Žene u STEM-u nekad i danas - što se promijenilo
Sadržaj portala
zena-u-kaficu-gleda-u-laptop

Žene u STEM-u nekad i danas – što se promijenilo

Iako je njihova prisutnost u znanosti puno manja nego prisutnost njihovih muških kolega, žene su u znanosti ostavile trag od najranijih zabilježenih dana. Zanimljiva je njihova ustrajnost i borba kako bi se dokazale, ali kako bi unaprijedile i pomogle živote brojnih ljudi.

Iako su se ponekad morale istaknuti više od muškaraca da bi se čulo za njihove ideje, bez mnogih od njih znanost danas ne bi mogla biti ono što jest.

Bez obzira na to što je njihovo pojavljivanje i istaknutost u znanosti bilo ograničeno, njihovi radovi nisu ostali zanemareni. Štoviše, u povijesnim zapisima ostalo je zabilježeno što su sve te hrabre i marljive žene učinile za boljitak ljudi.

Prisjetimo se jedne od njih o čijem smo životu imali prilike pisati. Marie Curie, znanstvenica je koja je prva među ženama dobila Nobelovu nagradu 1903. godine. Ostvarila je značajan doprinos na polju fizike bez kojeg današnji svijet sigurno ne bi bio isti.

Najveća postignuća znanstvenice su postigle upravo u vrijeme kada nisu imale podršku i kada je cijelo društvo bilo manje naklonjeno radu žena i njihovom pojavljivanju u javnosti. Već u početku susrele su se s ograničenim pravom na obrazovanje, ali jedan dio njih nije odustajalo i pokušao se izboriti u tadašnjem svijetu tehnologije koji je bio rezerviran za muškarce.

Zašto se žene ne odlučuju za STEM?

No, iako je ženama edukacija dostupnija, kao i zaposlenje u podruju STEM-a, postotak znanstvenica u STEM-u nije se povećao. Osim što se i dalje smatra da je područje STEM-a primjerenije muškarcima, dok bi se žene trebale radije odlučiti za društvene ili humanističke smjerove, žene u STEM-u se i dalje suočavaju s rodno-uvjetovanim kočnicama.

Naime, čak i one žene koje počinju graditi karijeru u STEM-u, čak 41% njih odustaje. Problem ne leži u tome da one nisu dovoljno kompetentne ili da ne mogu odgovoriti na težinu radnih zadataka, već velik broj njih odustaje jer pokleknu na putu na kojem je potrebno uložiti puno više energije i snage u dokazivanje nego što bi se isto tražilo od muškaraca.

Na kraju, žene zaključuju da bi im u STEM-u bilo puno teže napredovati nego da karijeru grade u nekom drugom području. Također, tu su i dalje prisutne predrasude, pa čak 70% žena smatra STEM muškim područjem.

Kako potaknuti žene na STEM?

Rješenje leži u ublažavanju i osvješćivanju rodnih nejednakosti te pružanje podrške u dodatnom obrazovanju žena i djevojaka u STEM-u. Valja svakodnevno raditi na tome da je normalno da žena radi u “tradicionalno muškim zanimanjima” od najranijih dobi.

Istaknute žene koje su ostvarile karijeru u znanosti, danas su primjer mnogim ženama koje se pokušavaju karijerno ostvariti na isti način. Svojim primjerom pokazale su da se mogu nositi s muškim kolegama, a upravo zbog njih danas je znanost mjesto rezervirano i za žene i za muškarce.

Kako bi se odala čast svim tim marljivim i hrabrim ženama znanstvenicama, svake godine 11. veljače obilježava se Dan svih žena i djevojaka u znanosti. Tada se slave postignuća svih onih znanstvenica koje su ostvarile veliki doprinos u pojedinim područjima znanosti, ali i ohrabruje djevojke i žene da se odluče za znanost.

Postoje brojne stipendije, edukacije i projekti za žene uz pomoć kojih one mogu napredovati na svim područjima i ostvariti kvalitetniji i bolji život. Zaposlena u suradnji s partnerskom organizacijom Eurokomom, kroz projekt Learn2Be, želi ženama pomoći u stjecanju znanja i vještina koje će direktno utjecati na njihov napredak na poslu. Projekt se bavi pitanjima edukacije žena te ostvarivanja što veće ravnopravnosti na tržištu rada.

Foto: Christin Hume / Unsplash

projekt-learn-2-be

Nastavite čitati