Klub čitatelja Reese Witherspoon: vrhunske knjige u čijem su fokusu žene - Zaposlena.hr
Sadržaj portala

Klub čitatelja Reese Witherspoon: vrhunske knjige u čijem su fokusu žene

Piše: Antonia Kulić

 Književni klubovi popularni su oduvijek, a kada ga vodi cijenjena osoba kao što je to primjerice Oprah Winfrey, knjiga koju ona preporuči instantno postaje bestseller. U posljednjih nekoliko godina, trend osnivanja književnih klubova postao je sve izraženiji među poznatima, a mi smo odlučili izdvojiti klub čitatelja čija je osnivačica Reese Witherspoon.

Oni koji prate ovu glumicu, zasigurno znaju da Reese osim što čita puno, čita i kvalitetno, a pored toga i ima iznimno dobro oko za adaptaciju knjiga na velikom platnu. Najveći utjecaj i promociju knjiga ostvaruje putem društvene mreže Instagram, a sve  s ciljem postizanja dugoročne pozitivne promjene ženskog narativa. Zbog svojih pomnih odabira i činjenice da i sama prvo pročita knjigu, Reese je u protekle dvije godine postala simbol ukusa za dobru knjigu.

Kako je sve počelo?

Iako Witherspoon na svom Instagram profilu već godinama preporučuje njoj omiljena štiva,  njezin prvi službeni izbor u klubu čitatelja bio je debitantski roman Gail Honeyman: S Eleanor Oliphant je sve u najboljem redu. Knjiga nije postala bestseller, no prodana je u čak milijun primjeraka i proglašena najboljim debitantskim romanom od strane Costa book awards.

Reese je brojne knjige učinila bestsellerima, a među najuspješnijim projektima istaknula su se djela od Cheryl Strayed  „Divljina“, Gillian Flynn „Nestala“ i Liane Moriarty „Male laži“. Upravo su navedene knjige doživjele svoju adaptaciju na velikom platnu, s tim da je knjiga „Male laži“ ekranizirana u obliku mini serije . Također, film Nestala, osvojio je čak 65 nagrada i jednu nominaciju za Oscara, a Divljina dvije Oscar nominacije i 11 filmskih nagrada.

Nestrpljivo iščekujemo i adaptaciju debitantske knjige Delije Owens „Djevojka iz močvare“ koja se upravo zahvaljujući preporuci Reeseinog književnog kluba pretvorila u pravu senzaciju, te 2018. postala najprodavanija knjiga na ljestvici New York Timesa.

Kakve knjige preporučuje Reese Witherspoon?

Svaki njezin odabir usmjeren isključivo na žene, a samim time i žena mora biti pokretač cijele priče, upravljač narativa i imati glavnu ulogu u knjizi. Isto tako, autor knjige može biti muškarac sve dok je u fokusu romana, žena. Ipak, među  njezinim preporukama još uvijek su isključivo ženski autori.

Jedan od glavnih ciljeva Reeseinog kluba čitatelja je da ukaže na radove žena koje se probijaju u svijetu književnosti sa svojim iznimno kvalitetnim knjigama. Svakog mjeseca na Instagram profilu kluba možete pronaći ćete novu zanimljivu knjigu, a članovi kluba imaju tu pogodnost čitanja intervjua, eseja i priloga od strane autorica. Bez obzira na to jeste li članica ili ne, pozvani ste podijeliti svoje mišljenje o knjizi na Instagram profilu kluba. Ponekad se o jednoj knjizi govori i po nekoliko mjeseci s ciljem što veće promocije.

Zašto baš klub čitatelja?

Pomalo je neočekivano da će „plavuša s Harvarda“ postavljati trendove među ženskom čitalačkom publikom, no Witherspoon se na ovaj korak odlučila zbog činjenice da su knjige uistinu njezina velika ljubav i neizostavni dio svakodnevice. Isto tako, njezina karijera glumice počela se svoditi na uloge u romantičnim komedijama, što ju je dovelo do toga da je počela neiscrpno čitati kako bi probudila svoju umjetničku radoznalost. I u tome je zaista uspjela, te je kao glavna uloga u filmu Divljina pridobila drugu nominaciju za Oscara.

Time je pokazala da osim što je njezin glumački talent neupitan, njezin književni ukus jednako tako vrhunski istančan. Svojim vještim izborom vrhunskih knjiga Witherspoon nam je pokazala iznimnu sposobnost u pronalaženju knjiga koja će svaku ženu potaknuti na čitanje i nestrpljivo iščekivanje sljedeće preporuke.

Nastavite čitati