Žene i točka - osmo izdanje okupilo iznimne poduzetnice
Sadržaj portala
zene-i-tocka-osmo-izdanje

Žene i točka – osmo izdanje okupilo iznimne poduzetnice

Međunarodna konferencija o ženama u poduzetništvu Žene i točka, tradicionalno je održana po osmi put u Otočcu, u organizaciji Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Otočac, u petak 1. prosinca, okupivši uspješne poduzetnice iz Hrvatske i inozemstva u srcu Ličko-senjske županije, kako bi na tri zanimljiva panela nesebično podijelile svoja poslovna iskustva, tajne uspjeha i zlata vrijedne savjete za sve žene koje su također u poduzetništvu ili mu se tek žele pridružiti.

„Poduzetništvo je prioritet razvoja svakog suvremenog društva, a žene u poduzetništvu čine njegov posebni dio, stvarajući pozitivno okruženje i doprinoseći razvoju zajednice u kojoj žive. Udio žena poduzetnica na području Ličko-senjske županije još uvijek je ispod 50 %, stoga je potrebno pružiti podršku, ojačati kapacitete i razmjenu iskustva“, istakla je u uvodnom obraćanju zamjenica župana Ličko-senjskog, Jasna Orešković Brkljačić.

Uz dobrodošlicu u ime grada domaćina, gradonačelnik Otočca Goran Bukovac je konstatirao: „Mi smo ponosni na svoje poduzetnike, a posebno na svoje poduzetnice koje razvijaju otočko poduzetništvo i time ga svrstavaju među najaktivnije i najživlje u Ličko-senjskoj županiji pa i šire.“

goran-bukovac

U ime Hrvatske gospodarske komore i Županijske komore Otočac kao organizatora, prisutnima se obratila Jelena Đugum, direktorica Sektora za poljoprivredu HGK, naglasivši da je ovo konferencija koja će doista u svakom svom segmentu imati za cilj promociju žene i značaj žena u ruralnom prostoru, dodavši da Lika, kao naša županija koja možda u demografskom smislu nije toliko brojna, ali doista površinom i mogućnostima koje pruža, nadam se da će u predstojećem razdoblju iskazati svoje potencijale. U ruralnim područjima žene su afirmirane i posebno aktivne u djelatnostima poljoprivrede, šumarstva, prerađivačke industrije i uslužnih djelatnosti. Uloga žena u poljoprivredi i ruralnom prostoru je nezamjenjiva i nemjerljiva. Ženska postignuća ne bi trebala biti podcijenjena ili nepriznata, a posebice njihov nevidljivi rad.“ Istakla je, pri tome, da se provedba mjera ruralnog razvoja nastavlja u okviru Strateškog plana zajedničke poljoprivredne politike 2023-2027.

jelena-djugmun

Tri panela na odabrane tri teme koje danas oblikuju razvoj poslovanja i budućnost poslova, bila su srž osmog izdanja konferencije, koje je moderirala Sanja Krmec-Tonković.

Tema prvog panela bile je “ŽENE KOJE PONOVNO DEFINIRAJU PODUZETNIŠTVO – od staklenih stropova do staklenih cipela”, a Barbara Slade Jagodić, vlasnica SEO Content marketing agencije SLADE; Irena Linasi Rogač, CEO Tim Valores d.o.o. / Gold Valores d.o.o. , Josipa Maras, osnivačica i vlasnica Studijo Boutique Factory, Ljubica Kostić Bukarica, vlasnica i izvršna direktorica marketinške agencije M.A.S. Code i predsjednica Asocijacije poslovnih žena Crne Gore i Nervesa Kasupović, vlasnica marketing i advertising agencije Effect Agency i obrta Braško, otkrile su kako postići financijsku neovisnost, upravljati vlastitim životom i biznisom i donositi odluke u ključnim trenucima. Pozornicom su dominirale priče uspjeha u koje su u samim začetcima često samo poduzetnice vjerovale i zlata vrijedni savjeti žena koje su iskusile sve strane poslovnog svijeta, uz tajne usklađivanja užurbanog poslovnog i privatnog života uz najmanju štetu za oboje.

