Predstavljena knjiga o rodnoj ravnopravnosti na radnom mjestu - Zaposlena.hr
Sadržaj portala

Predstavljena knjiga o rodnoj ravnopravnosti na radnom mjestu

Profesorice s Ekonomskog fakulteta, dr. sc. Nina Pološki Vokić, dr. sc. Alka Obadić i dr. sc. Dubravka Sinčić Ćorić u utorak 11. veljače u Zagrebačkom inovacijskom centru – ZICER predstavile su knjigu ‘Gender Equality in the Workplace: Macro and Micro Perspectives on the Status of Highly Educated Women’, koju je izdala poznata svjetska izdavačka kuća Palgrave Macmillan.

U fokus ispitivanja rodne jednakosti žena na radnom mjestu stavile su status visokoobrazovanih žena. Navedena knjiga ispituje kako određena demografska skupina i radna snaga mogu pomoći u prevladavanju rodne razlike. Iako je jaz između visokobrazovanih žena i muškaraca izrazito pao, demografija visokoobrazovanih žena rijetko se istražuje u smislu utjecaja na ravnopravnost spolova. U knjizi se također analizira mikro i makro prespektiva cijelog slučaja.

U teorijskim poglavljima imamo priliku otkriti različita područja spolne segregacije, kao i njene posljedice, odnosno prepreke s kojima se žene nažalost susreću na radnom mjestu. Kako bi nam pobliže objasnile predmet istraživanja, u knjizi se nalaze i empirijski izvještaji o iskustvu žena na radnom mjestu i isto tako primjeri kako žene više uključivati.

Sukladno navedenom, autorice su u knjizi predstavile slučajeve kompanija Ericsson Nikola Tesla – slučaj ravnopravnosti žena u ICT kompaniji, HT slučaj o uključivanju žena u telekomunikacijskoj industriji, MAMFORCE standard rada koji podržava organizacije u razvoju obiteljski i rodno osviještene kulture međusobne podrške, te intervjue s Biljanom Borzan kao ženskom uzoru u politici i Melissom Whiting iz Philip Morris Internationala o spolnoj različitosti i uključivanju žena na globalnoj kompaniji.

U sklopu predstavljanja knjige održan je i okrugli stol na temu ‘Karijere i uključivanje žena – prakse organizacija u Hrvatskoj’ na kojem su sudjelovali, Marijana Đuzel, iz Tesle Ericssona Nikole Marin Mlinarić iz Philip Morris Internationala, Mirna Biondić iz Hrvatskog Telekoma, te Dijana Kobas Dešković kreatorica MAMFORCE standarda. Oni su kroz primjere svojih kompanija vodili zanimljivu raspravu o načinima i praksama uključivanja žena u biznis.