Iris Apfel - modna ikona sa stavom i stilom - Zaposlena.hr
Sadržaj portala
Iris Apfel citat

Iris Apfel – modna ikona sa stavom i stilom

Piše: Martina Lovaković

Ako postoji netko tko se odijeva da bi impresionirao, to je sigurno Iris Apfel. Iris Apfel najstarija je svjetska modna ikona i osoba koja ne prati trendove. “Život je siv pa bi moda uvijek trebala biti zanimljiva”, rekla je jednom prilikom. Nakon što je slavu stekla u 83. godini, kada je njezin ekscentrični osjećaj za stil bio predmet izložbe Costume Institute’s 2004., pod nazivom “Rara Avis: The Irreverent Iris Apfel”,  postala je zvijezda dokumentarnog filma “Iris”. Surađivala je na kolekciji make-upa za MAC i bila model za Kate Spade, Alexis Bittar i Blue Illusion. Poznata je po duhovitim citatima, kao i ljubavi prema posebnom stilu odijevanja kojeg krase naizgled neusklađene boje, stilovi i uzorci te prevelike naočale. Postala je vodeća osoba u borbi protiv ageizma u modnoj industriji. Donosimo sve što trebate znati o ovoj osebujnoj ženi čiji prepoznatljiv stil izvire svakim komadom njezine odjeće.

Rani život

Iris Apfel rođena je 29. kolovoza 1921. godine, u Queensu, u New Yorku. Njezina majka bila je odvjetnica, a otac vlasnik jednog modnog butika. Kao dijete uživala je uređivati izloge trgovine svoga oca i odlazeći s njim u posjet dizajnerskom studiju. 

Studirala je likovnu umjesto na New York University i University of Wisconsin. Nakon što je godinama radila kao suradnica Women’s Wear Dailyja, izbrusila je dizajn interijera pa je kasnije započela samostalno raditi kao dekoraterka i uvoznica tekstilnih tkanina.

Osnivanje dizajnerske tvrtke

Godine 1948. Iris se udala za Carla Apfela, a brak su započeli na jedinstven način. Naime, prije nego što je postala slavna i najstarija svjetska ikona stila, Apfel je neko vrijeme putovala svijetom u društvu supruga Carla, posjećujući međunarodne buvljake i bazare. Želja im je bila pronaći namještaj i posebne tkanine, koje su im kasnije bila inspiracija za njihove vlastite dizajnerske projekte.

No, budući da nakon nekog vremena više nisu mogli nabaviti dragocjene tkanine za svoje velike projekte, to ih je nadahnulo da osnuju svoju tvrtku.

Godine 1950. pokrenuli su zajednički posao “Old World Weavers”, dizajnersku tvrtku koja se bavila nabavljanjem i stvaranjem jedinstvenih tkanina, a inspiracija u poslu bila su im prijašnja zajednička putovanja na kojima su skupljali tkanine putujući svijetom.

Tvrtku su vodili do 1992. godine kada su je prodali Starku, a oni su jednim dijelom ostali u njoj još sljedećih 13 godina.

Dizajnerica interijera Bijele kuće

Još dok su putovali svijetom, Apfel je skupljala garderobu. Uvijek se suprotstavljala nametnutim trendovima, a poznata je po tome što voli kombinirati nemarkirane odjevne predmete s dizajnerskim komadima. Njezin stil može se sažeti u jednu riječ – neustrašiv.

Njezin izvrstan i istančan ukus, donio joj je odličan posao. Naime, dobila je angažman kao dizajnerica interijera za vjerojatno najpoznatiji dom u Americi – Bijelu kuću. Na spomenutom mjestu ostala je dugi niz godina te radila za čak devet predsjednika – od Harolda Trumana (1945-1953) do Billa Clintona (1993-2001).

Uvijek je bila okružena kreativnim vizionarima, od Dukea Ellingtona do poznatog street style fotografa The New York Timesa Billa Cunninghama.

Slava u 83. godini

Postala je slavna 2004. godine kada je dio njezine garderobe bio izložen u njujorškom Metropolitan Museum of Art. Ormar s njezinom odjećom postao je glavni fokus izložbe za kostime u Metropolitan Museum of Art’s Costume Institute u New Yorku.

