Zeleni krovovi - glavne prednosti zašto ih ugraditi
Sadržaj portala
zeleni-krovovi-na-zgradama

Zeleni krovovi – ugradnja, vrste i zašto ih postaviti

Zeleni krovovi sve su popularniji kod gradnje zgrada i kuća, a uz današnju modernu tehnologiju gotovo svaki krov može postati zelen. Isto tako ako ste već sagradili kuću i želite ga naknadno ozeleniti, moći ćete to postići ako je njegov nagib do 45 stupnjeva. Svakako prije bilo kakvih radova preporučujemo da vaš krov provjere stručnjaci koji će procijeniti je li moguće da i vaš krov postane zelen.

Zašto ugraditi zeleni krov

Postoje brojne prednosti zelenih krovova, a jedna od najvećih je što potičemo zelenilo u gradovima i u urbanim sredinama stvaramo povezanost s prirodom. Riječ je od jednog od najboljih riješanja kojim možemo spriječiti zagrijavanje zgrade ili kuće i tako ostvariti manju energetsku potrošnju.

Jedna od glavnih prednosti zelenih krovova jest čišći zrak u gradskim sredinama. Naime, zelenim krovovima možemo smanjiti onečišćenje zraka i poboljšati cjelokupno zdravlje.

Zgrada ili kuća njihovom ugradnjom postoje otpornija te ono što je danas dosta bitno – dolazi do velikih smanjenja troškova hlađenja u ljetnim mjesecima. Biljke sa zelenog krova mogu pročistiti zrak i sniziti temperaturu kako u samom objektu, tako i oko njega.

Isparavanje vode iz biljaka značajno smanjuje temperaturu pored objekta, što omogućuje ugodniji boravak na otvorenom tijekom ljetnih vrućina.

Istraživanja govore da zeleni krovovi mogu dovesti do smanjenja korištenja klimatizacijskih uređaja za 70%, a isto tako zeleni krov može zadržati padaline i tako produljiti vijek trajanja krovnih materijala. Zeleni krovovi također smanjuju buku i sigurni su u slučaju mogućeg požara.

Ono što je također bitno, zeleni krovovi uvelike će uljepšati objekt. Od različitih vrsta drveća, grmlja i cvijeća pa sve do minimalističke površine trave – svatko će dizajnirati zeleni krov prema svom ukusu.

Jedini nedostatak pri planiranju zelenih krovova je nešto skuplje početno ulaganje u gradnju i nešto zahtjevnija gradnja koju valja prepustiti stručnjacima. Sve to ništa je naspram prednosti koje ćemo dugoročno dobiti ugradnjom zelenih krovova.

Kako ugraditi zeleni krov

Pretpostavka je da želite zeleni krov na duge staze, pa ga stoga morate i dizajnirati tako da vam služi dugi niz godina. Ovaj proces nešto je složeniji, ali u konačnici će vam se višestruko isplatiti.

Važno je znati da je za njegovu ugradnju pogodna konstrukcija poput metalne, betonske, drvene pa čak i cigla. Jedino što je ovdje važno jest da svaka od njih ima dobru nosivost i da je potpuno vodonepropusna. Također, bitno je odraditi dobru hidroizolaciju jer će u protivnom biti potrebno postaviti dodatni sloj zaštite od rasta korijenja.

Zeleni krovovi sastoje se od više slojeva, a to su:

  • zaštita od rasta korijenja
  • sloj zaštite
  • drenažni sloj
  • filtrirajući dio
  • dio sa supstratima
  • biljke

Kod ugradnje zelenih krovova važno je obratiti pozornost na kojoj nadmorskoj visini se nalazi objekt, kakva je klima i mikroklima koja ga okružuje, koliko često padaju oborine te koliko sunca dolazi tijekom dana na dio gdje bi bilo zeleni krov.

Također, jako je važno obratiti pozornost na nagibe. Za one iznad 10 stupnjeva potrebno je upotrijebiti tehniku koja će spriječiti moguću eroziju i klizanje zemlje. Sve one objekte čiji je nagib veći od 45 stupnjeva nije moguće koristiti za ugradnju zelenog krova.

Budući da su zeleni krovovi dosta teški, od 50 do 160 kilograma po metru kubnom, važno je konzultirati stručnjake kako se ne bi narušila statika krova. Pri planiranju zelenog krova obratite pozornost na sadnice koje planirate posaditi te količinu vode koja im je potrebna da bi preživjele.

Osim toga, organizirajte zeleni krov tako da je do njega omogućen lak pristup u svrhu održavanja. Preporučuje se organizacija staza i cijelog krova kako bi sve bilo dostupno i dobro prohodno.

Vrste zelenih krovova

Postoji nekoliko vrsta zelenih krovova, a dijele se obično prema održavanju. Na intenzivnim zelenim krovovima mogu se koristiti gotovo sve biljke, dok se kod ekstenzivnih krovova upotrebljavaju biljke za čije održavanje nije potrebno koristiti puno vode. To su obično biljke otporne na sušu poput različitih mahovina i lišajeva te pustinjskih i planinskih biljaka.

Puluintenzivni zeleni krovovi – njihovo održavanje je skuplje, ali s obzirom na to da je za sadnju potreban dublji supstrat, moguće je ozeleniti krov različitim biljkama.

