Svjetski dan darivatelja krvi - ciljevi kampanje za bolju budućnost - Zaposlena.hr
Sadržaj portala
svjetski-dan-darivanja-krvi

Svjetski dan darivatelja krvi – ciljevi kampanje za bolju budućnost

Svake godine zemlje diljem svijeta obilježavaju Svjetski dan darivatelja krvi . Ovaj događaj služi za podizanje svijesti o potrebi za sigurnom krvlju i krvnim pripravcima te kao zahvala dobrovoljnim, neplaćenim darivateljima krvi u spašavanju života. Ove godine se obilježava dvadeseta godišnjica Svjetskog dana darivatelja krvi koji je ustoličen 2004. godine. Globalna tema Svjetskog dana darivatelja krvi mijenja se svake godine u znak priznanja nesebičnim pojedincima koji daruju krv za njima nepoznate ljude.

Ovogodišnja globalna kampanja nosi slogan:

“20 godina slavljenja darivanja: Hvala Vam darivatelji krvi!”

CILJEVI OVOGODIŠNJE KAMPANJE koju provodi Svjetska zdravstvena organizacija su:

• zahvaliti i odati priznanje milijunima dobrovoljnih darivatelja krvi koji su pridonijeli zdravlju i dobrobiti milijuna ljudi diljem svijeta.
• prikazati postignuća i izazove nacionalnih programa prikupljanja krvi i podijeliti najbolje prakse u transfuzijskoj medicini
• istaknuti stalnu potrebu za redovitim, neplaćenim darivanjem krvi kako bi se postigao univerzalni pristup sigurnoj transfuziji krvi.
• promicati kulturu redovitog darivanja krvi kod mladih i šire javnosti te povećati raznolikost i održivost udruga dobrovoljnih darivatelja krvi.

Dobrovoljno neplaćeno darivanje krvi je temelj sigurne i dostatne opskrbe krvlju svake države. Transfuzijske službe koje bolesnicima omogućavaju pristup sigurnoj krvi i krvnim pripravcima u dovoljnim količinama ključne su komponente učinkovitog zdravstvenog sustava svake zemlje pa tako i Republike Hrvatske.

Transfuzija krvi ima vodeću ulogu u zdravstvenoj skrbi, jer pomaže bolesnicima kojima je potrebna krv i njezine komponente u liječenju ozbiljnih zdravstvenih stanja opasnih po život. Osim toga, transfuzija krvi omogućava složene medicinske i kirurške postupke što ju čini nezamjenjivom u skrbi za majku i dijete kao i tijekom prirodnih katastrofa i nesreća.

U svibnju 2005. godine, tijekom pedesetosme Svjetske zdravstvene skupštine, ministri zdravstva iz cijeloga svijeta donijeli su jednoglasnu Rezoluciju o potpori dobrovoljnom darivanju krvi, te odredili da se 14. lipnja slavi kao Svjetski dan darivatelja krvi.

Stoga se 14. lipnja 2024. godine slavi 20 godina od proglašenja Svjetskog dana darivatelja krvi. Krv je nacionalni resurs i svaki darivatelj je posrednik u spašavanju života svojih sugrađana. Svaki darivatelj koji je bar jednom dao krv spasio je 3 života svojom dozom darovane krvi.

Hrvatski zavod za transfuzijsku medicinu zahvaljuje svim darivateljima krvi u Republici Hrvatskoj na svakoj dozi darovane krvi i humanosti koju pokazuju za svoju zajednicu tijekom cijele godine.

Foto: Canva

Nastavite čitati