Kako biti dobar mentor? - Zaposlena.hr
Sadržaj portala

Kako biti dobar mentor?

Piše: Antonia Kulić

U životu ste se sigurno našli u bezbroj situacija kada vam je potreban netko tko će vam dati savjet, pružiti podršku i usmjeriti vas na pravi put. Upravo su to samo neke od prednosti kada imate mentora. Svatko tko vam pruža navedeno, može biti vaš mentor. Kao takvi, mentori su poput „centara znanja i prilika“ koji nam šire vidike, pružaju uvid u svoja iskustva koja nam mogu biti od iznimne koristi i pomažu nam izgraditi profesionalnu mrežu jer su upravo oni često izvor povezivanja s ljudima koji nam mogu biti od velike koristi na profesionalnom putu.  No, nisu svi mentori jednaki,  neki će nam mentori promjeniti život, a neki ne. Stoga ukoliko želite dobrog mentora ili biste sami htjeli postati mentor vodite se atributima koji ih krase u nastavku.

Relevantna stručnost i želja za dijeljenjem znanja

Za usmjeravanje na pravi put i davanje korisnih savjeta, očigledno je da je potrebno imati edukacijsku pozadinu i iskustvo. Sukladno tomu, mentor treba biti nekoliko razina ili titula ispred mentoriranog. Također, da bi uspješno podijelio svoje znanje mentor mora biti entuzijastičan po pitanju toga. Otvorenost i želja za dijenjem stečene mudrosti kako bi netko drugi uistinu imao korist od toga, neke su od glavnih vrlina dobrog mentora.

Iskrenost, poštivanje i entuzijazam pri radu s drugima

Iako se nalazi na poslovnoj razini iznad vas, dobar mentor poštuje svog mentoriranog jer od nekonstruktivne kritike i oštrog pristupa možete imati samo posljedice od mentorskog iskustva. Jednako tako, dobar mentor je iskren i on se ne boji da će povrijediti vaše osjećaje jer djeluje u svrhu vašeg napretka.  Strpljivost je isto jedna od vrlina velikih mentora. Naime, oni ne odustaju lako i ne očekuju instant rezultate, jer mentorstvo je investicija koja pored svega nije plaćena. Dakle, dobar mentor će uložiti svoje vrijeme, znanje i iskustvo u vas, bez konkretnog poticaja i isključivo u svrhu vašeg napretka.

Aktivno slušanje i empatija

Nadalje, za postizanje željenog cilja i uspjeha, kvalitetan razgovor od velike je važnosti. Mentor slušajući potrebe i želje svog mentoriranog, poseže za svojim znanjem i predlaže najbolje moguće rješenje. Također, u svrhu postizanja navedenog, mentor nikada neće nametati svoje stavove već će uzeti u obzir vrijednosti onoga kojeg mentorira.

Spremnost na ulaganje

Mentor koji se načelno vodi savjetom i podrškom uistinu dobro radi taj posao, no dodatan iskorak prilikom mentoriranja je ulaganje kapitala u osobu koju mentorira. Time se šansa za uspjeh te osobe uvelike povećava, a također može biti i iznimno korisna investicija mentora.