8 koraka do pronalaska idealnog posla - Zaposlena.hr
Sadržaj portala
The story of my life bilježnica, laptop i cvijeće

8 koraka do pronalaska idealnog posla

Piše: Martina Lovaković

Bez obzira na to jeste li tek završili školu ili studij ili želite promijeniti karijeru, važno je odabrati idealan posao. To znači da ćete ga obavljati s lakoćom i u njega uložiti više truda i rada te ćete tako postići i više uspjeha. Zaboravite na plaću! Važno je usredotočiti se na nešto sasvim drugo kako biste odabrali posao koji vam najviše odgovara!

U trenucima kada tražite posao i prisustvujete često razgovorima za posao, mogli biste učiniti grešku i propustiti priliku za kojom ćete kasnije žaliti. Naime, velik broj tvrtki danas nudi uvjete koje je teško odbiti, a koji bi i vas mogli impresionirati te biste mogli pristati raditi u tvrtki s kojom ustvari nemate ništa zajedničko. Stoga, ne zaboravite sami sebi postaviti pitanje: “Želim li zapravo raditi ovdje?”.

Kako odabrati idealan posao

Mnogi previde uzeti u obzir upravo svoje želje, a kada shvate što se dogodilo obično bude prekasno. Želite li raditi posao koji vas niti najmanje ne oduševljava ili biste se s uzbuđenjem budili svakoga jutra i s osmijehom na licu odlazili na posao? Idealan posao san je mnogih, no često ni sami ne znaju kako stići do njega.

Nemojte se dati oduševiti i pristati na prvu ponudu. Ako imate više ponuda, nemojte odabrati onu s najvišim primanjima. Postoje i drugi čimbenici koje biste trebali uzeti u obzir prije plaće, a to je u prvom redu usklađenost posla s vašim vještinama, životnim stilom i ambicijama.

Da bismo vam pomogli u potrazi za poslom i odluci kako odabrati idealan posao, u nastavku donosimo osam koraka koje biste trebali uzeti u obzir pri konačnom odabiru.

1. Prednosti i beneficije

Mnogi često kod odabira posla gledaju isključivo visinu plaće, a zaborave na ostale prednosti i beneficije koje u većini slučajeva mogu značiti više nego nekoliko stotina kuna veća plaća. Naime, prilikom razgovora za posao u posljednjem krugu, dobro se raspitajte o tome nudi li tvrtka neke dodatne beneficije uz plaću. To mogu biti, primjerice, godišnji sistematski pregledi, plaćeno dodatno zdravstveno osiguranje, uplata u treći mirovinski stup, korištenje teretane ili plaćeni ručak.

Nikada nemojte podcjenjivati pogodnosti koje dolaze u nefinancijskom obliku jer vam one u nekim životnim situacijama mogu vrijediti više nego veća plaća. Ako vam je bitno fleksibilno radno vrijeme ili mogućnost rada od kuće, raspitajte se postoji li i takva mogućnost i uzmite je kao dodatni plus pri zapošljavanju.

2. Mjesto rada

Možda se u nekom trenutku u životu ne biste trebali ograničiti isključivo na zaposlenje u gradu u kojem živite. Provjerite i poslovne ponude u manjim gradovima koji se nalaze u blizini vašeg. Mnoge tvrtke danas nude plaćanje putnih troškova, a neke čak i poslovni automobil.

Ako nemate obveza i ništa vas ne veže za grad u kojem trenutno živite, zašto ne biste pogledali i ponude udaljenijih gradova? Možda je život u njima jeftiniji, imate mogućnost plaćenog smještaja ili biste mogli prije napredovati zbog manje konkurencije.

3. Putovanje na posao

Možda vam se ne čini toliko bitno, ali putovati s jednog kraja grada na drugi uslijed prometnih gužvi i nije najbolji odabir. Svakoga dana tako u prometu možete izgubiti i do nekoliko dragocjenih sati slobodnog vremena. A da ne govorimo o dodatnim troškovima goriva. Pa čak i stresu! Dobro provjerite kako ćete morati putovati na posao – hoće li to biti glavne ili sporedne ulice, postoji li mogućnost javnog prijevoza i ima li tvrtka osigurano parking mjesto ili garažu.

Stoga, ako ste dobili više ponuda i sve vam se čine idealnima, odaberite posao koji se nalazi u dijelu grada u kojem su manje gužve prilikom odlaska i dolaska s posla ili onu tvrtku koja se nalazi na adresi najbližoj vašem mjestu stanovanja.