Na izložbi pod nazivom “Rara Avis: The Irreverent Iris Apfel” kroz svoju odjeću pokazala je svoj uistinu jedinstveni osjećaj za stil, a njezina sklonost nošenju prevelikih okvira naočala (bez kojih je rijetko viđena) također je istaknuta tijekom izložbe. Nakon izložbe dobila je nadimak “Rare bird”.

Izložba Metropolitan Museum of Art nakon toga krenula je na putujuću izložbu te Apfel dovela do suradnje s HSN-om i njezine modne linije pod nazivom Rare Avis.

Godine 2012. surađivala je s poznatom MAC kozmetikom na paleti šminka, a izabrana je i za zaštitno lice kampanje Kate Spade.

Dokumentarni film Iris

2014. godine, poznati autor dokumentarnih filmova, Albert Maysles, odabrao je upravo Iris Apfel za temu sljedećeg dokumentarnog filma, prateći njezin život kao modne ikone tri godine, od njezine 90-e do 93-e godine. Film je snimljen pod nazivom Iris.  

U spomenutom dokumentarcu izjavila je: “Nije me briga što ću prisustvovati zabavi, već to što ću se odjenuti za zabavu”. Stajling i odabir odjeće smatra jednom vrstom kreativnošću: “Volim improvizirati, kao da sviram jazz”, rekla je tada.

U jednoj od scena iz filma o kojoj se najviše priča, Apfel na Fashion Weeku kaže Kanyeu Westu da je “zgodan mladić” i natjera ga da pocrveni.

Evo što je kasnije izjavila o dokumentarnom filmu i uspjehu koji je postigao: “Svidio mi se. Čudno je vidjeti sebe. Ali čini se da su svi njime oduševljeni. Nikada da u životu ne bih očekivala nešto slično. Nikada nisam planirala nešto od ovoga što mi se dogodilo. Nikada nisam mislila da će mi se život ovako preokrenuti. Pretvorila sam se u 93-godišnju djevojku s naslovnice, što nije lako.”

Osim što je predstavljena izložba njoj u čast te je o njoj snimljen dokumentarni film pod nazivom “Iris”, njezin stil zauzeo je središnje mjesto u knjizi fotografija Erica Bomana pod nazivom “Rare Bird of Fashion: The Irreverent Iris Apfel”. Ona sama se ne pojavljuje na fotografijama, već njezinu odjeću nose duhovito postavljene lutke.

Iris Apfel bila je 67 godina u braku, a njezin suprug Carl Apfel pratio ju je stilom te je bio njezin poslovni partner od 1948. do 2015. godine. Preminuo je tri dana prije nego što je navršio 101. godinu. Par nikada nije imao djecu, a jednom davno Iris je iskreno izjavila da želi prednost dati karijeri: “Ne možeš imati sve, a znala sam da želim ostvariti karijeru”.

Knjiga

Godine 2018. Iris je izdala knjigu pod nazivom “Iris Apfel: Accidental Icon”, a riječ je o jedinstvenom i raskošno ilustriranom izdanju, anegdotama i zapažanjima o svom životu i stilu, a sve je prožeto iskrenošću, duhovitošću i raskoši ove svjetski poznate modne ikone.

Nakon postignute slave, bila je gostujuća profesorica na više sveučilišta, prema njezinom liku i njoj u čast napravljena je Barbie lutka, dizajnirala je razne modne linije i dodatke.

Najstarija modna ikona

Prošle godine Iris je proslavila svoj 99. rođendan i time postala jedna od najstarijih osoba posvećenih modi. Za razliku od mnogih žena, ne skriva svoje godine. Hrabro odgovara na pitanje o godinama i ponosna je na njih. Jednom prilikom rekla je da su bore oko očiju kao “značka hrabrosti” u životu.

Budući da je slavu postigla u kasnijim godinama, pravi je primjer da nikada nije kasno za postizanje poslovnog uspjeha. Iako je njezin život bio na neki način povezan s modom, ipak je za nju imao drukčije planove – bila je rođena da postane lice s naslovnice.  

Danas živi u otmjenom potkrovlju na Manhattanu, a njezino bogatstvo  procjenjuje se na 22 milijuna dolara.

Foto: Canva

Nastavite čitati