Zdrava i ukusna - Sve dobrobiti tamne čokolade - Zaposlena.hr
Sadržaj portala

Zdrava i ukusna – Sve dobrobiti tamne čokolade

Piše: Martina Vrbanić

Iako se čokolada dobiva od kakaa, biljke s visokim udjelom vitamina, minerala i antioksidansa, obična mliječna čokolada sadrži jako mali postotak ove ljekovite biljke. Ona većim djelom sadrži mlijeko, maslac i veće količine šećera. Time se pokušava prikriti pomalo gorak okus kakaa, a što se u konačnici odražava na kvalitetu proizvoda.

No, suprotno od mliječne čokolade, tamna čokolada je mnogo zdravija, ima veći postotak kakaa. Obično se proizvodi bez maslaca i mlijeka te sadrži i mnogo manje šećera nego mliječna čokolada.

Prednosti tamne čokolade

Tamna čokolada bogata je hranjivim tvarima, a kakao je jedan od najboljih izvora antioksidansa na cijelom svijetu. Istraživanja pokazuju da tamna čokolada može poboljšati zdravlje i smanjiti rizik od srčanih bolesti.

 U nastavku donosimo neke od najvažnijih zdravstvenih prednosti tamne čokolade koju je, zbog brojnih zdravstvenih blagodati, poželjno uvrstiti u svakodnevnu prehranu.

Sadrži bogatstvo hranjivih tvari

Kvalitetna tamna čokolada s visokim udjelom kakaa prilično je hranjiva namirnica koja sadrži visok postotak minerala i topivih vlakana.

100 grama tamne čokolade od 70 ili 85% kakaa sadrži:

  • 67% dnevno preporučene količine željeza
  • 58% dnevno preporučene količine magnezija
  • 89% dnevno preporučene količine bakra
  • 98% dnevno preporučene količine mangana
  • 11% vlakana

Osim spomenutih spojeva, sadrži i obilje fosfora, kalija, selena i cinka.

Tamna čokolada sadrži i zdrave masnoće. Masti od kojih se sastoji uglavnom su zasićene i mononezasićene s malom količinom polinezasićenih masti te je ovakva vrsta masti poželjna u svakodnevnoj prehrani. 

Sadrži i stimulanse poput kofeina i teobromina, koje pronalazimo i u kavi. No, ne bi vas trebalo zabrinjavati hoće li vas tamna čokolada držati budnima noću jer su količine navedenih stimulansa jako niske u usporedbi s kavom.

Snažan je izvor antioksidansa

Antioksidansi neutraliziraju slobodne radikale i sprječavaju oksidativni stres koji može nanijeti velike štete stanicama i tkivima u tijelu, ubrzati proces starenja i doprinijeti razvoju raznih bolesti. Tamna čokolada se sastoji od organskih biološko aktivnih spojeva koji djeluju poput antioksidansa, a uključuju, između ostalog, polifenole, flavanole i katehine.

ORAC je mjera kojom se računa antioksidacijska aktivnost hrane. Mjerenje se provodi tako da znanstvenici postave gomilu loših slobodnih radikala pred uzorak hrane, a rezultati otkrivaju koliko dobro se antioksidansi iz hrane mogu boriti protiv slobodnih radikala.

Prema datim istraživanjima, sirova i neobrađena kakao zrna pripadaju u skupinu hrane s najvećim udjelom antioksidansa. Naime, ona pokazuju da tamna čokolada ima više antioksidansa od bilo kojeg drugog voća kao što su, primjerice, acai bobice, aronija ili borovnice.

Snižava krvni tlak i utječe na zdravlje krvnih žila

Flavonoidi u tamnoj čokoladi mogu potaknuti sluznicu arterija na stvaranje dušičnog oksida čiji je zadatak opuštanje arterija, a što znači i niži krvni tlak i zdrave krvne žile.

Iako nešto blažeg djelovanja, mnoge provedene studije pokazuju da spojevi iz kakaa i tamne čokolade mogu utjecati na zdravlje arterija i niži krvni tlak.

Povećava koncentraciju dobrog kolesterola (HDL)

Antioksidativni spojevi iz tamne čokolade dugoročno utječu na lučenje manjih količina kolesterola u arterijama što rezultira i manjim rizikom za obolijevanje od bolesti srca i krvnih žila.

