Kako nas prijatelji čine zdravijima? - Zaposlena.hr
Sadržaj portala

Kako nas prijatelji čine zdravijima?

Piše: Antonia Kulić

Još od doba Antike, mnogi mislioci su slavili prijateljstva, pisali o prijateljima i koliko nam oni znače. Danas zahvaljujući civilizacijskom napretku brojna istraživanja dokazala su kako prijatelji utječu na nas. I da! Oni nas uistinu čine zdravijima, a u nastavku otkrijte kako i zašto.

Pozitivno utječu na naše mentalno zdravlje i produljuju životni vijek

Prema brojnim psihološkim istraživanjima, dokazano je da ukoliko se nađemo u problemu, zdravstvenom, privatnom ili poslovnom, upravo će prijatelj imati jako dobar utjecaj na našu psihu, većinom će nas oraspoložiti i time smanjiti rizik od nastanka depresije. Razgovorm će nam uvijek smanjiti razinu stresa, što će nam pomoći da se bolje osjećamo. Pored toga, prijatelji zaista produljuju naš životni vijek, ukoliko dijelite s njima zdrave životne navike, čak i ako se samo smijete kad ste zajedno.

Uvijek su tu!

Upravo tako, pravi prijatelji su zaista uvijek tu za nas, pa čak i kada nam trebaju ukazati na naše pogreške. Istinski prijatelji su svjesni kako nitko nije savršen, te će ukazati gdje smo pogriješili i pomoći nam da to ispravimo. Kada se nađemo u situacijama koje su nam nepoznate ili neugodne, prijatelji će nam čuvati leđa, a pored toga i biti svjesni koje su naše sposobnosti te prepoznati kako možemo rješiti situaciju. Zahvaljujući tomu, oni nam generalno povećavaju zadovoljstvo životom i svaki problem čine manjim. Pored toga istraživanja su pokazala kako sklapanje novih prijateljstva potiče oslobađanje hormona ljubavi, oksitocina.

Sreća i osjećaj pripadnosti

Ovo su samo neke od emocija koje bude razgovori s prijateljima. Zahvaljujući iskrenom odnosu svjesni smo da nas netko prihvaća upravo takve kakvi jesmo, a pored toga taj netko nas i ispunjava, što stvara obostrano zadovoljstvo i nezmjernu sreću. Stoga ne iznenađuje kako će nam upravo prijatelji podići samopouzdanje, jer znaju koliko vrijedimo. Također, osjećaj pripadnosti jest nezamjenjivo bogatstvo koje prijateljstvo nosi sa sobom, što isključivo pozitivno djeluje na naše zdravlje i zadovoljstvo sa sobom, svojim životom i okruženjem oko sebe.

Prijatelji su uistinu poput našeg ogledala, vide nas i prihvaćaju baš onakvi kakvi jesmo, a pored toga su uvijek tu za nas te će učiniti sve kako bi nam život bio što ljepši, stoga ne iznenađuje kako upravo oni kao takvi, čine nas zdravijima i time nam daju povoda da ih samo volimo još više.

Nastavite čitati