10 pitanja za razgovor za remote posao na koja morate znati dobro odgovoriti - Zaposlena.hr
Sadržaj portala
Žena u uredu

10 pitanja za razgovor za remote posao na koja morate znati dobro odgovoriti

Piše: Martina Lovaković

Pitajte bilo koga tko je rad u uredu zamijenio s radom kod kuće i svi će vam odgovoriti jednako – nije isto. Iako rad izvan ureda dolazi sa svojim luksuzima koja većina jako cijeni, a to je u prvom redu činjenica što ne morate trošiti vrijeme u prometu u odlascima i dolascima s posla te možete raditi i u omiljenoj pidžami, ali rad od kuće sa sobom nosi i brojne izazove. Imate puno manje vremena za razgovor s nadređenima i više se morate orijentirati na neke druge vrste komunikacije.

I sami voditelji ljudskih resursa svjesni su toga da je rad na daljinu teško organizirati jer postoje brojne razlike i nedostaci pa će u startu tražiti ljude koji ne samo da imaju vještine za poziciju za koju se prijavljuju, već da razumiju kako organizirati rad od kuće.

“Remote posao”, bio stalni ili privremeni, zahtijeva drukčiji tip vještina i iskustava od onih u uredu. Dakle, iako je možda riječ o istim ili sličnim poslovima koje ste obavljali u uredu, rad od kuće ipak zahtijeva drukčiji stil rada.

To znači da ćete kada dođe vrijeme za razgovor za posao, uz uobičajena pitanja koja biste mogli dobiti za rad u uredu, morati biti spremni odgovoriti i na pitanja usredotočena na određeni skup vještina rada na daljinu.

Što traže poslodavci od radnika koji rade remotely

Vještine i iskustvo koje vas čini uspješnima u remotely radu više su usmjerene na vaše radne stilove i navike. Naime, određene vještine koje bi za rad u uredu mogle biti umjereno važne, postaju ključne u radu od kuće.

Iako je svaki poslodavac drukčiji i njegova tvrtka ima svoja pravila, u nastavku donosimo najčešće osobine koje će se zahtijevati od vas prilikom razgovora za posao na daljinu.

Pouzdanost

Prvo i najvažnije, vaš potencijalni budući tim mora znati da na vas može računati u svim situacijama. To znači da ste osoba koja se pridržava rokova, redovito ih obavještava o poslu i, naravno, pojavljuje se na sastancima.

Izgradnja povjerenja kod budućih suradnika pokazujući im da mogu računati na vas, bit će presudna za to da posao bude vaš. A to počinje upravo tijekom razgovora za posao.

Za početak, pojavite se na vrijeme i dobro se pripremite za razgovor. To će biti sjajan način da započnete graditi vjerodostojnost već na samom početku razgovora. Veliki bonus bit će stvarni primjeri koliko ste pouzdani. Primjerice, ako ste već do sad radili remotely, zamolite za pismo preporuke.

Neovisnost

Morate znati da vam radeći na daljinu neće biti kolega iz ureda koji bi vam mogli pomoći kada zapnete, a često ćete teško dolaziti do nadređenih. Stoga, većinu poslova ćete obavljati samostalno pa bi se trebali potruditi i samostalno doći do potrebnih odgovora.

Iako možda unutar tvrtke komunicirate putem Slacka, pokušajte dozirati poruke. Imajte razumijevanja za to da i oni rade pa se obratite za pomoć isključivo kada ne vidite drugi izlaz. Svakako prije toga pokušajte sami doći do odgovora.

Ako ste do sada već imali iskustva u radu na daljinu, iznesite svoja iskustva koja se tiču vaše neovisnosti i pokažite da ste snalažljivi i spremni na izazove.

Proaktivnost

U slučaju kada radite na daljinu, poslodavac ne može zaviriti preko vašeg stola da vidi obavljate li svoj posao ili ne. Stoga, izuzetno je važno da pokažete zanimanje za posao, ali i zabrinutost ako ste negdje zapeli i potrebna vam je pomoć.

Preporučuje se tijekom razgovora za posao postavljati pitanja, zahvaliti na datoj prilici nakon obavljenog svakog poziva i unaprijed se pripremiti za svaki intervju. Sve su to odlični načini da pokažete svoju proaktivnu prirodu.

Suradnja

Kada radite od kuće, teško se uskladiti sa svojim timom pa je za rad često presudno to da ste dobar suradnik i da imate izuzetne komunikacijske vještine. Postoji mnoštvo načina na koje će budući poslodavac to htjeti provjeriti tijekom razgovora za posao. Možda će vas pitati kako za vas izgleda uspješna suradnja ili biste li htjeli podijeliti priču o tome kako ste surađivali na nekim svojim prošlim projektima.

