Ana Šimunović : Da bi mentorstvo ostvarilo svoju snagu i moć, potrebno je u njega vjerovati - Zaposlena.hr
Sadržaj portala

Ana Šimunović : Da bi mentorstvo ostvarilo svoju snagu i moć, potrebno je u njega vjerovati

Razgovarala : Božena Matijević

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

U ovogodišnjem projektu “Mentorstvo kao oblik networkinga među ženama” u organizaciji Večernjeg lista i časopisa Zaposlena sudjeluje i međunarodno certificirana komunikacijska savjetnica i edukatorica te autorica modela “Konverzacijska agilnost” Ana Šimunović. Ona je ujedno i jedina certificirana edukatorica Situational Leadershipa II u Hrvatskoj, a već devet godina uspješno vodi svoju tvrtku koja se bavi pružanjem konzultantskih usluga i edukacija iz područja poslovne komunikacije i leadershipa. Predaje i na prvoj hrvatskoj visokoj školi za komunikacijski menadžment Edward Bernays.

Koja sve snaga i moć leže u mentorstvu?

Prije svega, da bi mentorstvo ostvarilo svoju snagu i moć, potrebno je u njega vjerovati. Kada je riječ o mom zanimanju, ne samo da vjerujem u moć mentorstva nego ga i živim kao svoj posao i poziv. Moja je misija pomoći poslovnim ljudima da usavrše svoja umijeća komunikacije i suradnje kako bi ostvarili svoje pune potencijale i razvijali održive i produktivne poslovne odnose. Osim što ljude poučavam tome, iznimno mi je važno da oni sami spoznaju razloge zbog kojih treba usavršavati komunikacijske vještine. Ključ mentorstva je pomoći drugima da pronađu svoje “zašto” i svoju svrhu, pogotovo u vrijeme kada su informacije lako dostupne te se smatra da se “sve može lako naučiti”. Najteže je naučiti kako spoznati i ostvariti svoj potencijal te kako se nositi s mnogobrojnim izazovima u poslovnom svijetu. Upravo u tome vidim moć i snagu mentorstva.

Zašto u karijeri presudno može biti baš to jeste li pronašli i imali dobru mentoricu?

U onim “stvarima između redaka” koje se ne mogu tako lako uobličiti u konkretnu smjernicu može biti presudna uloga mentorice. Kako ste se osjećali kad niste uspjeli izvršiti zadatak, što ste mogli napraviti drugačije ili bolje, kako postaviti vlastite prioritete, koje poslovne poteze treba povući u određenom trenutku, kako se postaviti u specifičnim poslovnim situacijama, kako odrediti osobne granice, kako postići ravnotežu između privatnih i poslovnih obaveza… To su samo neki od takvih izazova u kojima mentorica može biti od velike pomoći. Svojim primjerom, iskustvom i znanjem mentorica može usmjeriti ili biti potpora na putu koji je najbolji baš za vas. Kako živimo u izobilju informacija i izbora, sve je teže pronaći taj pravi put. Često je izazov sve te informacije i savjete primijeniti u vlastitim situacijama. U tom izobilju nedostaje nam usmjerenje i podrška, a mentorica služi kao jedno i drugo. Važno je da vaša mentorica zna prepoznati kada vam je potrebna pomoć da razvijete određenu kompetenciju, a kada je potrebno da sasluša vaše promišljanje, ideje i nedoumice te da vam da povratnu informaciju iz svoje perspektive.

Što je potrebno da bi odnos između mlade žene i njene mentorice bio “pun pogodak”?

Prvenstveno je važno da mlada žena i njena mentorica “kliknu” kao osobe, no to nužno ne podrazumijeva njihovu karakternu sličnost. Tu se radi o podudarnosti njihova doživljaja posla i karijere, a jednako je važan – ako ne i važniji – način komunikacije. Uloga mentorice jest postavljati prava pitanja, ali i biti uho za slušanje te time stvoriti atmosferu povjerenja u kojoj ta mlada poslovna žena osjeća da može reći i pitati što god da je muči. Također, uz priče o vlastitim iskustvima mentorica motivira jer ukazuje na važnost pronalaska vlastitog način premošćivanja određenih prepreka. Time potiče na samostalno promišljanje o tome kako pronaći najučinkovitiji način dolaska do rješenja, naravno uz potporu i usmjerenje kad zatreba. Tada se “pun pogodak” ostvaruje u kvalitetnom i produktivnom odnosu.

