8 tipova lider/ica - Zaposlena.hr
Sadržaj portala

8 tipova lider/ica

Piše: Antonia Kulić

Kada razmišljamo o različitim vrstama vođa, primamljivo je grupirati ih u samo dvije kategorije: dobre i loše. No, liderstvo nije tako jednostavno, odnosno crno ili bijelo.  Postoje brojni stilovi vodstva koji sami po sebi nisu dobri ili loši, već jednostavno različiti. Svi oni imaju svoje prednosti i nedostatke.  Kakav god, vođa je netko tko utječe ili usmjerava druge ljude svojim vlastitim postupcima i ponašanjem. Postavlja se pitanje zašto je važno razumjeti svoj stil rukovođenja.

Jednostavno rečeno, da biste imali utjecaj kao vođa, morate biti učinkoviti. A da biste bili učinkoviti, morate točno znati odakle polazite – kao i kamo želite ići. Poznavanje vašeg trenutnog pristupa daje vam osnovicu koju možete koristiti za identifikaciju poboljšanja koja trebate napraviti. Stoga vam u nastavku donosimo 8 tipova lidera čiji se stilovi temelje na istraživanjima brojnih stručnjaka kao što su Karl Lewin, Bernard M. Bass i Robert K. Greenleaf.

1. Transakcijsko vodstvo

Najbolji način za razumijevanje transakcijskog vodstva je razmišljanje o tipičnoj transakciji: dajem vam ovo, a vi to radite zauzvrat. Ovakav tip vođe vam daje pohvale kada dobro obavite posao i isto tako oštru kritiku kada loše obavite svoj posao. Očigledno jest da je ovakav pristup vrlo usmjeren.

Prednost: Zbunjenost i nagađanja među djelatnicima su eliminirani, jer su zadaci i očekivanja jasno definirani od strane vođe.

Mana: Zbog krutog okruženja i  visokih očekivanja, kreativnost i inovacije su ugušeni.

2. Transformacijsko vodstvo

Vođe transformatori nastoje promijeniti (transformirati) tvrtke ili grupe koje vode, potičući svoje zaposlenike na inovacije. Ovakvi tipovi lidera fokusirani su na poboljšanja i pronalaženje boljih načina za obavljanje posla, što rezultira motiviranjem i osnaživanjem djelatnika. Vođe transformatori, imaju autonomiju, ali i jednako tako pružaju dovoljno prostora za inovacije i razmišljanje izvan okvira.

Prednost: Vođe mogu uspostaviti visoku razinu povjerenja sa zaposlenicima i okupiti ih oko zajedničke vizije ili krajnjeg cilja.

Mana: U okruženje u kojem se vrednuju postojeći procesi, želja za konstantnim inovacijama i promjenama neće naići na odobrenje kod svih djelatnika.

3. Vodstvo sluge

Vođe sluge, umjesto da razmišljaju o tome kako mogu inspirirati ljude da slijede svoje vodstvo, oni većinu svoje energije usmjeravaju u pronalaženje načina kojima pomoći drugima. Oni daju prioritet potrebama drugih ljudi, te se fokusiraju na podizanje i razvoj ljudi koji ih slijede. Ovakav tip vođe često pita: “Što mogu učiniti da vam pomognem?” i jednako tako, nikad ne razmišlja dva puta kada ga se pita za pomoć.

Prednost: Ovaj pristup povećava moral i dovodi do visoke razine povjerenja, što rezultira boljom uspješnošću zaposlenika i pozitivnijom kulturom tvrtke u cjelini.

Mana: Konstantno stavljanje svojih prioriteta i potreba na posljednje mjesto nije uobičajna karakteristika kod većine ljudi.

4. Demokratsko vodstvo

Ovaj stil vođenja pupularno se naziva i“participativno vodstvo”. Demokratski vođe naglašavaju zajednički rad, aktivno uključuju svoje timove u proces donošenja odluka, cijene ideje i doprinose drugih te potiču raspravu o tim doprinosima.