Organizacija

Kada radite remotely, dan vam vrlo lako može proći, a da ništa posebno niste odradili. Stoga, poslodavce će zanimati možete li ostati organizirani i redovito obavljati svoj posao kako vaš tim ne bi zbog vas morao ispaštati.

Pokažite svoje izvrsne organizacijske vještine tako da budete točni na svakom razgovoru za posao, vodite bilješke tijekom poziva i imate unaprijed pripremljena pitanja. Naravno, i da budete spremni razgovarati o tome kako uspijevate uskladiti sve svoje obveze.

Rješavanje sukoba

Radeći na daljinu, sukobi mogu eskalirati prije nego u uobičajenom poslovnom okruženju. Nešto što ste rekli na chatu može biti krivo protumačeno što dalje može biti okidač za svađu. Iz tog razloga izuzetno je važno da znate predvidjeti takve situacije, otkriti ih i učiniti sve kako bi se situacija riješila i kako bi utjecaj pogreške u komunikaciji bio što manji.

Vjerojatno tijekom razgovora za posao nećete naići na sukobe, ali možete doći spremni razgovarati o tome kako ste do sada upravljali sukobima, ispravljali pogreške u komunikaciji i izgrađivali odnose s vašim timom.

Riječ je soft vještinama i nije ih lako predočiti poput primjerice radnih vještina koje govore o tome koliko ste kvalificirani za posao koji biste obavljali. I dok će se takva pitanja zasigurno pojaviti tijekom razgovora, vjerojatno ćete primijetiti i povećan fokus na one vještine koje se ne mogu tako lako opisati, a presudne su za remote poslovanje.

Poslodavci će više težiti tome da pokušate prezentirati vještine poput slušanja, tona i govora tijela putem virtualnih medija jer će vam one biti potrebne za svakodnevno obavljanje rada na daljinu. Slijedom toga, vjerojatno će vam postavljati pitanja usmjerena na isticanje spomenutih vještina.

Pitanja za remote razgovor za posao

Imajući to na umu, u nastavku donosimo deset pitanja koja će vam vjerojatno biti postavljena na razgovoru za obavljanje remote posla putem video poziva ili mobilnog telefona. Osim toga, donosimo i savjete kako odgovoriti na njih.

Jeste li već radili remotely?

Nemojte ovo pitanje shvatiti olako. Iako vam se može činiti da je riječ samo o pitanju kojim se probija led na razgovoru za posao, odgovorite na njega potpuno promišljeno. Poslodavac pokušava procijeniti vašu razinu interesa i angažiranosti kada bi preuzeli obavljanje remote posla.

Vaš odgovor neka bude jednostavan. Ako ste imali iskustva s radom na daljinu, budite spremni detaljno objasniti kada, gdje i kako ste se uspjeli snaći u toj ulozi. A ako se do sada niste još susreli s obavljanjem poslova remotely, to vjerojatno neće utjecati na to da budete otpisani, ali budite spremni podijeliti svoje projekte i iskustva iz studentskih dana ili honorarni posao koji ste obavljali upravo na ovaj način.

Koje vrste alata i softvera ste koristili i kako?

Tvrtke koje traže zaposlenike za obavljanje remote posla, žive na video i chat platformama i obično se u velikoj mjeri oslanjaju na alate i softvere koji će im pomoći u lakšoj organizaciji i vođenju projekata. Stoga ni ne čudi što će poslodavci htjeti procijeniti vašu razinu upoznatosti s radom na alatima poput Zooma i Slacka, Google dokumenata i tome slično.

Odgovorite uz navođenje onoga što vam je poznato te budite spremni objasniti kako i zašto ste koristili pojedini alat. Opišite detaljno na praktičnim primjerima zašto su pojedini alati dobri za učinkovito obavljanje poslova na daljinu. Prije intervjua pokušajte saznati od zaposlenika ili putem oglasa za posao koje alate koristi vaš potencijalni tim pa slijedom toga i uobličite svoj odgovor. Imajte na umu da vjerojatno nećete imati iskustva sa svim platformama koje koristi vaš poslodavac i to je u redu. No, svakako spomenite da ste otvoreni za nove mogućnosti i da brzo učite.

Koji je vaš pristup za održavanje učinkovite komunikacije i suradnje s vašim timom?

Remote posao ponekad je pravi izazov. Ne možete jednostavno zakazati sastanak u susjednoj dvorani ili odšetati do stola vašeg kolege kako biste se konzultirali oko nekog projekta. Stoga, svi članovi tima moraju biti stalno u međusobnoj interakciji.

