HUSŽ - osnaživanje i podrška ženama na profesionalnom putu
Sadržaj portala
husz-jelena-burazin-natalija-cotic-ivana-zelic-relata-akademkinja-mirna-situm-snjezana-mardesic-andela-prolic-katarina-vukojevic-anamarija-ljubicic-kuzmanic

Hrvatska udruga sveučilišnih žena (HUSŽ) kao podrška ženama na profesionalnom putu

Hrvatska udruga sveučilišnih žena (HUSŽ) obilježila je svoju prvu godišnjicu postojanja 11. veljače 2023. godine. u prostorijama Mediteranskog instituta za istraživanje života u Splitu.

Ovaj datum je ujedno i Međunarodni dan žena i djevojaka u znanosti, a Udruga ima važan nacionalni značaj ekonomskog osnaživanja te promicanja prava žena na obrazovanje i kroz obrazovanje. 

Ženama pruža podršku, sredstva i priliku za umrežavanje, istraživanje  te ističe izazove s kojima se žene susreću u društvu. Predsjednica prof.dr.sc. Snježana Mardešić i dopredsjednica prof.dr.sc. Katarina Vukojević upoznale su nas s radom Udruge, ciljevima i projektima.

Posebno zanimanje publike izazvale su iznimne žene, gošće večeri akademkinja Mirna Šitum, liječnica Anđela Prolić i psihologinja Jelena Burazin koje su svojim pričama o životnim i karijernim putevima približile ženama različitosti koje ih krase ali i zajednički naglasile da žene mogu sve ako srčano slijede svoje ciljeve.

Akademkinja Mirna Šitum osvojila je sve prisutne svojom životnom pričom. Pročitala je dirljiv ulomak iz autobiografske knjige novela “Tko me je rodio” kojim je prisutnima približila svoj životni put, traženje sebe, zahvalnost majci i cjelovito ispunjenje rođenjem kćeri Marije. Naglasila je: “Tisuću puta sam pala i tisuću puta sam se ustala, imajte svoje ciljeve i radite ustrajno na njima, ali isto tako pazite što želite. Treba razlikovati bitno od nebitnog i ono nebitno zanemariti.”

Uspjeh dolazi nakon što osvijestimo vlastiti cilj i oslobodimo se straha od neuspjeha. Tada naš trud postaje vidljiv, a ciljevi se ostvaruju. Život nije ravna linija i na putu nas izazovi još više ojačaju kako bismo bili spremni na još veća postignuća”, naglasila je estetska liječnica Anđela Prolić koja iako radi u privatnom sektoru, posvećena je znanosti i istraživanju na biomedicinskom doktorskom studiju.

Psihologinja- psihoterapeutkinja Jelena Burazin vođena ljubavlju prema psihoterapiji i osobnom razvoju radi posao koji voli i osim svoje četvero djece ima još 150 djece u Dječjem domu Maestral. Istaknula je važnost ostvarenja svake pojedine žene na način da je zadovoljna sobom, to ne mora nužno biti majčinstvo ili znanost, svaka žena bira za sebe i na tom putu ostvaruje svoje snove.

“Svečana  dvorana na MedILSu bila je puna pozitivne energije i inspiracije da se žene potaknu na profesionalni razvoj kroz znanost, istraživanje i filantropiju, te je  Hrvatska udruga sveučilišnih žena platforma kroz koju se taj poticaj može ostvariti i na taj način širiti dobrotu u krug”, zaključila je prof.dr.sc. Katarina Vukojević i pozvala sve visokoobrazovane žene svih društvenih sfera da se uključe u rad i djelovanje udruge.