Finska: 34-godišnja Sanna Marin postala je najmlađa premijerka na svijetu - Zaposlena.hr
Sadržaj portala

Finska: 34-godišnja Sanna Marin postala je najmlađa premijerka na svijetu

Piše: Antonia Kulić

Sanna Marin, 34-godišnja ministrica prometa, jučer je izabrana za premijerku Finske i time postala najmlađa premijerka na svijetu.

Dosadašnji šef vlade Antti Rinne 3. prosinca podnio je ostavku, nakon što je jedan od koalicijskih partnera rekao da više nema povjerenja u njega. Isto tako Stranka centra, koja se nalazi u koaliciji s ostalih četiri, izrazila je sumnju u Rinnea zbog nedavnog spora vezanog u tržište rada u koji je upletena državna poštanska služba Posti. Iako je Rinne vodio vladu samo šest mjeseci navedeni spor koji je popraćen 17-dnevnom štrajkom radnika, bio je očito previše kontroverzan da bi Rinne mogao nastaviti obnašati svoju dužnost premijera.

Sukladno ostavci, finski socijaldemokrati koji su vodeći u vladi, odabrali su upravo Marin. Pri tome treba spomenuti da i ostale četiri stranke u koaliciji, također vode žene među kojima su tri mlađe od 35 godina.

Nakon što je izabrana Marin je izjavila: “Pred nama je puno posla kako bi obnovili povjerenje”.

Isto tako u izjavi za finske medije Marin se dotaknula svog privatnog života i nadovezala na diskriminaciju koja ju je nažalost pratila jer dolazi iz obitelji istospolnih partnerica. Još 2015. u intervjuu je rekla kako se kao dijete osjećala “nevidljivom”, jer nije mogla otvoreno razgovarati o svojoj obitelji. Uvjereni smo da će se upravo zato Marin zalagati za jednakost LGBT zajednice.

Ova novopečena premijerka, rodom iz Helsinkija, prva je osoba koja je u svojoj obitelji pohađala fakultet, a pri tome naglašava kako su joj njezine majke uvijek bile podrška u svemu. Diplomirala je na Sveučilištu u Tampereu odsjek upravne znanosti. Već s 27 godina, Sanna Marin se probila kroz redove socijaldemokrata i rukovodila gradskom upravom u Tampereu. Bila je predsjedateljica Gradskog vijeća od 2013. do 2017. godine, a u parlament je ušla 2015. godine. U lipnju ove godine postala je ministrica prometa.

Na pitanje kako se osjeća kao najmlađa premijerka na svijetu, odgovorila je: “Nikad nisam razmišljala o svojoj dobi ili spolu. Fokusirana sam isključivo razloge zbog kojih sam ušla u politiku i na one stvari zbog kojih smo stekli povjerenje biračkog tijela”.

Nastavite čitati