Poslodavce u ovom slučaju zanima što biste učinili da vam je potrebna pomoć, a vaši kolege nisu dostupni online. Kako biste pristupili rješavanju zadataka s kolegama koji se nalaze u drugoj vremenskoj zoni? Kako biste riješili mogući sukob?

Na ovo pitanje morate imati dobar, unaprijed pripremljen odgovor te navesti određene primjere. To će biti lako za one koji su već radili na daljinu. No, što ako niste? Ne, ne morate odmah razmišljati crno. Jednostavno opišite što biste učinili kada biste se našli u toj ulozi. Ponekad će poslodavci više cijeniti dobro promišljen i autentičan odgovor od stvarnog primjera iz prakse.

Kako upravljate svojim vremenom i ostajete organizirani?

Rad na daljinu sa sobom povlači i veliku neovisnost u upravljanju vašim vremenom. Budući da ste fleksibilni sa svojim vremenom i da vas nitko ne provjerava, presudno je da morate biti dobro organizirani i da možete žonglirati različitim zadacima i odgovornostima kako biste uspjeli ste obaviti i ispoštovati sve rokove. Upravo to će provjeriti i vaši budući poslodavci.

Budite spremni razgovarati o svim alatima i strategijama koje koristite da biste isplanirali svoje vrijeme i odlučili što ima prednost. Istaknite aplikacije koje koristite kako biste što bolje isplanirali svoje vrijeme. Raspitajte se o navikama svog tima kako bi se poslodavac uvjerio da ste zainteresirani za posao što je u ovom slučaju i najvažnije.

Kako uspijevate ostati motivirani i angažirani radeći od kuće?

Koliko god zvučao idiličan, rad od kuće ima i nekoliko loših strana. Kod kuće vam mnoge stvari mogu vrlo lako odvratiti pažnju što će utjecati i na vašu koncentraciju, a u najgorem slučaju i na vašu produktivnost. Budući da znate da se vaš šef ne nalazi iza ugla i da vas neće tako lako tražiti izvješće, mogli biste se lako opustiti i skuhati ručak ili oprati rublje. Također, vaši uredski kolege nisu prisutni (osim virtualno) pa vam ne mogu poslužiti kao pozitivan pritisak da nastavite raditi. Stoga će poslodavci koji zapošljavaju na daljinu htjeti znati da u vama imaju određenu sigurnost kako ćete angažirano obavljati rad od kuće.

Odgovorite iskreno! Naznačite jeste li tip osobe koja tijekom rada od kuće voli biti konstantno u komunikaciji s kolegama putem Slacka ili volite remote rad upravo zbog toga što se možete izolirati i fokusirati na rad. Objasnite kako i zašto.

Što je ključno za osiguravanje uspješnosti projekta kod rada na daljinu?

Iako puno toga utječe na uspješno dovršavanje projekta, bez obzira na to radite li u uredu ili kod kuće, no, poslodavce će u ovom slučaju posebno zanimati kako će potencijalni zaposlenici pristupiti radu na projektu kada osobna suradnja nije moguća. U ovom slučaju važna je jasna komunikacija putem nekih od online alata, a ono što će poslodavce posebno zanimati je to razumijete li rad na daljinu i imate li iskustva za završetak projekta na daljinu.

Pokažite da razumijete koliko je važno postaviti pitanje unaprijed kako biste bili sigurni da znate sve o poslu, uvjerite poslodavca vodite računa o tome da razumijete kako posao funkcionira, da znate upravljati vremenskim rokovima i da ćete učiniti sve kako bi posao išao u tom smjeru. Još veći plus je ako navedete da ste sami spremni tražiti odgovore prije nego što pitate druge za savjet. Ako ste već imali priliku raditi na projektu na daljinu, svakako istaknite primjer jer će vam to pomoći da vaš odgovor bude relevantniji.

Pričajte mi o iskustvima kada ste se morali prilagoditi promjenama.

Tijekom intervjua za posao često ćete čuti upravo ovakvo pitanje ili varijacije na njega, bez obzira na to radi li se o remote poslu ili ne. Prilagodljivost različitim situacijama posebno je važna ako ste dio tima na daljinu jer ponekad može biti izazov koordinirati rasporede ili zadržati sve konstantno na istoj razini.

U ovom slučaju poslodavac od vas zapravo traži da podijelite priče iz svojih prijašnjih radnih iskustava. To im je prilika da saznaju kako ste se snašli na stvarnim projektima što im daje osjećaj da biste odlično funkcionirali i na poslu za kojeg se prijavljujete. Opišite zadatak, ispričajte što ste poduzeli da biste ga izvršili i podijelite dobivene rezultate koje ste na kraju dobili.

