Roula Khalaf: Prva urednica Financial Timesa - Zaposlena.hr
Sadržaj portala

Roula Khalaf: Prva urednica Financial Timesa

Piše: Antonia Kulić

Fotografija: Arhiva Financial Timesa

Od svog osnivanja 1884., slavni međunarodni poslovni list Finacial Times na mjestu urednika po prvi puta ima ženu. Roula Khalaf u siječnju 2020. godine zamjenit će sadašnjeg urednika Lionela Barbera.

Khalaf je rođena u Bejrutu gdje je odrastala tijekom građanskog rata. Fakultet upisuje u SAD-u, te stječe titulu magistrice međunarodnih odnosa i diplomacije na Sveučilištu Columbia u New Yorku. Svoju karijeru započinje u Forbesu radeći za njih četiri godine, a od 1995. radi za Financial Times.

Tijekom 24 godine rada u FT-u, Khalaf se nalazila na mjestu dopisnice za Sjevernu Afriku, te za Bliski Istok, gdje je neko vrijeme bila i urednica. Zbog visokih standarda izvještavanja i kvalitete njezinih vijesti, Khalaf je 2009. godine uručena nagrada za mir od strane The International Media Awards. Zajedno s kolegama iz FT-a,  Abigail Fielding-Smith, Camillom Hall i Simeonom Kerr, 2013. godine dobila je prestižnu nagradu od strane Press Association, za članak Katar: Od Emirata do carstva. Godine 2016. dobiva promaknuće na mjesto zamjenice urednika, pri čemu je FT naglasio njezinu ulogu u vodećem inozemnom izvještavanju i nastojanjima na povećanju raznolikosti redakcije te privlačenju više ženskih čitatelja.   

2013. godine pobijedila je, zajedno s kolegama iz Financial Timesa, Medijska nagrada udruge za inozemstvo i tisak Priča o godini i web igra za

Pored Khalaf u konkurenciji za mjesto urednika nalazili su se John Thornhill, Alec Russell i Robert Shrimsley.

Nakon što je saznala da će od sljedeće godine biti glavna urednica FT-a Khalaf je izjavila: Radujem se što ću nadolazeće uspjehe Financial Timesa graditi na izvanrednim postignućima Lionela Barbera i zahvalna sam mu za dugogodišnje mentoriranje“.

Barber se na mjestu urednika nalazio 14 godina, a za to vrijeme je vješto radio na digitalizaciji novina što je FT-u osiguralo siguran opstanak u ovom turbulentnom razdoblju za novinsku industriju. Time je Barber pokazao spremnost da se pomakne od tradicionalnog načina izvještavanja i omogući novinama sigurnu budućnost. Povodom završavanja svog mandata Barber je izjavio: „ Dobio sam izvanrednu priliku i veliko zadovoljstvo održavanja najboljeg posla u novinarstvu“.

Za vrijeme Barberova mandata FT grupacija prodana je u srpnju 2015., japanskom medijskom mogulu Nikkeiju, koji u svojem portfelju ima šest poslovnih i financijskih novina. Čelnik Nikkeija, Tsuneo Kita nije skrivao svoje oduševljenje što Khalaf preuzima ulogu urednice, te je tom prilikom izjavio: “Imam veliko povjerenje da će R.  Khalaf nastaviti misiju FT-a kada se radi o kvalitetnom novinarstvu bez straha i ustupaka te da će nadahnjivati i voditi tim najtalentiranijih novinara koji će i dalje pratiti događanja iz područja biznisa, financija, ekonomije i politike na globalnoj razini”.

Nastavite čitati