FEMINIZAM JE ZA SVE - Zaposlena.hr
Sadržaj portala

FEMINIZAM JE ZA SVE

Što je feminizam danas? Koji su njegovi suvremeni zahtjevi, a koja su mu ograničenja? Zašto nam je potreban i je li nam, u ovom trenutku u povijesti, potrebniji nego ikad? Kako se feminizam prilagodio novom, tehnološkom dobu?

Ovo su samo neka od pitanja na koje će odgovore ponuditi sudionice festivala FEMINIZAM JE ZA SVE, četverodnevnog festivala koji uključuje predstavljanje knjiga, večer poezije, tribine i rasprave, a koji u fokus stavlja brojne feminističke teme.

U organizaciji nakladničke kuće Frakture, festival će se održati od 8. do 11. ožujka 2020. u Uraniji – prostoru kreacije u Zagrebu (Kvaternikov trg 3). Tijeko četiri dana posjetitelji će imati priliku steći uvid u ideje i smjerove suvremenog feminizma. Na festivalu će se govoriti i o važnosti feminističkog znanja i iskustva u borbi za slobodnije i pravednije društvo kao i u borbi protiv ukidanja i ograničavanja ženskih, radničkih i prava manjina.

U okviru festivala održat će se večer poezije i šest tribina: četiri tribine odnosno okrugla stola na kojima će sudjelovati više autorica i dvije tribine Razotkrivanje. Sudionice festivala bit će Asja Bakić, Sanja Baković, Rada Borić, Ana Brnardić, Anda Bukvić Pažin, Nadežda Čačinovič, Lada Čale Feldman, Slavenka Drakulić, Nataša Govedić, Barbara Gregov, Maša Grdešić, Monika Herceg, Lea Horvat, Željka Horvat Čeč, Sonja Hranjec, Zsófia Lóránd, Neva Lukić,  Danijela Lugarić Vukas, Sonja Manojlović, Suzana Matić, Lara Mitraković, Marija Ott Franolić, Romana Perečinec, Sibila Petlevski, Barbara Pleić Tomić, Lana Pukanić, Mima Simić, Jelena Tešija, Jelena Veljača, Darija Žilić, Jasna Jasna Žmak…

Poticaj za održavanje festivala jest i objavljivanje osam knjiga neposredno prije njegova početka, u izdanju Frakture: jedna knjiga iz povijesti feminizma – Zsófia Lóránd, Feministički izazov socijalističkoj državi u Jugoslaviji, jedna knjiga začetnice feminizma na našim prostorima – Slavenka Drakulić, Smrtni grijesi feminizma (prošireno izdanje), i šest knjiga eseja urednica i autorica Mufa koje se bave različitim feminističkim pitanjima – Asja Bakić, Dođi, sjest ću ti na lice, Maša Grdešić, Zamke pristojnosti, Lea Horvat, Nepraktični savjeti za kuću i okućnicu, Barbara Pleić Tomić, Mama kuha ručak, tata čita novine, Lana Pukanić, Tinejdžerke i drugi monstrumi, i Jasna Jasna Žmak, One stvari.

Sukladno tematici cijelog festivala je i datum početka, 8. ožujka; Međunarodni dan žena! Kako se na taj dan u Zagrebu već tradicionalno održava Noćni marš kojim se slave žene i ženska borba, tako će ove godine i festival FEMINIZAM JE ZA SVE biti prirodni nastavak Noćnog marša – mjesto na kojem se glasno progovara o neravnopravnostima i na kojem se nastavlja borba za jednakost!