prvi-panel-zene-i-tocka

Drugi panel pod nazivom “RURALNA R-EVOLUCIJA – žene koje oblikuju ruralne perspektive” okupio je nositeljice razvoja ruralnih područja. Aleksandra Bundalo, urednica i voditeljica u poljoprivrednoj redakciji RTV Vojvodine, Dijana Katica, predsjednica Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj “Klub članova Selo”, Lidija Žganjer Gržetić, pokretačica projekta Štrudlafest-a i vlasnica restorana “Žganjer” iz Ozlja, Mary Ann Rukavina Cipetić, predsjednica GTF-Inicijative za održivi rast i Vedrana Mikić, voditeljica Službe za financijske instrumente i tehničku pomoć Uprave za potpore poljoprivredi i ruralnom razvoju u Ministarstvu poljoprivrede, progovorile su o izazovima poput depopulacije i važnosti ženske perspektive u mijenjaju ruralnih područja, kao i mjerama kojima se na nacionalnoj razini potiče razvoj ruralnih krajeva. Što znači biti žena na selu, ali i što selo mora pružiti ženi kako bi njen život bio u potpunosti ostvaren u ruralnom području bila je misao vodilja ove zanimljive rasprave, koja je u srcu Ličko-senjske županije bila tako pogođena.

drugi-panel-zene-i-tocka

Treći panel “PODUZETNICE BEZ GRANICA – migracije, iseljeništvo i globalni utjecaj” naglasak je stavio na iseljeništvo. Dubravka Sidonija Šuto, predstavnica Brazila u Savjetu Republike Hrvatske za Hrvate izvan Hrvatske, Glorija Curavić, osnivačica, vlasnica, direktorica Iwash – Uwash praonice rublja, Māra Vītols-Hrgetić, inicijatorica međunarodne konferencije i projekta “Meeting G2”, suosnivačica i članica organizacijskog odbora CroActivas i Ruža Studer, direktorica tvrtke Velebitska Ruža d.o.o., predsjednica udruge IPU – Iseljenika, povratnika i useljenika, govorile su o položaju žena poduzetnica u kontekstu iseljeništva i migracija te izazovima s kojima se suočavaju žene u tim okolnostima te preporuke donosiocima vlasti za kvalitetnije poticanje povratka i ulaganja u Republiku Hrvatsku. Pred publiku su donijele iskustva koja sežu van granica Hrvatske i neke nove perspektive, poduzetničke poduhvate, ali i probleme o kojima mi ovdje često ni ne razmišljamo, a tiču se očuvanja jezika potomaka hrvatskih iseljenika i podrške koju im pri tome daju iseljeničke mreže i udruge.

treci-panel-zene-i-tocka

Tematske panele su nadopunjavali kraći, izdvojeni formati sa specijaliziranom problematikom, pa je tako u uvodnom „ONE Talk-u“ Zvezdana Oluić, savjetnica za žensko poduzetništvo i menadžment u Uniji poslodavaca Crne Gore, govorila o Direktivi EU 2022/2381 koja nalaže da do 2026. najmanje 40% neizvršnih direktorskih mjesta ili 33% svih direktorskih mjesta trebaju zauzimati žene te se osvrnula na partnerski projekt Žene i točka Hub, koji su u 2023. godini pokrenule ŽK Otočac, Unija poslodavaca Crne Gore i Valore School.

zvezdana-oluic

Kratki formati „OsnaŽENA – inovacija u fokusu“ s Dragicom Jerkov, pokretačicom projekta Eko – Lika Greennovation i “UdruŽENE su snaga” s Vesnom Bartolović Stančić, predsjednicom Udruge žena za Gorski kotar u fokus stavili inovacije i umrežavanje.

dragica-jerkov

vesna-bartolovic-stancic

Da su teme i ove godine bile aktualne i potpuno pogođene, svjedoči i veliki interes za Konferenciju, kao i publika iz svih dijelova Hrvatske i inozemstva. Cilj konferencije, koju organizira Hrvatska gospodarska komora – Županijska komora Otočac, je govoriti u javnosti o ženama u poduzetništvu bez obzira na vjersku, nacionalnu i etničku pripadnost, istaknuti njihovu brojnost i uspjehe u Ličko-senjskoj županiji, Hrvatskoj i susjednim zemljama te ohrabriti postojeće i potencijalne poduzetnice na nove poduzetničke projekte, ali i pomoći im u umrežavanju radi razmjene znanja i iskustva.

Dan je zaključen tradicionalnim večernjim networkingom poduzetnica u Bookcafeu Paradiso, uz gostovanje Barbare Slade Jagodić i predstavnika Zaklade Rewilding Velebit koji su kroz zanimljivi razgovor koji je moderirala Tamara Jurković, otkrili kako pametnim upravljanjem destinacijom omogućiti gostima doživljaje koji se pamte, kako kroz turizam transformirati čitav kraj, zašto su mali biznisi temelj svake uspješne ekonomije, ali i kako domaćim ljudima pokazati da se takvi poslovi isplate.

Pogledajte snimku Konferencije Žene i točka 8.0 na poveznici: https://youtu.be/OP1u0NzxPF8.

Nastavite čitati