Kako napisati životopis bez radnog iskustva (primjeri)
Sadržaj portala
kako-napisati-zivotopis-bez radnog-iskustva-na laptopu-uz-pomoc-trikova

Kako napisati životopis bez radnog iskustva (primjeri)

Kako napisati životopis bez radnog iskustva pitaju se svi nakon što završe školovanje i krenu u osvajanje tržišta. Koristeći savjete i trikove iz ovog članka, moći ćete sastaviti toliko impresivan životopis da ćete poželjeti zaposliti sami sebe!

Iskreno ćemo vam reći, životopis koji napišete za svoju prvu prijavu za posao bit će najteži. Vjerojatno i sami znate zašto. Ključno je oduševiti potencijalnog poslodavca dok u isto vrijeme niste još ostvarili posao s punim radnim vremenom. Što u takvom slučaju uključiti u životopis, a da on bude vrijedan čitanja?

U sljedećim poglavljima obradit ćemo teme poput:

 1. Što uključiti u životopis bez radnog iskustva
 2. Kako iskoristiti volontiranje, praksu ili pripravništvo
 3. Kako istaknuti svoje obrazovanje bez obzira kada ste završili školovanje
 4. Kako napisati životopis temeljen na vještinama

Top 5 savjeta kako napisati životopis bez radnog iskustva

Ako vas pitanje kako napisati životopis bez radnog iskustva toliko plaši da ste na rubu da odustanete od pisanja, mi ćemo vam pomoći.

1. Predstavite se u životopisu

Prvi dio životopisa ili onaj u kojem se predstavljate potencijalnom poslodavca iznimno su važni kada se prijavljujete za prvi posao. Oni su vaša glavna prilika kroz koju ćete uhvatiti njegovu pozornost i postanete kandidat kojeg će zapamtiti.

Nakon toga dodajte nekoliko rečenica u kojima ćete navesti vrstu posla koja vas zanima te industriju u kojoj biste željeli raditi. Navedeno sročite u maksimalno dva kraća odjeljka. Spomenuto je vaša osobna izjava i na neki način elevator pitch.

Čitatelju govori tko ste profesionalno tako što ukratko opisuje vaše ključne vještine i postignuća relevantna za ulogu.

U nastavku donosimo tri zlatna pravila kroz koja ćete odlično napisati uvodni dio.

Budite sažeti: čitatelj životopisa nema vremena za eseje. Za prvi životopis, držite se broja od 100-200 riječi za uvod. Imajte na umu da ćete također poslati motivacijsko pismo s više pojedinosti.

Uspostavite ravnotežu: malo je vjerojatno da će vas pridjevi poput genij daleko odvesti, ali isto tako, nemojte biti previše skromni. Najbolji način da pokažete svoju vrijednost jest spomenuti nekoliko prošlih kvalifikacija ili uspjeha povezanih s tom ulogom.

Neka vaš cilj bude jasan: u svakom trenutnu čitatelju mora biti jasno zašto se prijavljujete na određenu poziciju. Svaki životopis prilagoditi svom cilju, odnosno sektoru industrije.

Primjer

Cilj: “Budući da sam nedavno diplomirala informatiku, tražim poslovne na poziciji programera softvera gdje mogu nastaviti razvijati svoje vještine”.

“Prilagodljiva sam i vrijedna ekonomistica koji traži svoj prvi posao s punim radnim vremenom. Upravo sam završila studij ekonomije, smjer računovodstvo gdje sam stekla potrebne vještine u vođenju knjigovodstvenih knjiga. Budući da uvijek težim tome kako bih poboljšala svoje vještine i sposobnosti, spremna sam i dalje ulagati u svoje znanje i usavršavati se u svom području.”

2. Volontersko iskustvo i praksa

Volonterski rad ili neplaćena praksa trebali bi zauzeti visoko mjesto u životopisu bez radnog iskustva, odmah pri početku i to iz sljedećih razloga:

 • Stekli ste profesionalno iskustvo: za vrijeme volontiranja i prakse naučit ćete puno i steći iskustvo, stoga se pobrinite da to bude primijećeno i smjestite na sam vrh životopisa.
 • Pokazuje predanost: odreći se svog vremena u korist nekog drugog pokazuje strast, poriv i disciplinu – sve to vas čini vrlo privlačnim kandidatom.
 • Izdvaja vas: ako ste stekli ovaj oblik iskustva, a vaši konkurentski kandidati nisu, pogodite tko će biti pozvan na razgovor.

Da biste u životopisu naveli iskustvo volontiranja ili prakse, započnite s onim najnovijim te zatim krenite unatrag. Uključite pojedinosti o tome za koga ste radili, što ste točno radili i razdoblje u kojem ste to radili.