Kako ste vi pronašli svoju mentoricu ili mentorice? Ili su one pronašle vas?

Odrasla sam u krugu snažnih žena – od pokojne bake, mame, sestre do ostalih članica moje obitelji. Od najmanjih nogu imati mentoricu moje je prirodno stanje. Dandanas mama i sestra velika su mi poslovna podrška, a na privatnom i na poslovnom planu cijeli život biram društvo snažnih i inspirativnih žena. Većinom sam imala neformalne mentorice, i to ne nužno iz svog poslovnog područja. Svaka od tih žena ostavila je značajan trag na mom osobnom razvoju. Spontano su mi dolazile u život ovisno o fazama u kojima sam se nalazila. Voljela bih da je postojao program kao ovaj pa da sam mogla negdje konkretno zatražiti mentoricu za određene izazove kojih, naravno, nisam ni danas lišena bez obzira na iskustvo i postignuća. Mentorstvo je cjeloživotni proces ako se kontinuirano želimo razvijati i ostvarivati svoje potencijale u poslu koji radimo.

Postoji li nešto u vašoj karijeri ili životu što možete zahvaliti upravo svojim mentoricama i što je to?

Svojim mentoricama zahvalna sam na tome što su me izvlačile iz zone komfora i time mi omogućile da realiziram svoj potencijal i da sama sebi pokažem što sve mogu, kao i to da sam ja ta koja određuje granice svojih mogućnosti, a ne netko drugi. Neizmjerno sam im zahvalna na potpori koju su mi pružale svaki put kada sam se htjela otisnuti u za mene nepoznat poslovni, ali i životni teritorij. Sve je lakše kada je uz vas netko tko vas ohrabruje da napravite još jedan korak naprijed jer vidi da ste to u stanju i onda kada se vama čini suprotno, ali i netko tko svojim primjerom ukazuje na to da je i ono što je naizgled nemoguće – moguće i ostvarivo.

Možete li izdvojiti jedan ili dva najbolja savjeta koja ste dobili od svojih mentorica?

Najbolji savjet, odnosno podršku pružila mi je moja sestra. Kad god mi je bilo teško i kad bih sumnjala u to mogu li nešto učiniti, ona bi me pitala zašto radim to što radim te bi me tako podsjetila na ono što me motivira, kao i na alate koje posjedujem u svojoj kutiji vještina i kompetencija ili pak one alate koje bi u određenoj situaciji bilo dobro usvojiti.

Sad ste i vi – mentorica. Koliko vam to znači i što vam to znači?

U svakodnevnim edukacijama i savjetovanjima iz područja poslovne komunikacije i suradnje često sam u ulozi mentorice, a posebno kao jedina certificirana trenerica Situational Leadershipa II u Hrvatskoj. Svrha ovog poslovnog modela jest osposobiti osobe zadužene za vođenje ljudi i timova vještini vođenja kako bi pomogli svojim suradnicima kontinuirano razvijati kompetencije i poticati predanost poslovnim zadacima. Posebno me veseli sudjelovati u ovom projektu radi njegove usmjerenosti ženskom mentorstvu. Duboko vjerujem da je ženska sinergija jedan od glavnih pokretača napretka. Budući da su u poslovnom svijetu žene često u neravnopravnom položaju i susreću se s brojnim specifičnim izazovima, važno mi je dati svoj doprinos osnaživanju žena u poslovnoj domeni. A ovaj je program izvrsna platforma za dodatno napredovanje u tom pogledu. Usto, samo mentorstvo za mene je prilika da se nastavim razvijati kao mentorica jer učeći druge, zapravo učimo i o sebi, stječemo nove spoznaje pa čak i razvijamo nove vještine kad je to potrebno. Zato jedva čekam početak svog novog mentorstva i nadam se da ću jednoj mladoj ženi biti dostojna mentorica.

Nastavite čitati