4. Prilika za napredovanje

Nitko ne želi zapeti u uredu u kojem nema mogućnosti za napredovanje. Stoga, prilikom razgovora za posao obvezno pitajte hoćete li imati priliku za napredovanje i što biste trebali učiniti da dobijete promaknuće. Tako ćete saznati koji posao će vas bolje pripremiti za promaknuće.

Primjerice, raspitajte s o dodatnim obukama, hoćete li možda imati svog mentora ili mogućnost usavršavanja na radnom mjestu koje će vam pomoći da izoštrite svoje vještine i steknete nova znanja. Iako vam se kod pregovora o uvjetima ovo možda neće činiti kao bitna stavka, itekako je važno. Daje vam mogućnost ulaganja u sebe i napredovanje u tvrtki ili vam povećava vrijednost jednom kada ćete tražiti novi posao u novoj tvrtki.

5. Radno okruženje

Budite sigurni da ćete se dobro uklopiti u tvrtku i da vam se sviđa mjesto na kojem ćete svakoga tjedna provesti minimalno 40 sati. U ovom trenutku nebitan je dress code i to hoćete li raditi u svom uredu ili onom otvorenog tipa. Uzmite u obzir samu kulturu tvrtke i njihov način rada. Podudaraju li se njihove vrijednosti s vašima? Njeguju li opušteni ili strogi način rada? Je li im važno da budu prilagođeni obiteljima? I u konačnici, biste li se slagali sa svojim kolegama i šefom.

Budući da na razgovoru za posao može biti teško steći osjećaj za radno okruženje, zamolite potencijalnog poslodavca da vas upozna s budućim suradnicima u završnom krugu razgovora. Pitajte ih što vole ili ne vole na svojim poslovima i provedite nekoliko minuta u neobveznom razgovoru. Saznat ćete nešto o njima, vidjet ćete “kako dišu” i dobiti dojam o tome želite li raditi s njima u uredu.

6. Sigurnost

Kada tražite posao u 20-ima vjerojatno ne tražite posao koji ćete raditi do kraja života. Zapravo, statistika pokazuje da većina mijenja posao najmanje deset puta tijekom svog života.

No, i u slučaju ako planirate ostati samo nekoliko godina u tvrtki, trebali biste procijeniti rizik zaposlenja. Je li riječ o poslu u novoosnovanoj tvrtki ili onoj koja je već poznata na tržištu rada i s uspjehom posluje duži niz godina? Je li cijenjena u javnosti i je li riječ o industriji u kojoj se dobro posluje i u konačnici je li riječ o financijski stabilnoj tvrtki? Posljednje što želite je završiti bez posla jer je tvrtka nesigurna i samo korak je dijeli od bankrota.

7. Razina odgovornosti

Ako imate iskustva i znanja, željet ćete posao u kojem ćete moći pokazati svoje vještine i dodatno ih izbrusiti tijekom godina koje dolaze. Naravno da ne želite da se vaš svakodnevni rad svodi na kuhanje kave za šefove i klijente.

No imajte naumu da posao iz snova vjerojatno nećete dobiti odmah nakon završenog školovanja. Morat ćete žrtvovati trenutak kada ćete raditi i ono što ne volite kako biste stekli iskustvo i znanje koje će vas odvesti dalje na putu do ostvarenja vaših karijernih snova.

8. Gdje se vidite za desetak godina?

Iako ovo pitanje zvuči klišejski, pri svakom razgovoru za posao, postavite si ga u glavi jer riječ je o odgovoru koji bi trebao imati veliki utjecaj na vašu odluku! Hoće li vas posao koji prihvatite odvesti tako gdje želite usmjeriti vaše karijerne ciljeve?

Pristanite uvijek na onu poslovnu ponuda koja vam jamči odrađivanje onih poslova koji su usko vezani uz vašu struku. Ako ste netom završili studij steći ćete iskustvo i znanje, a ako to već imate, sada biste trebali svoje vještine dalje unaprjeđivati. Sagledajte širu sliku. Nemojte se nikada fokusirati isključivo na plaću jer riječ je o kratkoročnom čimbeniku uz koji biste mogli pogriješiti.

U trenucima kada na tržištu rada vlada kriza ili manjak poslova koji su povezani s vašim znanjem i iskustvom, mogli biste počiniti veliku pogrešku i odabrati pogrešan posao. Uzmite uvijek u obzir ovih osam čimbenika kako ne biste pogriješili i kako biste već sutra odabrali idealan posao!

Foto: Content Pixie / Unsplash

Nastavite čitati