Mijenjate posao - evo kako ažurirati životopis - Zaposlena.hr
Sadržaj portala
prijenosno računalo s papirićima

Mijenjate posao – evo kako ažurirati životopis

Piše: Martina Lovaković

Želite promijeniti poslovnu karijeru? Ako je tako, na pravom ste mjestu. Donosimo kako će vam prijelaz između dva posla teći glatko i upozoravamo na što točno pripaziti te na što se posebno orijentirati prije slanja životopisa i zamolbe.

Bez obzira na to radite li od kuće ili ste zbog pandemije koronavirusa otpušteni, velika je vjerojatnost da u posljednje vrijeme razmišljate o svojoj karijeri. Možda ste nakon dugog razmišljanja shvatili i da ste spremni za promjenu karijere i za nove izazove. Shvatili ste da želite promjene.

Došli ste do saznanja da vam odgovara fleksibilno radno vrijeme i rad od kuće, a budući da trenutno bezuspješno tragate za poslom, možda biste mogli neki svoj hobi pretvoriti u posao i tako otići korak dalje radeći ono što uistinu volite.

Iako ste jako motivirani, to nije dovoljno. Ako razmišljate o promjeni karijere, morat ćete prilagoditi životopis i zamolbu kako biste stigli do svog cilja. Evo nekoliko odličnih strategija za početak.

1. Izradite web stranicu sa životopisom

Pretpostavimo da je vaš životopis dugačak samo jednu stranicu. Ili maksimalno dvije ako imate puno iskustva. Međutim, na Internetu nema ograničenja što se tiče sadržaja, koji možete istaknuti. Web stranica na kojoj se nalazi vaš životopis daje vam priliku da proširite svoje iskustvo i kvalifikacije, a time ćete dobiti mogućnost istaknuti se od ostalih kandidata.

No, prije nego što krenete na dizajniranjem internetske stranice, trebali biste uzeti u obzir nekoliko stvari.

Započnite s predloškom

Na Internetu možete pronaći velik broj predložaka koji najbolje odgovaraju dizajniraju životopisa ili portfolija. Odaberite onaj koji će najbolje odgovarati vama i vašem iskustvu.

Navedite svoje poslovne planove

Nemojte koristiti svoju web stranicu samo kako biste se pohvalili s iskustvom koje imate. Iskoristite je kako biste naveli što planirate u budućnosti. Koji su vaši ciljevi i u kojem smjeru biste željeli krenuti. I što planirate poduzeti kako bi to tih poslovnih ciljeva stigli.

Stvorite kategoriju “O meni”

Životopis i svoje iskustvo možete navesti pod posebnom kategorijom koju možete nazvati, primjerice, “O meni”, “Biografija”, “Životopis” ili sve to možete postaviti na naslovnu stranicu svoje internetske stranice.

Proširite životopis

Odlična stvar kod web stranice na kojoj se nalazi vaš životopis je ta što imate prostora za proširiti svaku stavku vašeg životopisa. Dodajte detalje s opisima za koje smatrate da bi vam mogle pomoći u pronalaženju novog posla. Iskoristite prednost neograničenog prostora na Internetu i dodajte sve one detalje koji možda nedostaju u vašem životopisu u Wordu zbog ograničenja prostora. Nemojte zaboraviti dodati i stavke koje pokazuju zašto ste kvalificirani za promjenu karijere.

2. Istaknite vještine

Jedan od najtežih dijelova u procesu promjene poslovne karijere jest pokazati poslodavcu da ste upravi vi najbolji kandidat za posao. Posebice ako imate malo ili nimalo stvarnog radnog iskustva u tom području. Tada u pravi plan dolaze meke vještine poput primjerice upravljanje projektima, komunikacijske vještine, organizacijske vještine, timski rad i tome slično. U ovom slučaju važno ih je prilagoditi s obzirom na poziciju za koju se prijavljujete.

Ako niste sasvim sigurni na koje se vještine morate usredotočiti u vašem slučaju, istražite ih na natječajima za posao objavljenima na Internetu za vrste poslova na koje ciljate. Oni će vam reći što točno poslodavci traže i dat će vam predodžbu o tome što biste trebali imati od vještina.

Osim mekih vještina, računaju se i tvrde vještine. Ako neku od vještina koju poslodavci traže nemate, pokušajte je nadomjestiti diplomom tečajeva ili dobivenim certifikatom iz tog područja, koje u tom slučaju možete dodati u životopis.

3. Odaberite pravi format

Kod ažuriranja i uređivanja životopisa, prvi korak je odluka koji ćete format koristiti. Ako želite promijeniti karijeru i nemate iskustva na tom novom području, nije nužno da se držite obrnutog kronološkog pristupa.

Možete koristiti i životopis temeljen na vještinama. Umjesto da imate odjeljak za svaki posao u životopisu, mogli biste stvoriti odjeljke iz područja su kojima ste stručni uz nabrajanje vještina koje objašnjavaju kako ste ih koristili na prethodnim poslovima. No, budite oprezni kod sastavljanja takvog životopisa jer bi poslodavcima mogao biti nepregledan. Poslodavac želi vidjeti koliko iskustva imate i koliko ste dugo radili na svakom poslu.

Bolji izbor mogao bi biti životopis koji se sastoji od kombinacije istaknutih vještina na samom vrhu, dok glavni odjeljak pokriva radno iskustvo. Takav se životopis i dalje usredotočuje na vaš rad, ali također donosi i vještine koje bi vam mogle pomoći da ste istaknete za željeno radno mjesto.

4. Napišite sažetak na samom vrhu

Bez obzira koji format odaberete, na vrh životopisa dobro je dodati sažetak. Sažetak mora biti kratak i jasan, uz vaše najznačajnije iskustvo i vještine. Ako mijenjate karijeru smatrajte ovaj dio kao odličan način za objasniti zašto ste kvalificirani za željeni posao ili industriju općenito.

Napišite tko ste, što vas je dovelo do ove točke gdje se sada nalazite i koje vještine i iskustvo možete upotrijebiti u novoj tvrtki.

5. Dodajte važne ključne riječi

Kada šaljete zamolbe i životopis za željenu poziciju, obratite pažnju na riječi koje se koristi u oglasima za posao. Mnoge takve riječi bit će ključne riječi koje će određeni sustavi pregledavati. Dakle, što više možete životopis upotpuniti s ključnim riječima navedenima u natječajima za posao, to ćete imati veću šansu da budete pozvani na razgovor za posao.

Ovdje će vam dobro doći i određeni tečajevi ili certificirane škole koje ste pohađali. Iako nemate iskustva na tom području, možete uključiti relevantne ključne riječi iz tog dijela.

6. Prilagodite sadržaj na svim mrežama

Budući da danas postoje mnoge platforme na kojima se možete predstaviti budućim poslodavcima, važno je da na svima budete dosljedni. Sadržaj na web stranici mora biti jednak onome na LinkedInu i oni se ne smiju međusobno sukobljavati. Također, na svim mjestima moraju biti korištene iste ključne riječi. Sažetak na LinkedInu bi trebao pratiti sažetak u životopisu.

Promjena karijere može biti zastrašujuća, ali nije nemoguća. Sve dok na pravilan način ažurirate životopis, web stranicu i sve ostale platforme na kojima se želite predstaviti budućim poslodavcima. Istaknite meke i tvrde vještine, koristite prave ključne riječi i bit ćete na pola puta do uspješne promjene u karijeri.

Foto: geralt / Pixabay

Nastavite čitati