Prednost: Potiču se kreativnost i inovativnost, što također poboljšava zadovoljstvo poslom među zaposlenicima i članovima tima.

Mana: Stalno nastojanje da se postigne konsenzus u grupi može biti neučinkovito i u nekim slučajevima, skupo.

5. Autokratsko vodstvo

Autokratsko vodstvo suprotno je od onog demokratskog. Naime, autokratski vođe sebe vide kao apsolutnog vladara i donose odluke u ime svojih podređenih. Oni diktiraju ne samo ono što treba napraviti, već i način na koji bi se ti zadaci trebali postići.

Prednost: Odluke se često donose brzo i strateški, a timovi se održavaju na pravom putu.

Mana: Zaposlenici se mogu osjećati ignorirani, ograničeni i  u najgorem slučaju – čak i zlostavljani.

6. Birokratsko vodstvo

Birokratski vođe su tipovi lidera koji imaju jasno definirana pravila i sustave kako će upravljati drugima i donositi odluke, postavljen popis odgovornosti. Na zaposlenicima je da samo slijede plan postavljen od strane birokratskog vođe, Birokratski vođe imaju hijerarhijsku vlast – što znači da njihova moć proizlazi iz formalne pozicije ili titule, a ne od jedinstvenih osobina ili karakteristika koje posjeduju.

Prednost: Stabilnost, budući da je riječ o sistematiziranom pristupu vođenju.

Mana: Primamljivo je upasti u zamku “Uvijek smo tako radili”. Ovaj pristup može biti nefleksibilan i zanemariti prostor za kreativnost ili ideje zaposlenika.

7. Laissez-Faire vodstvo

Ovaj francuski pojam prevodi se kao: „ Pustite neka svatko čini što hoće i neka sve ide svojim tokom“ što točno sažima ovaj pristup rukovođenju. Laissez-faire vođe pružaju potrebne alate i resurse. Ali onda se povlače i dopuštaju članovima tima da donose odluke, rješavaju probleme i ostvare konačne rezultate. Dakle, djelatnik s ovakvim tipom vođe nikad neće brinuti o tome da nadležni opsesivno nadzire svaki njihov potez.

Prednost: Ova razina povjerenja i neovisnosti osnažuje timove koji su kreativni i motivirani.

Mana: Kaos i konfuzija mogu brzo uslijediti – pogotovo ako tim nije organiziran ili samoupravan.

8. Karizmatsko vodstvo

Karizmatični vođe imaju visoku sposobnost persuazije koja im omogućuje postizanje ciljeva. Umjesto poticanja željenog ponašanja putem strogih uputa, ovakvi lideri koriste rječitu komunikaciju i uvjeravanje kako bi ujedinili tim oko nekog cilja. Oni su u stanju jasno izložiti svoju viziju i potaknuti druge na taj isti cilj.

Prednost: Karizmatični vođe vrlo su inspirativni i učinkoviti u uvođenju cijele grupe u zajednički cilj.

Mana: Zbog njihovog intenzivnog usredotočenja, ovim je liderima lako razviti “viziju tunela” i izgubiti iz vida druga važna pitanja ili zadatke koji se pojavljuju.

Koliko je teško promijeniti stil rukovođenja?

Sada kada ste se upoznali s pristupima vođenja, neki od vas sigurno razmišljaju o promjenama koje žele napraviti. Dobra vijest je da osobni stil vođenja možete mijenjati kada god želite.

Na primjer, ako ste skloni biti autokratski vođa i želite ugraditi neke demokratske prakse, činite stvari kojima ćete smanjiti svoju moć poput:  

Zatražite drugo mišljenje o odluci koju donosite.

Zakažite tjednu brainstorming sesiju sa svojim timom.

Tražite od kolege da vodi projekt koji biste inače vodili sami.

Imajte na umu da je vodstvo, kao i sve u karijeri, jedan proces učenja, u kojem je ključno zamijeniti neučinkovite navike za nove koje su više u skladu sa stilom s kojim biste se željeli uskladiti, i zadržati predanost prakticiranju svog novog stila vođenja i tehnike.

Nastavite čitati