Inspirirajući govori koje treba poslušati svaka žena - Zaposlena.hr
Sadržaj portala

Inspirirajući govori koje treba poslušati svaka žena

Piše: Martina Vrbanić i Antonia Kulić

Ako vam posao ne ide po planu i očajnički vam treba motivacija za dalje ili ste pak u potrazi za novim poslom, promjenom karijere ili jednostavno se osjećate potpuno izgubljeno, donosimo vam govore iznimnih žena, koje su ustrajno slijedeći svoje snove ostavile veliki trag u svom poslu, te će vam zasigurno pomoći da prevladate sumnju, strah i teškoće i sa samouvjerenošću osvojite poslovni svijet.

Chimamanda Ngozi Adichie na Sveučilištu Wellesley College 2015.

Chimamanda Ngozi Adichie nigerijska je književnica, koja je romanom Amerikanka osvojila svijet književnosti.

U svom šarmantnom govoru na privatnom ženskom sveučilištu u Bostonu, Chimamanda Ngozi Adichie ispričala je istinite i poučne priče o hrabrosti, promjeni karijere, feminizmu te o tome zašto je važno da se svaka žena zauzme i izbori za sebe. Ova karizmatična Nigerijka upisala je medicinski fakultet u Nigeriji, ali se nakon prve godine studija odlučila ispisati i slijediti svoje snove, željela je pisati.

“Diljem svijeta žene su odgajane s ciljem da se moraju svidjeti drugima pa se zbog toga pokušavaju držati nekih društvenih normi i oblika ponašanja kako bi zadovoljile te kriterije. Nikada se nemojte pretvoriti u nekog drugog samo da biste bili prihvaćeni. Ako netko voli tu vašu lažnu verziju, onda mu zapravo nije stalo do vas. A svijet je prepun različitosti, raznih mjesta na kojima postoje različiti ljudi koji će vas voljeti upravo onakvima kakvi jeste.”

Zamolila je djevojke da uvijek iznova razmisle o onome što im je bitno u životu, ono što zaslužuje njihovo divljenje i što im je uistinu važno. Kao izrazita feministica smatra da bi se nečija čast trebala mjeriti njegovim postignućima, a ne spolom, kako to često biva.

Oprah Winfrey na Sveučilištu Harvard 2013.

Vjerojatno ne postoji osoba koja nije čula za Oprah Winfrey. Oprah je jedna od najuspješnijih voditeljica talk-showova, novinarka, poduzetnica i veliko nadahnuće za sve one koji se također vide u medijima. No, Oprah je upravo na vlastitoj koži je naučila kako tijekom svake poslovne karijere ima i uspona i padova.

“Budite sigurni da ćete posrnuti, pasti i boriti se, ali težak i predan rad i vjera u sebe uvijek će vam pomoći da sve okrenete na uspjeh”, kaže Oprah.

Nakon što je Oprah Winfrey Show bio na vrhu gledanosti više od 20 godina, Oprah je odlučila osnovati svoju mrežu, OWN. No, mreža je doživila čisti neuspjeh. Vjerujući u sebe, ova voditeljica nije dopustila da joj jedan poslovni neuspjeh presudi u poslu.

“Nije važno koliko daleko možete dogurati. U jednom trenutku sigurno ćete posustati zato što ljestvicu uspjeha, logično, uvijek postavljamo sve više i više. Ako konstantno sami sebe gurate naprijed, u jednom trenutku ćete sigurno pasti. A kada vam se to dogodi, zapamtite jedno. Neuspjeh ne postoji. On samo označava da nas je život odlučio gurnuti u drugom smjeru. Sada kada ste na dnu, u najdubljoj rupi, čini vam se kao neuspjeh. I u redu je da se tada osjećate loše. Uzmite si vremena za tugovanje za onime što mislite da ste izgubili, ali izrazito je bitno da zapamtite da je svaki neuspjeh zapravo jedno vrijedno iskustvo. Iz njega ćete naučiti na vlastitim pogreškama i krenuti dalje kako biste ponovno dali sve od sebe. Pokušajte doći do spoznaje koji je vaš sljedeći korak. Ključ života je da razvijete svoj unutarnji GPS koji će vam reći u kojem smjeru trebate ići.”

Oprah smatra da nije bitan cilj i ono što želite postati, već tko želite biti. Zapitajte se zašto želite nešto postići. Nije bitan popis pozicija i titula koje ste stekli, bitan je vaš cilj i svrha u njima. Jer kada padnete – a to će se dogoditi prije ili kasnije – tada ćete shvatiti da su bitni samo vaš pravi poziv i svrha u poslovanju.

Ellen DeGeneres na Sveučilištu Tulane 2009.

Danas, jedna od napoznatijih svjetskih komičarki i omiljena TV voditeljica,  Ellen DeGeneres održala je duhovit govor u kojem je progovorila o vlastitim iskustvima, o svojoj poslovnoj karijeri, ali i preprekama na koje je naišla na tom putu.

Najteže razdoblje njezina života bilo je kada je javno progovorila o svojoj istospolnoj seksualnoj orijentaciji. Tada je ostala bez poslovnog angažmana i njezina karijera počela je strmoglavo padati. No kada su  počela joj stizati pisma podrške od onih koji su se prepoznali u njezinoj priči, shvatila je da sve što je dotada napravila ima neku svrhu. Njezino iskustvo govori nam da nikada ne smijemo odustati i da moramo čvrsto vjerovati u svoje snove. Pa što ako nitko dosad nije napravio ništa slično? To ne znači da vi ne možete.

“Za mene je bila prekretnica i golemo životno iskustvo to što sam izgubila sve što sam imala. Tada sam spoznala da je najvažnija stvar u životu biti iskren prema sebi. I upravo me to dovelo do ovoga što imam danas. Ne živim u strahu, živim slobodno i bez tajni. Znam da će sve uvijek biti u redu jer znam tko sam. Definicija uspjeha s godinama se mijenja. No, najvažnije je da živite život pošteno, da budete iskreni i suosjećajni, da budete ono što jeste i nastojite ostaviti trag.”