Je li vrijeme da date otkaz? - Zaposlena.hr
Sadržaj portala
Žena s laptopom sjedi na narančastom tepihu

Je li vrijeme da date otkaz?

Piše: Martina Lovaković

Čak iako je ponekad riječ o pogrešnom poslu koji vas ne ispunjava ili vam ne odgovara iz nekih drugih razloga, svi znamo da je dobro biti u stalnom radnom odnosu i imati redovita primanja. No, ako vas isti taj posao već duže vrijeme čini nesretnima, nemate mogućnosti za napredovanje kojem toliko težite ili se ne slažete s poslodavcem i kolegama, možda je vrijeme da razmislite o promjeni. Je li vrijeme da date otkaz?

Ako vaše nezadovoljstvo svaki danom biva sve veće, ničim izazvani osjećate se loše i jedva čekate vikend samo da se ne biste morali pojavljivati na poslu, može je vrijeme da si postavite pitanje je li stiglo vrijeme za promjenu, odnosno možda je vrijeme da date otkaz.

Općenito predugi ostanak na lošem poslu može negativno utjecati na vašu karijeru. Obavljate posao bez imalo strasti, niste produktivni i ništa vas ne može natjerati na to da se potrudite kako biste napredovali. U nastavku donosimo 10 načina da utvrdite je li vaš trenutni posao stvarno pogrešan i trebate li dati otkaz.

1. Stimulativna primanja vas ne usrećuju

Nije isključivo stvar u tome što smatrate da niste dovoljno plaćeni. Kad se zapitate koliko biste željeli zarađivati i kada se ponovo zamislite na istom poslu uz dobra primanja, i dalje ne osjećate zadovoljstvo. U želucu vam se javlja onaj čudan osjećaj nelagode koji vam govori da jednostavno ne želite biti tamo.

Stoga, ako vam ni stimulativna primanja koja dobivate ili biste mogli dobiti ako zatražite povišicu, ne mogu priuštiti zadovoljstvo ostanka na trenutnom poslu – vrijeme je da počnete pretraživati stranice za traženje poslova i potražite sreću negdje drugdje.

2. Dobivate loše povratne informacije

Ne samo jednom ili dva puta u nekoliko mjeseci – već puno češće. Ovaj posao vam jednostavno ne ide tako glatko i prirodno kao vašim kolegama pa zbog toga i češće radite greške. Nemojte takve povratne informacije previše uzimati k srcu, ali potrudite se prihvatiti ih i priznati da posao ne odrađujete kako biste trebali.

Nakon preuzimanja odgovornosti za sebe i svoju karijeru, pronađite radno mjesto koje će vas usrećiti, posao koji ćete obavljati s lakoćom i okruženje u koje ćete se bolje uklopiti.

3. Ne osjećate strast prema poslu

Slušate ljude oko sebe kako strastveno govore o svom poslu, projektima na kojima rade i koji ih vesele i izazovima koje lako prevladavaju i idu zadovoljni dalje.

S druge strane, vi se osjećate melankolično i bez imalo strasti. Svejedno vam je hoćete li posao odraditi dobro ili loše.

Vrijeme je da preispitate sami sebe i zaključite što biste voljeli raditi. Nakon toga, započnite s potragom i ispitajte tržište. Sigurno postoji mogućnost za zaposlenjem iz jednog područja koje ste naveli.

4. Ne možete biti svoji

Sve više tvrtki danas potiče zaposlenike da budu ono što jesu, da imaju svoju osobnost i u nekim granicama izraze svoj karakter. Nitko više ne želi robote na poslu.

Ako smatrate da se vaša osobnost nikako ne uklapa u osobnost većine u vašem poslovnom okruženju, vrijeme je da potražite po vas zdraviju okolinu.

5. Vaša industrija polako nestaje

Znate da je kraj i da će se vaša tvrtka uskoro naći u bankrotu. Vaše vrijeme za rad u određenoj industriji je isteklo. No, nemojte klonuti duhom. Sigurno postoji neki posao koji možete dobiti tako da nadogradite ovaj sadašnji. U tome će vam pomoći prenosive vještine.