3. Vaše kvalifikacije u životopisu bez radnog iskustva

Kod pisanja životopisa bez radnog iskustva, kvalifikacije mogu značiti bilo što – od stručnih certifikata do sveučilišnih diploma pa sve do srednjoškolskih i studentskih nagrada.

Ovaj dio životopisa treba sadržavati:

 • vrstu kvalifikacije
 • tijelo/ustanovu koje dodjeljuje nagradu
 • datum i godina

Kod pisanja životopisa bez iskustva možete ići u više detalja nego u kasnijim prijavama za posao. Na primjer:

Ako ste sveučilišni student: vaš će diplomski rad vjerojatno biti naslov. S tim ciljem mogli biste uključiti zašto ste odabrali temu koju ste obrađivali, kako ste mu pristupili i rezultate koje ste postigli. Ovaj će rad biti od posebne pomoći ako je posao izravno povezan s temom diplomskog rada ili sa samim studijem.

Međutim, ne zaboravite uključiti sve sekundarne vještine koje ste stekli tijekom studija. Na primjer, ako ste puno bavili prikupljanjem i analiziranjem podataka, podatke možete iskoristiti u svrhu usporedbe s prijavom za posao – kakvo ste iskustvo pritom stekli i što ste točno istraživali.

Ako ste profesionalno kvalificirani: prvo se usredotočite na dijelove tečaja/seminara za stjecanje profesionalne certifikacije koji se izravno odnose na posao koji tražite. Međutim, ako ste specijalizirani za bilo koje područje, uključivanje ovog detalja može pomoći poslodavcu da stekne bolju sliku o vašim vještinama i iskustvu.

Bez obzira imate li sveučilišnu diplomu ili stručnu certifikaciju, u životopis ćete htjeti staviti svoju kvalifikaciju po smjerovima ako ona postoji. Preporučujemo da ovo bude kratko – navedite predmete koje ste pritom učili i eventualno prasku koju ste stekli. Međutim, ako postoji nešto u čemu ste posebno uživali ili u čemu ste se istaknuli, slobodno spomenite i to.

Navedite sve svoje kvalifikacije obrnutim kronološkim redom, s najnovijom pri vrhu.

4. Obvezno navedite vještine u životopisu bez radnog iskustva

Uobičajena taktika za prevladavanje nedostatka radnog iskustva je životopis temeljen na vještinama. Takav životopis ističe ono u čemu ste dobri, a da ne daje konkretne primjere radnog iskustva.

Da biste napisali dobar životopis temeljen na vještinama, počnite razmišljanjem o svim sposobnostima koje ste stekli tijekom godina.

Ono ljeto koje ste proveli radeći kao dadilja – savršeno. Vikendi na susjedovom imanju kao pomoć u branju bilja ili voćaka – idealno. Sudjelovali ste u poslovima organizacije školskog sajma – odlično.

Nešto ste naučili iz svih ovih iskustava, a meke vještine poput komunikacije, timskog rada i vodstva poslodavci visoko cijene.

Kada ove vještine uključite u životopis, podijelite ih prema zahtjevima oglasa za posao. Na primjer – ako se prijavljujete za posao koji zahtijeva komunikaciju, rukovanje novcem i obavljanje više zadataka – neka ovo budu ključne riječi koje ćete koristiti prilikom pisanja, a uključite i primjere s točkama ispod svakog.

Dobri primjeri prenosivih vještina koje biste mogli uključiti u svoj životopis su:

 • Komunikacija
 • Kreativnost
 • Timski rad
 • Prilagodljivost
 • Upravljanje vremenom
 • Kulturna osviještenost
 • Rukovođenje
 • Kritičko razmišljanje
 • Upravljanje projektima
 • Korisnička podrška
 • Budžetiranje
 • Suosjećanje
 • Točnost

Od povremenih poslova tijekom studija naučit ćete više nego što mislite, stoga ih uključite u svoj životopis.

5. Vaši hobiji u životopisu bez radnog iskustvu

Ako vam ostaje prazan bijeli prostor na dnu životopisa, hobiji i izvannastavne aktivnosti izvrstan su način da pokažete kako ste zaokružena osoba koja ne provodi život pred Netflixom.

Sport, glazba, drama i učenje stranih jezika savršeni su primjeri hobija koje možete uključiti u životopis. Ne samo da to može poslužiti kao tema za razgovor na prvim razgovorima za posao, već poslodavci preferiraju zanimljive ljude, a hobiji vas čine zanimljivima i potpunima.

Sada kada ste upoznali svih pet trikova kako napisati životopis bez radnog iskustva, vrijeme je da prestane odugovlačiti i napišite svoj prvi životopis. Vaš prvi posao vas sigurno čeka.

projekt-learn-2-be

Autor: M.L., Foto: Andrew Neel / Unsplash