Kako se nositi sa stresom na poslu? - Zaposlena.hr
Sadržaj portala

Kako se nositi sa stresom na poslu?

Piše : Antonia Kulić

Prevelika količina posla, neuvažavanje vašeg mišljenja i ideja, neizvršavanje zadataka od strane kolega, nerazumni rokovi, prekovremeni rad i pritisak od strane nadređenih, sve su to pokretači koji posao čine stresnim.

Pored toga, čak 78% Hrvata bori se s ovim problemom. Da se stres s razlogom naziva „tihi ubojica modernog doba“ dokazuju i brojne posljedice ovog problema kao što su nesanica, povišen krvni tlak, pretjerana konzumacija nezdrave hrane i početak pušenja. Ukoliko je riječ o stresu koji se proteže mjesecima, posljedice tada mogu biti zaista ozbiljne i ugroziti naše zdravlje.  Stoga, kako bi se što lakše nosili sa stresom na poslu i uspješno ga pobjedili, slijede neki od iznimno korisnih savjeta koji će vam radni dan sigurno učiniti produktivnijim, kvalitetnijim i naprosto boljim.

Po jutru se dan poznaje!

Ukoliko dođete odmorni i naspavani na posao, učinit ćete veliku razliku. Naime, mnoga istraživanja su pokazala kako manjak sna doprinosi stvaranju stresa, upravo zbog umora i isrcpljenosti. Također, obavezno doručkujte! Probudite se pola sata ranije i uživajte u bogatom i zdravom obroku. Uravnotežen doručak će vas pokrenuti i podignuti razinu serotonina u vašem tijelu. Pored toga, ne razmišljajte o poslu prije nego što dođete na radno mjesto, upalite radio ili nešto što budi u vama pozitvnu energiju i na posao ćete doći neopterećeni, s osmijehom na licu.

Sredite prostor u kojem radite

Kako vaš ured izgleda iznimno je bitno, s obzirom da je to prostor u kojem provodite barem osam sati dnevno. Ukoliko je prostor u kojem radite natrpan ili neuredan, sigurno ćete provesti određeno vrijeme tražeći stvar koja vam je potrebna te se naživcirati i ujedno potrošiti vrijedne minute. Pobrinite se da je vaš radni prostor uredan i uštedjet ćete si vrijeme i živce. Zelena biljka pored stola idealna je zbog terapeutskog učinka i činjenice da se brinete za nju, zalijevajući ju.  Vrlo je važno da uredski prostor koristite isključivo za rad, te nikako ne provodite pauzu za ručak u njemu. Kako biste se opustili od silnih zadataka ručajte u kuhinji firme ili obližnjem restoranu. Nakon toga u ured ćete doći opušteni i spremni za nove zadatke.

Budite realni

Najjednostavniji način da izbjegnete nepotrebni stres jest da si postavite realne rokove koje možete stići. Koliko ste se puta našli u situaciji da nešto obavljate do zadnje minute krajnjeg roka, samo zato jer ste se precijenili. Također, nemojte čekati posljednji dan za obavljanje zadatka, već počnite raditi na projektu čim prije moguće.  Stoga organizirajte se, planirajte i rasporedite prioritete i sve ćete stići, a stres svesti na minimum.

Pokrenite se!

Svaka aktivnost koja pokreće tijelo djeluje kao snažno sredstvo za smanjenje stresa. Šetajte, vježbajte, trčite, bavite se omiljenim sportom ili plesom kada god stignete i iznenadit ćete se kako ćete na zabavan način učiniti veliku pozitivnu stvar za svoje zdravlje, tijelo i um.

Nastavite čitati