Biljni čajevi za borbu protiv stresa - Zaposlena.hr
Sadržaj portala
Čaj na poslu

Biljni čajevi za borbu protiv stresa

Piše: Martina Lovaković

Ne postoji osoba koja se u nekom periodu svog života nije susrela sa stresom. U današnje užurbano vrijeme, sve se više susrećemo sa stresnim situacijama. Stres je glavni zdravstveni problem današnjice i okidač za brojne kronične bolesti. Stoga se mnogi okreću meditaciji i jogi, a ako ste uz to i ljubitelj čajeva, preporučujemo da isprobate recepte koji vam prirodno mogu pomoći u opuštanju.

Uz običnu meditaciju i mindfulness meditaciju možete bolje postati svjesni trenucima koji se oko vas događaju svakoga dana i naučiti kako da budete manje reaktivni na njih ili kako da vas manje pogodi ono što se događa oko vas. Osim spomenute meditacije, neke biljke imaju gotovo jedan učinak.

Stoga u nastavku donosimo nekoliko recepata za pripremu biljnih čajeva koji će vam pružiti osjećaj smirenosti tijekom cijelog dana: ujutro, popodne i navečer. Isprobajte ih sve i dodajte ili oduzmite sastojke prema osobnim preferencijama, ovisno od toga što vam odgovora. Nakon nekog vremena vjerojatno ćete imati sve omjere koji su vam se pokazali najučinkovitijima.

Isto tako, tijekom pripreme i ispijanja čaja, važno je usporiti. Uživati u svakom njegovom gutljaju, aromi i toplini. Usporite i cijenite taj trenutak. Neka trenuci ispijanja čaja budu neka vaša anti-stres terapija tijekom koje ćete se odmoriti od svih briga i problema i posvetiti isključivo sebi. Gutljaj po gutljaj, svjesno uživajte, posebice u onom prvom. Priprema i ispijanje čaja tako mogu biti jedna od mindfulness meditacije.

Specifične mješavine biljnog čaja poput matičnjaka, bosiljka, kamilice i drugih, pomoći će vam da vratite koncentraciju i zatomite ili smanjite stres. Ovo su čajne mješavine koje će uništiti stres!

Čaj za početak dana

Kava je izvrstan način da započnete dan, no kod nekih izaziva učinak stresa. Ako ste i vi od onih kojima ne odgovara kava jer od nje osjećate nalete adrenalina, razbudite se uz čaj. Čajna mješavina pružit će odličnu alternativu kavi i držat će vas budnima i koncentriranima tijekom dana.

Sastojci:

  • 1 žličica grozničice
  • 1 žličica listova metvice
  • 1 žlica Yerba mete čaja

Grozničica ima hranjive tvari koje djeluju pozitivno na živčani sustav i tako pomažu u ublažavanju svakodnevnog stresa. Metvica s druge strane osvježava i olakšava probavu te nježno pojačava mentalnu koncentraciju. Yerba mate je čaj prepun vitamina i minerala, aminokiselina i antioksidansa, a sadrži i manju dozu kofeina koja razbuđuje, ali djeluje blaže na živčani sustav.

Popodnevni čaj

Ako vam je popodne inače užurbani dio dana jer trebate riješiti većinu posla s to-do liste prije završetka dana, ovaj čaj idealan je za smirenje i koncentraciju. Slatka čajna mješavina kombinacija je matičnjaka i svetog bosiljka uz dodatak Schisandra bobica. Želite li dodatno naglasiti voćne arome čaja, dodajte mu list stevije koji će mu podariti finu slatkoću.

Sastojci:

  • 1 žličica matičnjaka
  • 1 žlica svetog bosiljka
  • 1 žličica Schisandra bobica
  • 1 žličica lista stevije

Matičnjak je poznati čaj za podizanje raspoloženja i prirodno liječenje nemira i anksioznosti, dok se sveti bosiljak koristi u ayurvedi kako bi se um prilagodio mogućim stresnim situacijama. S druge strane Schisandra bobice će smiriti napeto srce i ubrzan puls te vratiti koncentraciju i bistar um.

Čaj za kraj dana

Kako biste lakše utonuli u san i kraj dana proveli smireno i opušteno, preporučujemo čajnu mješavinu za miran san i lijepe snove. Skuhajte čaj sat vremena prije spavanja i pijte ga laganim gutljajima. Uzmite omiljenu knjigu i opustite se ne razmišljajući o obvezama koje vam donosi sutrašnji dan.

Sastojci:

  • 1 žličica cvijeća hmelja
  • 1 žličica vrkute
  • 1 žličica lista mačje metvice

Hmelj na prirodan način može vratiti unutarnji mir i smirenost prije spavanja, dok je vrkuta poznata kao biljka za liječenje ženskih tegoba, a u isto vrijeme može pomoći i u izazivanju ugodnih snova. Mačja metvica se može pohvaliti smirujućim svojstvima koja također mogu olakšati probavu tijekom noći.

Priprema biljnih čajeva

Sve čajne mješavine pripremite tako da zakuhate pola litre vode i dodate mješavinu po želji. Pričekajte 10-ak minuta, procijedite čaj i popijte ga dok je još topao. Toplina čaja dodatno će opustiti tijelo.

Uključite spomenute biljne mješavine u svoje svakodnevne rituale i poboljšajte svoju koncentraciju. U isto vrijeme riješite se stresa na prirodan način. Ako planirate početi živjeti zdravije i u skladu s prirodom, biljni čajevi će vam u tome uvelike pomoći. Kad god osjetite napetost koja obuzima vaše tijelo, pripremite neki od biljnih čajeva i riješite se stresa uz par gutljaja. A s obzirom na to da sve biljke imaju blagodati na organizam, ona neće izostati niti u ovom slučaju.

Fotografija: Stacy Barnes / Unsplash