Branka Zlatkov - Biološka dob se može smanjiti - Zaposlena.hr
Sadržaj portala

Branka Zlatkov – Biološka dob se može smanjiti

Razgovarala: Ana Gruden
Fotografije: Tomislav Smoljanović

GlycanAge test prvi je proizvod Genos grupacije i Genos laboratorija i riječ je o analizi glikana na temelju uzorka krvi kojim utvrđujemo biološku dob u odnosu na kronološku. Na koji način možemo utjecati na biološku dob, otkrila nam je direktorica tvrtke koja je proizvela ovaj revolucionarni test.

Glikani su složene ugljikohidratne molekule te jedna od četiriju glavnih komponenata svake stanice (uz nukleinske kiseline DNA i RNA, proteine i lipide). Glikani, za razliku od proteina, koje nasljeđujemo od svojih roditelja i podložni su promjenama, ne uključuju samo ono što smo naslijedili nego na njih presudan utjecaj ima ono što smo napravili i radimo u svome životu, dakle zbog utjecaja različitih genskih, bioloških i okolišnih čimbenika podložni su promjenama. Godine 2013. uveden je GlycanAge test, točan i potpun uvid u stvarno stanje zdravlja pojedinca dajući razliku između kronološke i biološke dobi. Razgovarali smo s Brankom Zlatkov, direktoricom startup kompanije Genos Glycoscience koja je na tržište plasirala GlycanAge test, koja nam je objasnila što je točno GlycanAge test, ali i koji su daljnji planovi i testovi koje planira Genos Glycoscience sa svrhom prevencije raznih bolesti i poboljšanja općeg zdravstvenog stanja klijenata.

Glikani su zapravo biomarkeri koji upućuju na neke upalne procese koji se događaju u našem organizmu, na različite kronične bolesti, ali isto tako i karcinome

Možete li nam za početak reći čime se bavi vaša tvrtka?

Genos Glycoscience je startup kompanija čiji je glavni zadatak komercijalizacija GlycanAge testa. GlycanAge test zapravo je prvi proizvod Genos grupacije i Genos laboratorija i riječ je o analizi glikana na temelju uzorka krvi kojim utvrđujemo biološku dob u odnosu na kronološku. Glavno obilježje glikana je da su promjenjivi. Dosadašnja istraživanja temelje se upravo na tome da se glikani mijenjaju ovisno o našem okruženju te u skladu s našim načinom života. To znači da će se biološka dob koja je definirana analizom glikana u ovom trenutku, s vremenom, ako napravimo promjene u svome životu, bilo na gore ili na bolje, odraziti i na glikane. Glikani su zapravo biomarkeri koji upućuju na neke upalne procese koji se događaju u našem organizmu, na različite kronične bolesti, ali isto tako i karcinome. Dobar su indikator mogućnosti obolijevanja od dijabetesa tipa-2, koji prema dosadašnjim znanstvenim saznanjima nastaje zbog lošeg načina života, ali isto tako i zbog stresa.

Biološka dob može se smanjiti jer je test, primjerice, mogao pokazati veću biološku dob u odnosu na kronološku jer ste bili (ili jeste) u nekom upalnom procesu, ili pak pod stresom, ili ste možda preboljeli neke bolesti koje su se odrazile na vaš organizam i na vaše stanice

Budući da slični testovi postoje i u svijetu, možete li nam reći što ovaj test izdvaja od ostalih?

Većinom se testovi koji se u današnje vrijeme mogu naći na tržištu temelje na analizama krajeva kromosoma, tzv. telomera, koje se s vremenom skraćuju brzinom kojom otkucava biološki sat stanice i koja je vrlo individualna. No, u pravilu su telomere statične, tj. onakve su kakve smo ih naslijedili i neće se produljiti kada smo izloženi pozitivnim okolišnim uvjetima, a u mnogim tjelesnim stanicama ni drastično brže skratiti kada smo izloženi stresnim situacijama. Dakle, tim testovima utvrđuje se biološka dob u usporedbi s kronološkom, koja se ne mijenja. A mi radimo analizu glikana, koji su promjenjivi pod utjecajem raznih okolišnih čimbenika i promjena u našem organizmu. Primjerice, prilikom neke bolesti, upalnog procesa ili pojavljivanja karcinoma glikani se pogoršavaju i na taj način biološka dob postaje mnogo veća u usporedbi s kronološkom. U protivnome, ako pazimo na svoje zdravlje i promijenimo način života, glikani se isto mijenjaju i grupiraju, tako da na taj način možemo utjecati da se glikani kasnije pregrupiraju i lakše se bore protiv neke buduće bolesti. Dakle, kako naša kronološka dob raste, skloniji smo upalnim procesima, tako da je potrebna neka vrsta preventive, da bismo to suzbili. To je zapravo i svrha GlycanAge testa, da se usmjerava prema ljudima, da im na neki način pružimo da mogu mjeriti svoju biološku dob budući da je ona ipak indikator za trenutačno zdravlje njihova organizma.

 

Cijeli intervju pročitajte u tiskanom izdanju časopisa Zaposlena koji se nalazi na kioscima.

Nastavite čitati