Podijelite iskustva o tome kada ste upali u sukobe s nekim od vaših kolega.

Poslodavac želi znati možete li nastaviti gdje ste stali ako dođe do sukoba s kolegama. Ponekad su nesuglasice neizbježne pa je jako bitno da znate ublažiti nesporazume prije nego što izmaknu kontroli. Riječ je o nevjerojatno važnoj vještini posebice ako ste dio udaljenog tima. Naime, kolege i suradnici koji se redovito viđaju imaju tendenciju prije i kvalitetnije riješiti nesporazume, dok će ljudi koji rade na daljinu morati biti proaktivniji u rješavanju stvari ako se sukobi pojave.

Pokažite svijest o tome koliko je bitno riješiti sukob u radu na daljinu. Najjednostavniji način rješavanja ovakvih sukoba je i najučinkovitiji. Napomenite da je važno sukobe riješiti na vrijeme odmah kada se pojave. U protivnom bi se mogli zahuktati i dovesti do još većih problema.

Pričajte mi o vremenu kada niste bili sigurni kako nešto učiniti. Kako ste došli do informacije?

Neizostavno je da ćete vjerojatno naići na situacije u kojima vam neće biti sto posto jasno sve o projektu koji ste dobili za odraditi. I vaš poslodavac zna da je to normalno i potpuno razumljivo, no u ovom slučaju bit će važno pokazati mu kako znate riješiti takve stvari. Poslodavci žele biti sigurni da možete pronaći prave ljude kako bi došli do potrebnih informacijama koje su vam važne za projekt, a koje nemate ispred sebe.

Rad na daljinu znači da ćete se u startu ponekad osjećati usamljeno. Dakle, ako u tim situacijama naiđete na preporuke, morat ćete biti snalažljivi. Pokušajte se sjetiti vremena kada ste trebali biti proaktivni ili kada ste morali naučiti neku novu vještinu kako biste projekt priveli kraju. Pripremite se s konkretnim primjerima o tome koliko ste sposobni i koliko imate iskustva u takvim stvarima.

Imate li pitanja za mene?

Shvatite ovo pitanje kao provjeru vaše zainteresiranosti za rad. Poslodavci smatraju da oni koji su zainteresirani uvijek imaju dodatna pitanja. Stoga, ovo je vaša prilika da pokažete da ste dobro pripremljeni i da uistinu razumijete što je važno za uspjeh vašeg budućeg tima. Ured na daljinu ne dopušta vam da postavljate toliko često pitanja pa pokažite svoje organizacijske vještine i proaktivnost. Prikupljanje informacija pomoći će vam da se istaknete. To je također odlična prilika da saznate nešto više o samoj tvrtki kako biste mogli utvrditi hoće li i vama odgovarati budući poslodavac.

Dakle, odgovor na ovo pitanje bi uvijek trebao biti potvrdan. No, pored pitanja o samoj tvrtki i sljedećim koracima razgovora za posao, uvijek budite spremni postaviti i pitanja o remote radu jer će to pokazati da razumijete prirodu njegova rada.

Ako je tvrtka tek odnedavno prešla na rad na daljinu, mogli biste pitati o tome kako prolazi tranzicija, koje alate koriste kako bi održali dobru komunikaciju s timom i kako je rad na daljinu utjecao na samu tvrtku. Možete pitati što oni smatraju ključem uspjeha rada na daljinu te kakve osobine i aktivnosti traže od zaposlenika koji rade na daljinu.

Kako i kod svakog razgovora za posao, od izrazite je važnosti da se pojavite dobro pripremljeni jer upravo su proaktivnost, dobra organizacija i komunikativnost važni za onog tko radi remote posao.

Imajte na umu da će vas poslodavci procijeniti na temelju vašeg ponašanja. Jeste li se pojavili na vrijeme? To signalizira pouzdanost. Odgovarate li na pitanja jasno i otvoreno i otkrivate li pritom i svoje nedostatke? To signalizira iskrenost. Pokušavate li olakšati intervju tako da imate unaprijed pripremljena pitanja. To pokazuje inicijativu. Ako pronađete način da iskažete sve navedene osobine tijekom razgovora, to će vas učiniti znatno jačim kandidatom.

Stoga uzmite si vremena i razmislite o tome kako biste odgovorili na ova pitanja, a zatim zamolite prijatelje da vam se pridruže u video chatu kako biste uvježbali vaše odgovore.

Foto: eren-levand / unsplash

Nastavite čitati