Šest stvari koje biste trebali učiniti prije nego što se prijavite za posao - Zaposlena.hr
Sadržaj portala

Šest stvari koje biste trebali učiniti prije nego što se prijavite za posao

Piše: Martina Vrbanić

Potrošili ste cijeli vikend za slanje životopisa, prijava i molba za posao, i netom prije nego što ćete ugasiti računalo kako biste se malo opustili – uočili ste je! Točno u trećem redu vašeg životopisa stoji pogrešno napisana riječ. I ona će vjerojatno biti glavni razlog zašto vam se povratno neće javiti niti jedan poslodavac ili menadžer ljudskih potencijala, odnosno razlog zašto nećete biti pozvani na razgovor za posao. 

Da ste samo nekoliko minuta više odvojili za provjeru životopisa i molbe te detaljnog čitanja oglasa, sada biste možda razmišljali o razgovoru za posao koji imate sljedeći tjedan, a ne unedogled slali životopise i prijave od kojih nećete imati koristi.

Kada se prijavljujete za posao, ono na što posebno morate obratiti pažnju su detalji. U nastavku donosimo popis onih najvažnijih kojima se morate posvetiti prije nego što pošaljete prijavu za posao.

1. Uvijek pročitajte cijeli oglas za posao

Ako ste trenutno nezaposleni ili ste nezadovoljni svojim poslom, vjerojatno što prije želite pronaći novi. Stoga ste možda i pomalo brzopleti. Odmah kada uočite određeni oglas za posao, bez detaljnog čitanja, šaljete životopis i molbu. A to nije dobro. Tako bi vam mogle promaknuti detaljne upute kojih se nećete pridržavati prilikom slanja. 

Pokušajte usporiti i posvetiti se detaljnom čitanju oglasa za posao, jer upravo se u njemu možda kriju detalji koje poslodavci od vas traže. Možda morate odgovoriti na neki posebni upitnik, dostaviti probni zadatak koji će također uči u eliminaciju kandidata ili postoje uputstva o tome kako morate imenovati životopis i ostale dokumente prilikom prijave? Posebnu pozornost obratite na razdoblje u kojem se očekuje da pošaljete prijavu.

Možda na dnu oglasa stoji i rečenica o tome kada biste mogli očekivati poziv na razgovor za posao, ako budete izabrani u prvom krugu? Uvijek budite spremni na to da je svaki oglas za posao različit i da svaki poslodavac ima svoje smjernice za koje očekuje da ih se pridržavate prilikom prijave.

Menadžeri za ljudske potencijale ponekad već u prvom krugu žele suziti izbor kandidata pa nije rijetkost da odmah pošalju upitnik s pitanjima. Ostavite si dovoljno vremena kako biste ponudili dobre odgovore koji će vas istaknuti iz mase ostalih kandidata.

2. Budite sigurni da su vaši dokumenti napisani besprijekorno

Ovo zahtijeva toliko malo truda i vremena, a opet, dovoljna je i jedna mala, neoprezna greška da vas eliminira u startu. Bez obzira na to prijavljujete li se za višu poziciju u tvrtki u kojoj radite ili ste vanjski kandidat, vaše poznavanje tvrtke ne bi smio biti razlog da budete manje oprezni pri slanju prijave. Izbjegavajte žargon, kratice i sleng.

Budite sigurni da je sve gramatički ispravno i da u tekstu nema pravopisnih pogrešaka. Nakon što ste nekoliko puta pročitali tekst, pošaljite ga vama bliskoj osobi koja će ga još jednom provjeriti.

Također, na Internetu postoje brojni alati za provjeru jezika koji vam mogu pomoći pri ispravljanju nekih pogrešaka. “Provucite” tekst kroz Ispravi me i bit ćete sigurni da nemate pogrešaka.

Jednostavno ne postoji opravdanje za gramatičke i pravopisne pogreške u vašoj prijavi za posao.

3. Personalizirajte prijavu za posao

Vrlo je važno da nemate samo jedan životopis i jednu molbu za posao koju svima šaljete. Dokumente koje šaljete u prijavi za posao morat ćete uvijek prilagoditi određenoj vrsti posla za koji se prijavljujete.

Iako na Internetu postoji nekoliko predložaka koje možete upotrijebiti za svoje molbe, uvijek se preporučuje da ih napravite sami kako biste se usredotočili na posao na koji se prijavljujete i kako bi se vaša prijava istaknula u masi kandidata koji su slijedili gotove predloške.

Isto vrijedi i za pisanja životopisa. Pokušajte nabrojati ona poslovna postignuća koja smatrate relevantnima za radno mjesto za koje se prijavljujete i za koja ste sigurni da ćete se njima istaknuti među mnoštvom drugih kandidata.

4. Ne zaboravite odgovoriti na pitanje – “Zašto?”

Često, kada smo pod stresom traženja novog posla i želimo što prije poslati što više prijava, zaboravljamo odgovoriti na pitanje – “Zašto?”.

Zašto želite raditi baš u tvrtki u kojoj se prijavljujete za posao i zašto ste upravo vi idealan kandidat za tu upražnjenu poziciju? Ako ne znate kako odgovoriti na to pitanje, možda biste trebali razmisliti o tome trebate li se uopće prijaviti za taj posao.

5. Vratite se korak unazad i sve dobro provjerite

Imate samo jednu priliku da se prijavite na određeni oglas za posao i ostavite najbolji dojam. Dakle, prije nego što se prijavite, još jednom sve detaljno provjerite kako biste se uvjerili da ste zadovoljili sve što se od vas tražilo i da ste se pridržavali svih uputa.

Bilo bi jako neugodno kada biste nakon prijave saznali da ste u nečemu pogriješili i naknadno se javili kako bi ukazali na ispravljanje pogreške koju ste učinili jer niste pažljivo čitali tekst za prijavu.

6. “Očistite” vaše društvene mreže

Nažalost, vaš trud i rad ne završavaju slanjem prijave. Trebali biste pregledati društvene mreže na kojima ste aktivni i izbrisati sve ono što je neprimjereno i što bi vas moglo prikazati u negativnom svjetlu. Da, poslodavci pregledavaju vaše društvene mreže!

Primjerice, neslane šale o poslodavcima koje ste podijelili javno na svojem Facebook profilu, obvezno uklonite ili promijenite postavke privatnosti. Svakako dobro razmislite o tome da profile svih društvenih mreža učinite privatnima i tako izbjegnete neugodnosti.

Razumljivo je da što prije želite poslati prijavu za posao kako biste što prije bili pozvani na razgovor za posao. No, jako je bitno uzeti si dovoljno vremena i nekoliko puta provjeriti životopis, molbu i sam oglas za posao. Jedino tako možete biti sigurni da je sve napisano savršeno točno i da niste predvidjeli niti jedan detalj u oglasu za posao. Obratite pozornost i na najsitnije detalje jer upravo bi vas oni mogli izdići iz mase kandidata koji također traže posao.

Nastavite čitati