Kako odgovoriti na pitanje "Zašto bismo zaposlili upravo vas?" - Zaposlena.hr
Sadržaj portala

Kako odgovoriti na pitanje “Zašto bismo zaposlili upravo vas?”

Piše: Martina Vrbanić

Bez obzira na to kojem razgovoru za posao nazočili, uvijek ćete se morati suočiti s pitanjem – “Zašto bismo zaposlili upravo vas?”. Gotovo svi voditelji, menadžeri i šefovi vole postaviti ovo pitanje pa se ono nalazi i među najčešćim pitanjima na razgovoru za posao. Upravo zbog toga, potrebno je pripremiti odgovor na vrijeme kako biste bili sigurni da ništa niste prepustili slučaju. Pravilnim odgovorom povećavat ćete vjerojatnost da dobijete posao.

Iako većina zazire od ovog pomalo neobičnog i prilično zahtjevnog pitanja jer smatra da je teško ponuditi zadovoljavajući odgovor, ono bi ustvari moglo biti sjajna prilika da se istaknete među ostalim kandidatima i dokažete da ste upravo vi idealni za traženo radno mjesto.

Ono vam omogućuje da istaknete sve svoje vještine, prednosti i znanja koja imate, a koje će poslodavcu koristiti na upražnjenom radnom mjestu. Dakle, promatrajući ga tako, ovo pitanje odlična je prilika za vas i trebate ga znati iskoristiti! Pohvalite se, recite glasno ono što znate i kako biste mogli pridonijeti tvrtki. Iskoristite ga u svoju korist!

U nastavku donosimo tri osnove strategije koje će vas odvesti ravno do najboljeg odgovora na pitanje – “Zašto bismo zaposlili upravo vas?”.

Istaknite vještine koje poslodavac može odmah iskoristiti

Ključ odgovora na ovo pitanje je pronalazak ravnoteže u tome koju ćete korist ovim zaposlenjem imati vi, a koju vaš mogući poslodavac. Ovdje većina griješi. Odgovaranjem na ovo pitanje u prvi plan stavlja korist koju će on sam imati zaposlenjem u tvrtki.

Iako poslodavac želi entuzijastičnog radnika koji želi još više izbrusiti svoje vještine, želi biti motiviran i učiniti nešto značajno za unapređenje svoje karijere, ovdje biste lako mogli upasti u zamku. Naime, ovdje je važno da, uz spomenuto, ne zaboravite pričati o sebi. I to puno više od onog što mislite da je dovoljno.

Dobar odgovor na ovo pitanje je  – da ne prestajete pričati o sebi. Razmislite, ne bi trebalo biti toliko teško. U čemu ste dobri? Kako tvrtka može napredovati ako zaposli upravo vas?

Mnogi čine grešku i nabrajaju prednosti koje bi oni sami dobili zaposlenjem: kako bi oni mogli napredovati i kako bi to tek tada bilo korisno za poslodavca. Spomenuto kratko ispričajte na početku, a preostalo vrijeme u prvi plan stavite svoje prednosti, znanja i vještine koje možete ponuditi u ovom trenutku, a koje poslodavac može iskoristiti već u vašem prvom radnom danu.

Postanite stručnjak za tvrtku i prije zaposlenja

Neki poslodavci će ga izgovoriti na glas, neki neće, no morate znati da je poanta cijelog razgovora za posao upravo pitanje – “Zašto bismo zaposlili upravo vas?” I zbog toga, cijeli razgovor za posao mora ići u tom smjeru. Cijelo vrijeme morate se voditi time zašto ste upravo vi bolji od svih ostalih koji su se prijavili za posao.

Ako ste u jednom trenutku postali svjesni toga da ste već spomenuli sve svoje vještine i znanja, i to nekoliko puta, možda je sada pravo vrijeme da promijenite pristup. Pričajte o svojim dodatnim vještinama koje imate, a za koje ste sigurni da ih drugi nemaju.

Naime, na razgovoru za posao se vodimo pretpostavkom da su se za traženo radno mjesto prijavili kandidati s prilično sličnim znanjima i vještinama. Vaša prednost u ovom trenu je ta da poslodavca uvjerite koliko ste motivirani raditi upravo na tom radnom mjestu i kako ćete uz pomoć svojih vještina pridonijeti tvrtki i biti posvećeni njezinom rastu i razvoju.

Da biste to postigli, morate unaprijed proučiti poslovanje tvrtke i biti upoznati s njezinim načinom djelovanja. Razumijevanjem njezinog poslovanja lako ćete objasniti način na koji biste se mogli savršeno uklopiti.

Ovaj dio zahtijevat će iscrpno istraživanje poslovanja tvrtke prije samog razgovora za posao. Kada doznate sve dostupno o tvrtki, kroz njezino poslovanje spomenite i svoje iskustvo, koje vam može koristiti na novom radnom mjestu, svoje vlastite ambicije i želje te osobni rast i ulaganje u svoju poslovnu karijeru koji će pomoći i vama i tvrtki.

Ovim odgovorom poslodavcu ćete pokazati da ste znatiželjni i da biste voljeli raditi upravo u njegovoj tvrtki, a što će vas istaknuti od ostalih na više područja.

Pokazat ćete uzbuđenje i motiviranost zbog novog radnog mjesta, ostavit ćete dojam da ćete se lakše uklopiti u novu radnu sredinu i da ćete brže i bolje svladati prve mjesece u novoj tvrtki.

Budite “Superman” tvrtke

Poslodavci najčešće otvaraju radna mjesta s ciljem da zaposle nekog tko će riješiti njihove konkretne probleme s kojima se bore. Dakle, potreban im je stručnjak iz traženog područja. Ovdje nastupate upravo vi.

Pokažite u detalje zašto sve vi idealan kandidat koji će tvrtku izbaviti iz problema i pomoći joj da se istakne u svom poslovanju – i to upravo zbog vaših kvaliteta i znanja. Prijeđite odmah na stvar i ponudite konkretna rješenja!

Ne trošite vrijeme pričajući samo o svojim postignućima iz prošlosti. Usredotočite se na budućnost i objasnite poslodavcu kako možete olakšati njegov život rješavanjem najdelikatnijeg problema s kojim bi se mogao susresti u sadašnjem ili budućem poslovanju. To pokazuje da razmišljate unaprijed, da ste timski igrač i da ste odmah i bez okolišanja spremni prijeći na problem i riješiti ga.

Sljedećeg puta kada se na razgovoru za posao suočite s pitanjem “Zašto bismo zaposlili baš vas?”, iskušajte neku od spomenutih strategija uz pomoć kojih ćete se sigurno istaknuti među konkurencijom. Pokazat ćete svoje znanje, spremnost na učenje i uljudnost, a sve to moglo bi vas učiniti posebnim i idealnim kandidatom za otvoreno radno mjesto!