Ako tvrtka i dalje posluje, aktivirajte se nego što vam uruče otkaz i promijenite posao!

Usredotočite se na svoje vještine i razmislite kako ih možete iskoristiti u nekoj novoj industriji. Ako možete, upišite seminar, tečaj ili radionicu na kojima ih možete dodatno unaprijediti što će biti i određeni plus u vašem životopisu.

6. Ne slažete se sa šefom

Nije stvar samo u tome što se ne volite, sve više toga upućuje na to da će vas se šef ubrzo riješiti. Ako i vi smatrate da je ova napeta situacija previše za vaše živce, a radno okruženje je postalo toksično po vas, vjerojatno ništa drugo ne možete učiniti nego pokušati pronaći što jednostavniji izlaz. Očito je vrijeme za promjene.

7. Put do posla vam je naporan

Čak i ako situacija nije toliko loša, odnosno imate automobil i klizno radno vrijeme, sama pomisao na to gdje idete, stvara vam nervozu svakoga jutra i jednostavno mrzite sve što je povezano s vašim trenutnim poslom.

Proces buđenja ujutro i putovanje do posla zadaju vam toliko stresa, da jednom kada dođete na posao, nemate više volje ništa raditi. Ovo je prilično dobar znak da trebate promjenu.

8. Nemate priliku napredovati

Radite u maloj tvrtki i jednostavno ne postoji mogućnost za napredovanjem. Vaše ambicije su veće i voljeli biste učiti i unaprjeđivati vašu karijeru. No, znate i sami da je to nemoguće.

Možda još i postoji mogućnost za povišicom, ali napredak je nemoguć jer jednostavno nemate od koga učiti. Budući da nije dobra ideja ostati na poslu na kojem će vaša karijera stagnirati u trenucima kada možete još puno toga naučiti, vrijeme je da počnete tražiti novi posao.

9. Posao vam se miješa u privatni život

U današnje užurbano vrijeme iznimno je važno posvetiti pažnju ravnoteži između privatnog i poslovnog života. Ako sve više vremena provodite na poslu, a sve manje ste dostupni vama dragim ljudima, budite oprezni. Mogli biste uskoro saznati što znači burn out ili sindrom izgaranja na poslu.

Naravno da će pojedini poslovi ili rad na određenim projektima u nekim situacijama vaše karijere biti stresniji i intenzivniji, ali imajte na umu da nećete zauvijek biti mladi i da biste trebali razmisliti o svom zdravlju.

Ako posao zaokuplja većinu vašeg života, možda je vrijeme da jednostavno krenete dalje i nađete posao u kojem vaš privatni život neće toliko patiti.

10. Ne učite

Onog trenutka kada prestanete učiti nove stvari, trenutak je u kojem vaša karijera i službeno stagnira. Riječ je o općenito lošem radnom okruženju po vas jer biste mogli upasti u razdoblje monotonije te tako i posao obavljati loše. Bilo bi bolje da date otkaz još kada ste na vrhuncu jer će vas tada i svi pamtiti po vašim najboljim postignućima.

Ako nemate ambicija neprestano se fokusirati prema novim stvarima, učiti i iskušavati nove stvari u životu, vrijeme je za promjene. Pronađite posao koji će vam sve to omogućiti i iskoristite maksimalno svoj rast i potencijal u karijeri.

Ovih deset znakova govore vam da je došlo vrijeme da date otkaz i okrenete se novim stvarima. S obzirom na razlog vašeg otkaza – je li to nešto što vam stvara stres i nervozu ili nedostatak ambicija ili produktivnosti, prema tome se i okrenite novim stvarima.

Novi posao unijet će promjene u vaš život, osjećat ćete se poletnije, energičnije, a neće izostati ni želja da se dokažete među novim kolegama i poslodavcem. Samo hrabro naprijed!

Foto: Thought Catalog / Unsplash

Nastavite čitati