samo zato što se bojite da ćete propustiti poziciju. Ako vam stvarno treba posao, moglo bi vam biti primamljivo pristati na bilo koju plaću koju možete dobiti, ali u konačnici sebi činite medvjeđu uslugu.

Zaključak

Ne zaboravite da donosite vrijednost svakoj tvrtki za koju radite. Utvrditi koja je to vrijednost i reći je potencijalnim poslodavcima samo će vam pomoći da u konačnici dobijete plaću koju zaslužujete. Imajte na umu da vas pitanjem “koliku plaću očekujete” na razgovoru za posao zapravo pitaju: “Zašto bismo trebali ulagati u vas?”. Bitan je dio slagalice znati koliko ta investicija vrijedi – za vas i vašeg potencijalnog poslodavca.

projekt-learn-2-be

Autor: M.V., Foto: Some Tale / Unsplash

Nastavite čitati