Solana Nin - prirodno bogatstvo i turistička atrakcija - Zaposlena.hr
Sadržaj portala
berba-soli

Solana Nin – prirodno bogatstvo i turistička atrakcija

Proizvodnja soli u Solani Nin stvarno je pravo umijeće. Sol se dobiva kao i u davnim vremenima, bez industrijske prerade, na potpuno prirodan način uz puno ljubavi. 55 hektara bazena u proljeće se puni morskom vodom u kojoj, pod utjecajem sunca i vjetra, nastaje sol koja se potom ručno bere tijekom kasnoga proljeća, ljeta i rane jeseni.

polja-soli

Najzdravije je u prehrani konzumirati upravo ručno branu, nerafiniranu morsku sol, a dobrobiti ima i u kozmetici. Široki asortiman proizvoda na prirodnoj bazi, razne vrste soli za jelo, proizvodi za tijelo, delikatese, suvenire i poklon pakete, možete pronaći na web trgovini Solane, kao i u trgovinama u Ninu i Zadru.

ducan-solana-nin

duca-solana-zadar

Njihov najpoznatiji proizvod je cvijet soli, koji se stvara kao tanki sloj listića na površini morske vode dok isparava. Ova sol je naziv dobila po naizgled cvjetnim uzorcima i kristalima koje formira. Smatra se da je cvijet soli najkvalitetnija i najzdravija vrsta soli, pa je tako poznata i kao „kavijar među solima“. Cvijet soli se prikuplja posebnim mikronskim sitima s vrha morske vode. Većina drugih soli se prikuplja s dna gdje se taloži u obliku krupnih kristala. Povijesno jedine osobe koje su smjele prikupljati ovu sol su bile žene. Vjerovalo se da je cvijet soli toliko delikatan da ga treba prikupljati “nježniji” spol.

cvijet-soli-berba

cvijet-soli

Prikuplja se u ranim jutarnjim i kasnim večernjim satima kad nema vjetra, ističu stručnjaci iz ninske solane. Može se prikupljati jedino kada je vrijeme suho i sunčano. Nakon prikupljanja sol se stavlja u kutije i ostavlja na suncu kako bi se osušila i zadržala sve važne minerale.

berba-soli-solar

Radnici Solane gaje veliku strast prema onome što rade. Njihova priča o soli ispričana je kroz muzej i kuću soli u kojima možete zakoračiti u prošlost Solane Nin, ali istodobno malo bolje upoznati njezinu sadašnjost kroz interaktivnu igru, maketu jedinstvenog prirodnog rezervata, te dokumentarni film.

solar-solana-nin

solana-nin

Solanu Nin s razlogom godišnje posjeti 130.000 ljudi, a osim priznanja koje dobivaju od posjetitelja, ove se godine mogu pohvaliti s još jednim – Europskim ekološkim certifikatom.

Nastavite čitati