Provedeno istraživanje pokazalo je da kakao prah smanjuje oksidirani LDL kolesterol (loš kolesterol koji je reagirao na slobodne radikale) te povećava HDL kolesterol koji dovodi do nižeg ukupnog kolesterola.

U slučaju da prevlada oksidirani kolesterol, može doći do oštećenja tkiva u tijelu, posebice stijenki arterija. Upravo velike količine antioksidansa iz tamne čokolade mogu zaštititi krvotok od oksidativnih oštećenja.

Tamna čokolada također može smanjiti razine šećera u krvi i rizik za nastanak dijabetesa koji je jedan od glavnih uzročnika bolesti srca.

Smanjuje rizik od bolesti srca

Istraživanja provedena na starijim muškarcima ukazuju da konzumiranje tamne čokolade u razdoblju od 15 godina može smanjiti rizik smrti od srčanih bolesti čak za 50 posto.

Druga studija pokazala je da konzumiranje tamne čokolade do dva ili tri puta tjedno smanjuje plak na arterijama do 32%.

Također, jedno od istraživanja pokazalo je da konzumiranje tamne čokolade više od pet puta tjedno smanjuje srčane bolesti za čak 57%.

Štiti kožu od sunca

Bioaktivni spojevi tamne čokolade utječu na zdravlje i ljepotu kože. Flavonoidi mogu zaštititi kožu od sunca, povećati protok krvi do stanica kože te kvalitetu i hidrataciju kože.

U jednoj studiji primijećeno je da su oni koji su tijekom 12 tjedana konzumirali tamnu čokoladu imali bolju otpornost kože na UVB zračenje. Planirate li odmor na plaži uz puno sunca, uvrstite tamnu čokoladu u svoju prehranu nekoliko mjeseci prije odlaska na more.

Poboljšava funkciju mozga

Redovito konzumiranje tamne čokolade može poboljšati funkciju mozga. Naime, jedno provedeno istraživanje pokazalo je da konzumiranje kakaa s visokim udjelom flavanola u trajanju od pet dana može povećati protok krvi u mozgu što je odlično za postizanje bolje koncentracije i produktivnosti na radnom mjestu.

Kakao također može pomoći u poboljšanju kognitivnih funkcija kod starijih osoba kod kojih je već nastupilo oštećenje stanica. Upravo spojevi poput kofeina i teobromina mogu biti ključni u poboljšanju rada mozga u kratkom razdoblju.

https://www.youtube.com/watch?v=lAdsBopK9C8

Koliko tamne čokolade treba jesti dnevno

Iz navedenog dolazimo do zaključka da postoje značajni dokazi da tamna čokolada može utjecati na cjelokupno zdravlje, posebice zdravlje srca i krvnih žila.

No, iako zdrava i hranjiva, prilično je kalorična pa je potrebno umjerno je konzumirati. 100 grama tamne čokolade ima 600-tinjak kalorija i umjerene količine šećera te se spomenuta gramaža ne preporučuje pojesti u jednom danu.

Preporučuje se 20 do 30 grama tamne čokolade nakon ručka ili nakon večere. Ostavite je da se polako otopi u ustima i uživajte u punoći njezina okusa.

Iako će nekima smetati njezin gorak okus, jednom kada se na njega naviknete, više vam neće odgovarati klasična mliječna čokolada slabijeg okusa i većih količina šećera.  A ako poželite isprobati blagodati čistog kakaa, bez dodatnih sastojaka, pripremite vrući kakao napitak bez šećera.

Imajte na umu da većina dostupne čokolade na tržištu nije zdrava. Birajte isključivo tamnu čokoladu s visokim udjelom kakaa od 70, 85 ili čak 95% jer ćete tako u tijelo unijeti i veće količine zdravih flavanola.

Možete je pronaći u svim bolje opremljenim trgovinama zdrave hrane. Čitajte deklaracije jer takva čokolada sadrži isključivo niske razine nerafiniranog šećera i ima svega nekoliko sastojaka. Izbjegavajte onu načinjenu od palminih masnoća, maslaca i mlijeka. Što je čokolada kvalitetnija i zdravija, sadrži i manje količine šećera.

Nastavite čitati