Ove godine prijavilo se 30 posto više kandidatkinja nego lani - Zaposlena.hr
Sadržaj portala

Ove godine prijavilo se 30 posto više kandidatkinja nego lani

Autor: Elvis Sprečić

FOTO Marko Lukunić/PIXSELL

Priča o 16 uspješnih poslovnih žena koje u statusu mentorica usmjeravaju 16 odabranih kandidatkinja, odnosno mentijki, koje se unatoč svom iskustvu ili njegovu nedostatku žele dodatno učiti i usavršavati u zanimanju koje su odabrale, ove je godine dobila svojevrsni šesti nastavak. Projekt nazvan “Mentorstvo kao oblik networkinga među ženama” još je 2014. godine pokrenuo magazin Zaposlena, a lani mu se kao medijski partner priključio i Večernji list, baš kao što je to slučaj i ove godine. Prvi ovogodišnji susret mentorica s kandidatkinjama održao se u srijedu 11. ožujka u hotelu Esplanade, gdje su se odabrane sudionice najprije predstavile, nakon čega su im dodijeljene njihove mentorice. Prije samog predstavljanja voditeljica projekta Ana Gruden otkrila je da su ove godine primili čak 30 posto prijava više nego lani.

Različitost donosi profit

– To nas je posebno razveselilo, a ono što nam baš i nije drago jest to što nismo mogli primiti svaku kandidatkinju koja se prijavila, jer smatramo kako svaka od njih zaslužuje podršku i mentorstvo, ali eto, prema nekim kriterijima ipak smo morali odabrati. Iznenadila me kvaliteta prijava i područja koje žene pokrivaju: arhitektura, proizvodnja, prosvjeta, dizajn, produkcija… Tolika različitost donosi siguran profit i kandidatkinjama i mentoricama, a cilj ovog projekta, a to je afirmiranje žena u poslovnom svijetu, ali i promoviranje mentorstva kao profesionalnog alata napretka pojedinca u svakoj profesiji, sigurno će biti ostvaren – riječi su kojima se Ana Gruden na početku konferencije obratila okupljenim mentoricama i mentijkama. Nakon toga je riječ prepustila Višnji Mrakovčić Supek, voditeljici savjetodavnog programa za male i srednje poduzetnike unutar Europske banke za obnovu i razvoj koja je jedan od partnera ovog projekta.

– Europska banka već dugi niz godina provodi programe za poduzetnice, i to tako da im osiguravamo financiranje preko komercijalnih banaka, ali i pomoću ovog drugog, također jako vrijednog nefinancijskog dijela u sklopu kojeg pružamo podršku za konzultantske usluge, mentore i treninge. Upravo tijekom godina provođenja tih programa vidjeli smo koliko ženama u tom poslovnom segmentu nedostaje umrežavanja, a također smo primijetili da se na našim edukacijama događa i jedan vrlo kvalitetan profesionalni networking. Zbog svega toga bili smo jako sretni da smo se ove godine mogli pridružiti ovoj inicijativi koju provode Zaposlena i Večernji list – kazala je Mrakovčić Supek, nakon koje su se okupljenima redom predstavile ovogodišnje kandidatkinje.

– Po struci sam dizajnerica i kreatorica koja svoj vlastiti brend vodi već oko deset godina. S obzirom na to da sam i zagovornica škole za cijeli život, volim učiti i stjecati znanja, i zato cijenim ovu priliku da dobijem mentora koji će me malo usmjeriti u mojoj ideji tako da i drugima dam više, da i njima omogućim da budu kreatori – kazala je Andrea Cmrečki. Iskrenu sreću, ponos i zahvalnost zbog mogućnosti da sudjeluju u ovom projektu iskazivale su i druge mentijke.

Prostor za napredak

– Filmska sam producentica, a od 2017. godine imam i svoju produkcijsku kuću. Mogu reći da sam u toj svojoj branši filmske industrije poprilično doma jer smatram kako o tome znam doista jako mnogo, ali s obzirom na to da je proizvodni proces filma od tri do pet godina, moram raditi i neke druge stvari u dnevnom biznisu i tu doista trebam pomoć nekog iskusnijeg i mudrijeg od sebe, zbog čega sam zahvalna na ovoj prilici – istaknula je mentijka Tamara Babun. Valerija Blašković napomenula je i kako od svoje mentorice očekuje i da joj pomogne i s nekim savjetima na privatnom planu.

– Radim u tvrtki svojeg oca koja se bavi tiskom knjiga i ostalih promotivnih materijala već više od 20 godina i sada sam dobila priliku tu istu tvrtku i voditi. Imamo puno ideja, želja i znanja, ali treba mi netko tko će me usmjeriti i pokazati mi kako se koncentrirati na jednu stvar, a ne razbiti se na stotinu drugih obveza koje imamo unutar tvrtke i svih tih odjela. Osim toga, sve smo mi žene i većina nas ima obitelj te smo prisiljene istodobno se boriti s privatnim i poslovnim obvezama koje se kod nas često kose pa se nadam da ću i tu dobiti kakav savjet – rekla je Valerija Blašković, čija je mentorica u ovom ciklusu dipl. iur. Barbara Majcen, direktorica Pravnih poslova Plive i članica Tevina Europskog pravnog leadership tima.

– Mentorstvo među ženama zasigurno ima svoju prednost jer su neke situacije ipak svojstvene ženama. Sama činjenica da se u društvu mnogo govori o ravnopravnosti spolova u poslovnim krugovima upućuje na to da ima prostora za napredak. Uspješna poslovna žena sigurno može puno učiniti u ohrabrivanju mlade žene na njezinu putu prema uspjehu jer joj je prirodan uzor – kazuje Barbara Majcen. Smatra i da bi dobra mentorica prije svega trebala željeti biti mentorica i doprinijeti razvoju druge osobe, kao i da treba biti spremna podijeliti svoje vrijeme, iskustvo i znanje te biti dovoljno iskrena kako bi uz uspjehe istaknula i neuspjehe. Nadalje, trebala bi upoznati osobu s kojom će surađivati, njezina očekivanja, potrebe, prednosti i slabosti. Svoje viđenje svoje uloge mentorice koju je dobila ove godine iznijela je i Monika Majstorović, direktorica marketinga u A1 Hrvatska.

Nova znanja i vještine

– Stari modeli upravljanja u kojima su šefovi zaposlenicima govorili što trebaju raditi su prošlost, danas je lider mentor koji svoj tim usmjerava da pronađe najbolje rješenje. Važan dio mentorstva je poticati zaposlenike da stječu nova znanja i vještine budućnosti u kojima se žele razvijati, a koje su strateški važne za budući kompanijski uspjeh. Upravo tako usmjeravamo zaposlenike u A1 Hrvatska, a moram istaknuti i kako nam je izuzetno drago što smo dio ovog projekta jer je mentoriranje važan dio naše kulture koju gradimo i njegujemo u kompaniji – poručila je Monika Majstorović. Završnu riječ na ovom predstavljanju imala je Lana Velimirović Vukalović, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Varaždin koja je u prošlom ciklusu bila mentijka, a u ovom je dobila ulogu mentorice, na što je izuzetno ponosna.

– Sugeriram vam da iskoristite svaku sekundu ovog projekta, da budete otvorene i samokritične, a posebno je bitno da ne tražite samo svoje negativne strane koje treba popraviti, nego da ističete svoje talente koje ćemo onda zajedno još više istaknuti. To je nešto čemu je mene moja mentorica naučila – zaključila je Velimirović Vukalović.