Oscari 2020: Tko su žene s plašta Natalie Portman? - Zaposlena.hr
Sadržaj portala
Natalie Portman

Oscari 2020: Tko su žene s plašta Natalie Portman?

U dugoj 92-godišnjoj povijesti dodjele Oscara, samo pet žena nominirano je u prestižnoj kategoriji za najboljeg redatelja. Jedino 2010. godine, Kathryn Bigelow osvojila je ovaj prestižan kipić za režiju filma Narednik James, 2010. godine. No, ovaj izostanak žena u nominacijama, ne predstavlja manjak ženske kreativnost i smisla za film, već naprosto žalosnu činjenicu da se radi o glamuroznom događaju gdje „muškarci nagrađuju muškarce“. Iako smo očekivali da će se do sada dogoditi neka promjena, u 2020. niti jedna žena nije nominirana u kategoriji za najbolju redateljicu.

Među nominiranima ove godine bili su Martin Scorsese (Irac), Todd Phillips (Joker), Sam Mendes (1917), Quentin Tarantino (Bilo jednom… u Hollywoodu) i Bong Joon Ho (Parazit), čiji je film apsolutno dominirao te je i ovoj kategoriji osvojio zlatni kipić. Iako su navedene nominacije, sasvim zaslužene u 2019. smo imali i pravu umjetničku poslasticu režiranu od strane žena.

Kako ovaj podatak ne bi ostao nezapažen, pobrinula se glumica Natalie Portman, koja je svojom odjevnom kombinacijom odlučila na suptilan način poslati cijelom svijetu snažnu poruku. Naime, Natalie je na crveni tepih stigla u prekrasnoj crno- zlatnoj Diorovoj haljini koju je zagrnula plaštom, na čijim su rubovima bila izvezena imena žena koje su ove godine zanemarene u kategoriji režije. Time je zaista, pored dirljivog govora, Joaquina Phoenixa, ostvarila jedan od većih političkih „statementa“ na ovogodišnjoj dodjeli.

Na pitanje novinarke Amy Kaufman što ju je potaknulo na ovaj potez, Natalie je odgovorila: “Htjela sam na suptilan način odati priznanje nevjerojatnim ženama kojima ove godine nije odano priznanje za njihov nevjerojatan rad”.

Ovo nije prvi puta da glumica sreće pažnju na manjak priznanja ženama u Hollywoodskoj mašineriji, te je na dodjeli 2018. istu kategoriju najavila: „ Nominirani muškarci su“.

Kako bismo odali čast redateljicama koje su se istaknule u 2019., donosimo vam njihov popis i ujedno popis žena s plašta Natalie Portman kao i prijedloge za filmove koje svakako vrijedi pogledati.

Greta Gerwig: Male žene

Iako nije uspjela dobiti nominaciju u kategoriji najbolje redateljice, film i ujedno adaptacija knjige Male žene, zaradio je čak šest drugih nominacija Oscara što će zaista ostati zapamćeno u povijesti dodjele.

Lulu Wang: Oproštaj

Ova kinesko-američka redateljica i producentica, apsolutno je briljirala filmom Oproštaj kojeg već krasi 30 nagrada, među kojima se ističe Zlatni globus. Ova komedija s elementima drame, donosi nam puno emocija, iskrenosti i životne realnosti, što ju je učinilo velikim hitom u cijelom svijetu nakon premijere u Covent Gardenu.

Lorene Scafaria: Hustlers

Scafaria nam je u 2019. omogućila da slavnu Jennifer Lopez vidimo u ulozi života, u filmu Hustlers. Ovaj film je podigao veliku prašinu i osvojio gledateljice diljem svijeta, te ako već niste, svakako pogledajte ovu krimi-komediju. 

Marielle Heller: Prekrasan dan u susjedstvu

Heller je prošle godine režirala film Prekrasan dan u susjedstvu, snimljenom prema životu Freda Rogersa, kojeg utjelovljuje slavni Tom Hanks. Ova topla ljudska priča osvojila je brojna srca, a ne sumnjamo da će i vaše.

Melina Matsoukas: Queen & Slim

Ova redateljica, već je itekako prepoznata u glazbenom svijetu, jer je režirala spotove za mnoge zvijezde poput Beyonce, Snopp Doga i Jennifer Lopez. Njezin najnoviji film je Queen&Slim, romantična krimi-drama, koja nam šalje poruku o nažalost i dalje prisutnim problemima s kojima se Afroamerikanci suočavaju u modernom društvu.

Alma Har’el: Honey Boy

Har’el je prošle godine režirala snažnu dramu Honey Boy, koja govori o suočavanju glumca s njegovim teškim odrastanjem i njegovim sadašnjim problemom s alkoholom. Pored toga, Alma je veliku popularnost stekla s dokumentarcem Bombay Beach, koji je postao dijelom i kurikula na mnogo sveučilišta, uključujući i Harvard.

Mati Diop : Atlantics

Film Atlantics režiran od strane Dio, prošle godine osvojio je nagradu Grand Prix i nominaciju za najvišu nagradu Festivala u Cannesu, Palme d’Or.Ova futuristička ljubavna drama, film je kojeg jednostavno morate pogledati.

Celine Sciamma: Portret djevojke koja izgara

Portret djevojke koja izgara, drama je u režiji navedene redateljice i ujedno prvi film s LGBT tematikom koji je osvojio nagradu u Cannesu za najbolji scenarij i najbolji film. Time je Sciamma ujedno postala i prva žena kojoj je dodijeljena ta nagrada i upisala se u povijest.

Piše: Antonia Kulić, Foto: Josh Jensen / Flickr

Nastavite čitati