Savjeti za izradu kvalitetne PowerPoint prezentacije - Zaposlena.hr
Sadržaj portala

Savjeti za izradu kvalitetne PowerPoint prezentacije

Piše: Antonia Kulić

Ne morate biti profesionalni dizajner ili vrhunski programer da bi ste napravili Power Point prezentaciju koja će privući željenu pozornost publike. Sigurno ste se i sami našli u situaciji da gledate prezentaciju koja vam naprosto odvlači pažnju ili vam zbog hrpe teksta djeluje suhoparno. Kako se to ne bi dogodilo vama, donosimo vam devet jednostavnih pravila i savjeta koje možete slijediti za izradu profesionalne i atraktivne prezentacije.

S obzirom na to da je PowerPoint i dalje jedan od najpopularnijih programa prilikom javnog nastupa, provest ćemo vas i kroz neke savjete i trikove za dizajn kako biste maksimizirali svoje PowerPoint vještine i zablistali pred publikom tijekom nastupa.

1. Iskoristite prednost izgleda slajda

Većina zapadnih jezika čita se s lijeva na desno, od  gore prema dolje. Imajući na umu na navedeno, vaš cilj treba biti da usmjerite pogled vaše publike na dijelove koje želite naglasiti.  Korištenjem određenog izgleda slajda, sami vršite kontrolu protoka i vizualne hijerarhije informacija. Veličinu teksta i izmjenične fontove ili boje koristite za razlikovanje naslova od teksta. Isto tako, obratite pažnju na položaj određenog sadržaja.

2. Nemojte pisati pune rečenice

Prezentacije su pojednostavljene, vizualne bilješke koje daju dodatan značaj vašim osnovnim idejama.  Vi, kao govornik biste trebali publici prenijeti informacije u cijelosti, a ne da istima zatrpavate slajdove. Ako vaša publika čita vašu prezentaciju umjesto da vas sluša, tada je vaša poruka je izgubila na učinkovitosti.

Na sajdovima se treba nalaziti samo osnovna poruka vaših misli koje želite prenijeti. Stoga izbjegavajte pune rečenice, osim ako nekoga citirate.

3. Slijedite Pravilo 6 × 6

Jedan od kardinalnih grijeha loših PowerPoint prezentacija jest previše detalja i ideja na jednom slajdu, što ljudima otežava zadržavanje podataka i da shvate koju poruku želite poslati.

Da bi vaša poruka bila koncizna i jasna koristite pravilo 6 × 6, što znači da koristite najviše šest točaka odnosno natuknica u slajdu i također do šest riječ u svakoj tih šest točaka. Kada su u pitanju PowerPoint prezentacije, zapamtite: Manje je više!

4. Neka boje budu jednostavne

Držite se jednostavnih svijetlih i tamnih boja. Izuzetno svijetao tekst može prouzrokovati umor očiju, zato ih koristite štedljivo. Tamni tekst na svijetloj pozadini ili svijetli tekst na tamnoj pozadini dobro će funkcionirati. Također izbjegavajte intenzivne gradijente, koji mogu učiniti tekst teško čitljivim.

5. Koristite Sans-Serif fontove

Tradicionalno, serifni fontovi (Times New Roman, Garamond, Bookman) najbolji su za pisanje tekstova u Wordu. S druge strane, sans-serif fontovi (Helvetica, Tahoma, Verdana) poprilično se dobro čitaju s ekrana i estetski su atraktivni.  Prilikom izrade prezentacije držite se jednog fonta, maksimalno dva. Isto tako imajte na umu da svaki font različito utječe na reakciju vaše publike, pa provjerite odgovara li vaš font tonu, svrsi i sadržaju prezentacije.

6. Koristite 30pt font ili veći

Mnogi se stručnjaci slažu da bi vaša veličina fonta trebala biti najmanje 30pt. Ne samo da osigurava čitljivost vašeg teksta, već vas i prisiljava da uključite samo najvažnije točke svoje poruke i objasnite ih učinkovito jer je prostor ograničen.

7. Izbjegavajte prekomjerno oblikovanje teksta

Kako biste privukli pozornost na tekst na vašoj prezentaciji on treba biti:

Podebljan (bold)

U kurzivu (italics)

S promjenjivim bojama

Pogled prirodno privlače stvari koje se izdvajaju, ali te nemojte pretjerivati jer prekomjerno oblikovanje teksta djeluje većinom zbunjujuće.

8. Odaberite prave slike

Slike koje odaberete za prezentaciju jednako su važne kao i tekst.  One trebaju biti povezane s temom vašeg govora, autentične i inspirativne. Iako ne postoji jedinstvena formula za navedeno, razmislite o poruci koju želite poslati. Pokušajte ju vizualizirati u bojama, raspoloženju i slično. Imajte na umu da slike trebaju biti ilustrativne, ali ne i pak generičke. Ovakvim pristupom možete postati izuzetno kreativni u potrazi za relativnim, autentičnim i inspirativnim slikama.

Slike trebaju dodatno zainteresirati vašu publiku, one nisu samo potpora vašem tekstu. Da biste pronašli prave apstraktne ili nekonvencionalne slike, tražite pojmove povezane s tonom prezentacije. To može uključivati slike s različitim perspektivama, poput snimki iz zraka, dugih ekspozicija snimljenih tijekom određenog vremena, fotografija prirode, šarenih tržnica itd.

9. Uređivanje slika u PowerPointu

S obzirom na veličinu projekcije, razlučivost slika je izuzetno bitna kako bi vaša prezentacija izgledala što profesionalnije. Za velike ekrane koristite postavku HD jer će uvećanje na tu ljestvicu pokazati bilo kakve nedostatke u razlučivosti. Niska razlučivost osim što izgleda loše, odvraća pažnju od poruke, stoga obvezno koristite slike u visokoj kvaliteti. Za kontrolu veličine datoteke i preciznog prilagođavanja prezentacija  kliknite na File > Compress Pictures, što će vam omogućiti ujednačenu kvalitetu.

Power point sadrži veliki izbor alata za uređivanje slika. Bez obzira na to želite li rezati, osvijetliti, dodati efekt, zapamtite, jednostavnost je uvijek dobitna kombinacija. Ako ste već našli idealnu sliku, nemojte pretjerivati s uređivanjem, već ciljajte na zadržavanje originala.

Nastavite čitati