Top 5 drevnih rituala ljepote - Zaposlena.hr
Sadržaj portala

Top 5 drevnih rituala ljepote

Piše: Antonia Kulić

Drevna izreka „Ako nije razbijeno, ne popravljaj“ nikad nije bila istinitija u trenutno promjenjivom krajoliku ljepote.Od turske ruže do kurkume iz Indije, tretmani stari nekoliko stoljeća, vječiti su imperativ u njezi kože i kose.  Stoga ne začuđuje da se sve više poznatih brendova okreće starim metodama i sastojcima u svojim proizvodima i formulama.  Za vas smo odlučili istražiti koji su to i danas najpopularniji stoljetni rituali ljepote.


Turska: esencija ruže

Još prije dvije tisuće godina, Turci su u svojim beauty ritualima uvrstili esenciju ruže. Naime, ova esencija prepuna je vitamina, minerala i antioksidanasa koji hidriraju kožu. Također ima antiseptička, protuupalna svojstva koja će smanjiti crvenilo i ublažiti iritaciju. Nadalje, ekstrakt ružinog ulja može poboljšati teksturu, pa čak i liječiti stanja kože kao što su psorijaza i atopijski dermatitis. Upravo je zato ružino ulje jedno od najskupljih, ali i najdragocjenijih jer je samo za jedan kilogram ovoga ulja potrebno čak četiri tone ružinih latica.

Francuska: krema za ruke

Ako je bilo dovoljno dobro za Marie Antoinette, dovoljno je dobro i za nas! Zloglasna francuska kraljica često se spominje u vezi s tretmanima ljepote i ritualima, a među poznatijma se ističe činjenica da je na ruke prije spavanja nanosila razne balzame i ovlaživače, te  zatim rukavice, kako bi navedeni proizvodi obavili svoj posao. Zanimljivo, današnja rješenja u kozmetičkim salonima nisu previše različita. Parafinski tretmani slijede istu metodu. Naime ruke se namoče u topli vosak i zatim omotavaju, kako bi vosak hidratizirao i umirio kožu na dubljoj razini. Isto tako, vosak olakšava bol u zglobovima kao što je reumatoidni artritis.  Ukoliko nešto slično želi probati na kućnoj razini, navečer nanesite hranjivu kremu za ruke, te preko njih stavite pamučne rukavice i ostavite tokom noći i ujutro ćete se probuditi sa zaista mekim rukama. Ovaj tretman izuzetno je poželjan i brzo efektan, kada je to najpotrebnije- tokom jeseni i zime kada je koža suha i ispucala.

Finska: sauna


U Finskoj je već  1112. godine usvojena pogodnost korištenja sobe koja se grije ugljenom, a toplinska obrada, od sauna do slanih špilja i infra-crvenih soba , i danas je široko popularna. Soba se grije na 70, 80 ili  čak 90 stupnjeva Celzijusa, a za suhu vrućinu saune smatra se da ima bezbroj prednosti. Izvješće objavljeno 2018. godine sugerira da redovite saune mogu stabilizirati živčani sustav, poboljšati zdravlje srca i smanjiti  brojne upale,kao i oksidativni stres i ukočenost arterija. Daljnje studije također su otkrile da kratki 30-minutni tretman saune nakon vježbanja može značajno sniziti krvni tlak.


Indija: kurkuma

Dok je u zapadnom svijetu tek posljednjih nekoliko godina kurkuma zaživjela u svijetu ljepote i zdravlja,  u tradicionalnim ayurvedskim praksama ovaj svijetlo žuti korijen koristi se više od 4500 godina, tako što se unosi u mlijeko ili dodaje hrani zbog svojih ljekovitih svojstava. Studija o zdravstvenim prednostima kurkumina, spoja koji se nalazi u kurkumi, otkrila je da ovaj začin može pomoći u smanjenju učinaka oksidativnih i upalnih stanja, metaboličkog sindroma, artritisa, pa čak i tjeskobe. Također se smatra da smanjuje upalu uzrokovanu tjelovježbom i boli u mišićima.  Naime,kurkuma je izniman pojačivač imuniteta jer ima snažna antioksidativna svojstva  čak pet do osam puta jačih od vitamina C i E. Čak je i dovoljno jaka da ugasi hidroksilni radikal, koji se smatra najreaktivnijim oksidantom odgovornim za oštećenje organizma. Stoga ne začuđuje da se već stoljećima koristi za liječenje raznih oboljenja, infekcija i tegoba.

Kina: akupunktura

Ova 2.000 godina stara terapija, do danas je bezbroj puta dokazala učinkovitost u medicini, a stručnjaci ju preporučuju za smanjenje kroničnih bolova, povećanje plodnosti, olakšavanje astme i oslobađanje napetosti mišića. Akupunktura koristi igle različitih duljina kako bi stimulirala živčani sustav i imunološke stanice, što može utjecati na naše limfne, cirkulacijske i probavne sustave, plus emocionalno i kognitivno blagostanje. Kineska medicina ima zaista veliku pozitivnu ulogu, ne samo za vrijeme liječenja već i kao preventivna metoda brojnih tegoba i bolesti. na prevenciji uz liječenje. Akupunktura se često koristi na prijelazu godišnjih doba kako bi se chi [energija] u vašem tijelu prilagodila promjeni energije u prirodi. Danas je akupunktura iznimno popularna u tretmanima kože, ciljanjem na kožna oboljenja kao što su ekcem, rosacea i psorijaza, ali isto tako iz estetskih razloga, odnosno za poboljšanje tena. Ovakav tip poznat je pod nazivom, fotofacijalna akupunktura, igle se ubacuju ispod epidermisa, stimulirajući cirkulaciju i obnavljanje stanica kože. Navedena metoda može povećati razinu hidratacije i elastičnost kože, što često rezultira trenutnim vidljivim poboljšanjem stanja kože.  Stoga ne začuđuje kako se ovaj tretman koristi i u svrhe poboljšanja pigmentacije i teksture kože kao i uklanjanja bora.

Nastavite čitati