Intenzivni zeleni krovovi – omogućuje sadnju drveća i grmlja.

Ekstenzivni zeleni krovovi – njihovo održavanje nije skupo, a koriste se kod onih krovova koji ne mogu podnijeti veću nosivost. Također, nije potrebno zalijevanje.

Održavanje zelenih krovova

Nakon što biljke na krovo ozelene, važno ih je redovito održavati. Posebice ako ste formirali intenzivne zelene krovove kod kojih je potreban i aktivan sustav za zalijevanje. Važno je uvijek imati na umu da biljke imaju dovoljno vode te po potrebi zamijeniti ili ukloniti odumrle dijelove biljaka.

Kod ekstenzivnih zelenih krovova održavanje je puno jednostavnije. Njeguju se kod postavljanja i tijekom prve godine, a nakon toga se održavaju samostalno.

Obično je potrebno jednom do dva puta godišnje posjećivati krov u svrhu održavanja. Tada je potrebno ukloniti sav korov, pognojiti biljke i očistiti kanale.

Prednosti zelenih krovova

Zeleni krov ima mnoge prednosti na ekonomskoj, ekološkoj i društvenoj razini. Biljke upijaju kišu, pročišćava zrak, smanjuje temperaturu u okolini, regulira unutarnju temperaturu, štedi energiju i potiče biološku raznolikost u gradu.

Zeleni krovovi dio su konstrukcije otporne na klimu. Štoviše, ljudi su sretniji u zelenom nego u sivom okruženju.

Zeleni krov apsorbira kišu

Zeleni krov apsorbira kišnicu kroz biljke, supstrate i u drenažnom sloju. Time se usporava ispuštanje oborinske vode u kanalizaciju, pročišćava se kišnica, a voda isparava i kroz biljke. Sve to pomaže stabilizirati razinu podzemnih voda, smanjuje opterećenje kanalizacijskog sustava i smanjuje rizik od poplava.

Zeleni krovovi pročišćuju zrak

Biljke na zelenom krovu filtriraju čestice iz zraka i pretvaraju CO2 u kisik. Zelenim krovom pridonosite pročišćavanju zraka.

Smanjuje temperaturu okoline

Biljke apsorbiraju sunčevu svjetlost, 50% se apsorbira, a 30% reflektira, pa to pomaže u stvaranju hladnije i ugodnije klime.

To utječe na temperaturu objekta što znači da klima uređaj ne mora intenzivno raditi tijekom ljetnih mjeseci, što zauzvrat znači uštedu energije. A to dodatno pozitivno utječe na klimu u neposrednoj blizini vaše zgrade i na temperaturu u gradu. Sveukupno, to znači smanjenje temperature u gradu za 3 stupnja.

Zeleni krov povećava učinkovitost solarnih panela

Zeleni krov smanjuje temperaturu na krovu čime je učinkovitost solarnih panela veća čime se smanjuju ukupni troškovi energije.

Smanjuje ambijentalnu buku Smanjuje ambijentalnu buku izvana i iznutra
Zeleni krov djeluje kao zvučna barijera za vašu zgradu. Apsorbira zvuk i tako osigurava tiše okruženje, unutar i izvan vaše zgrade.

Produžuju životni vijek krova

Zeleni krov štiti krovni materijal od vanjskih utjecaja kao što su sunce, kiša, vjetar i temperaturne fluktuacije te udvostručuje ili utrostručuje životni vijek vašeg krova do 60 godina ili čak i više. Novac uložen u vaš zeleni krov vratit ćete u roku od 8 do 21 godine.

Dodaju vrijednost zgradi

Prirodan i održiv izgled, u kombinaciji sa smanjenjem troškova energije i produljenjem životnog vijeka vašeg krova, znači povećanje vrijednosti vaše nekretnine.

Povećavaju bioraznolikost

Drveće, grmovi, bilje, trave i ukupno biljke domaćini su koji promiču staništa ptica, leptira i insekata, posebno u gradskom okruženju koje je uglavnom betonsko i asfaltno.

Stvaraju protupožarni sloj

Biljke prirodno sadrže mnogo vlage. Sa zelenim krovom stvarate prirodnu zaštitu od požara na svojoj kući ili poslovnoj zgradi.

Postavljanje zelenog krova s vegetacijskim pokrivačima brzo je i jednostavno za realizaciju. A naknadno održavanje je minimalno. To znači da štedite vrijeme i novac!

Život i rad u zelenom okruženju pozitivno utječe na dobrobit ljudi. Zelenilo potiče opuštanje i smanjuje stres.

Zelenilo potiče brži oporavak pacijenata, što rezultira kraćim boravkom u bolnici. Tolerancija osobe na bol veća je u zelenom okruženju što je poznato kao “okruženje koje liječi”.

Rad ili život u zelenom okruženju zbližava ljude. Zeleno okruženje daje bolje percipirano i korisničko iskustvo. Spomenuto ima pozitivan učinak na socijalnu koheziju susjeda. Područja s više zelenila manje su izložena agresiji, nasilju i vandalizmu.

Autor: M.L., Foto: CHUTTERSNAP / Unsplash