Zašto je "Bombshell" must see film ovog prosinca - Zaposlena.hr
Sadržaj portala

Zašto je “Bombshell” must see film ovog prosinca

Piše: Antonia Kulić

Snažna tišina, kao simbol načina na koje su žene uvjetovane samocenzurama usprkos seksizmu na radnom mjestu, u najavi filma “One su bombe” izazvala je veliku pozornost javnosti  i filmskih kritičara i time nas dovela u nestrpljivo iščekivanje premijere na velikim platnima 20. prosinca.

Riječ je o jednom od najkontroverznijih skandala u carstvu medija s tri vrhunske glumice kao glavne protagonistice: Charlize Theron, Nicole Kidman i  Margot Robbie, koja je jedini fiktivni lik. Scenarist filma je dobitnik Oscara Charles Randolph , a režiju potpisuje dobitnik Emmyja Jay Roach.

Ono što je pomalo nesvakidašnje u Hollywoodu jest da je ovo prva feministička priča u kojoj tri žene hrabro staju na kraj šovinizmu i seksualnom maltretiranju na poslu. Prema istinitoj radnji ispričanoj iz perspektive ženskih zaposlenica Fox Newsa, film govori o  njihovom odnosu s televizijskim producentom Rogerom Ailesom. Osim iznimne medijske moći, Alies je poznat i po tome što je radio kao savjetnik za političare među kojima su najistaknutiji Richard Nixon, Ronald Reagan i George H. W. Bush. Isto tako, 2016. godine postao je savjetnik Donaldu Trumpu u njegovoj predsjedničkoj kampanji.

Upravo je te godine bivša voditeljica Fox Newsa, Gretchen Carlson ( u filmu ju je odigrala Nicole Kidman) podnijela tužbu za seksualno zlostavljanje protiv Ailesa koji je optužbe uporno negirao. Prema njezinim riječima, Ailes ju je tjerao da stoji okrenuta leđima kako bi joj gledao stražnjicu, da nosi više bijele odjeće, na što se Carlson u više navrata požalila. No, optužbe su rezultirale isključivo sabotiranjem njezine karijere uskraćivanjem intervjua, smanjenjem plaće i u krajnosti otkazom jer je odbila seks s njim. Javni istup od strane Carlson ohrabrio je i druge žene da konačno progovore, među kojima se našla i druga protagonistica filma Megyn Kelly (u filmu je glumi Charlize Theron ) koja je podnijela tešku optužbu da je na početku njezine karijere Ailes tražio seksualne usluge od nje što je rezultiralo tomu da je, pod ultimatumom Murdocha, Ailes dao otkaz na Fox Newsu. Unatoč ozbiljnim optužbama, Ailes je nastavio savjetovati Murdocha i dobio otpremninu od čak 40 milijuna dolara.

Bez obzira na to hoće li Bombshell osvojiti prestižni zlatni kipić sljedeće godine, sama činjenica da je ovako hrabra ženska priča dobila svoju adaptaciju, veliki je pomak u hollywoodskoj industriji dovodeći važne teme kao što su mobing, seksualno uznemiravanje i šovinizam,  u središte razgovora svakoga tko pogleda film.

Nastavite čitati