Zero Waste trend – pokret za očuvanje prirode - Zaposlena.hr
Sadržaj portala

Zero Waste trend – pokret za očuvanje prirode

Piše: Martina Vrbanić

Zero Waste trend među novijim je pristupima u svijetu, a donosi maksimalnu brigu oko minimalnog stvaranja otpada u kućanstvu i općenito u životu, a s ciljem što boljeg očuvanja prirode i brige oko okoliša. Procijenjena količina otpada jedne obitelji svede se svake godine na količinu nekoliko velikih kontejnera za smeće, dok se sljedeći princip Zero Waste trenda, otpad može toliko smanjiti da stane u samo jednu staklenku.

Samo je nekoliko dana potrebno da se otpad u jednom kućanstvu napuni plastikom, papirom, konzervama, ostacima hrane i drugim otpadom. Želite li i vi biti promjena u svijetu te od danas početi stvarati manje otpada, postoji način kako to vrlo lako možete učiniti.

U svijetu odjekuje sve veća briga oko količine otpada i njegovog sve težeg skladištenja. Smatra se da danas imamo više otpada nego ikada prije.

 Zero Waste pokret, ne samo što potiče što manju proizvodnju smeća, već i ekološku osviještenost, odnosno biranje namirnica, kućanskih potrepština, odjeće i obuće kako bi se stvaralo što manje otpada. Potiče će recikliranje otpada i njegovo korištenje u druge svrhe. Uz ekološki osviješteni način življenja i kupovanja možemo učiniti velike promjene u smislu očuvanja prirode i okoliša.

Zero Waste trend popularizirala je blogerica Bea Johnson koja preko svog bloga Zero Waste Home prenosi kako jedna obitelj uz pomoć malih i jednostavnih trikova može proizvoditi jako malo smeća.

Bea je rođena Francuskinja, a njezina četveročlana obitelj živi u Kaliforniji. Naglašava da, iako svima na prvi pogled ovaj pokret djeluje rigorozno i zahtjevno i kao da u njega treba uložiti puno energije i truda, to ustvari nije tako. Bea je vlastitim primjerima i kroz svoj svakodnevni život pokazala kako to ne treba biti tako. Njezin dom minimalistički je uređen, ali i prepun trendi detalja i najnovije tehnologije koja pomaže održavanju koncepta Zero Waste pokreta.

Bea je između ostalog na svom blogu objavila i fotografiju smeća koje je njezina obitelj napravila u jednoj godini i njome šokirala svoje pratitelje! Naime, količina smeća mogla je stati u samo jednu staklenku.

No, iako je sam Zero Waste često i sinonim za minimalizam, ne trebate nužno biti ljubitelj minimalističkog načina uređenja kako biste održavali ovaj princip ili živjeli ekološki osviješteno.

Želite li krenuti malim koracima i učiniti nešto više za planetu na kojoj živite ili potpuno prihvatiti spomenuti pokret, u nastavku donosimo kako kroz svoju svakodnevicu i uz minimalno uložen trud možete značajno smanjiti količinu smeća.

Izbacite jednokratnu ambalažu

Kada spomenemo jednokratnu ambalažu u prvom redu pomislimo na plastiku, ali ovdje moramo uključiti i sve ostale jednokratne predmete i pakiranja. Iako je već učinjena značajna prednost u smislu manje potrošnje plastike, uvijek možete učiniti više.

Izbacite iz upotrebe plastične boce i zamijenite ih staklenima, a plastične vrećice trajnim vrećicama od čvrstog platna. Također, korak po korak izbacite i sve one nepotrebne stvari koje ne možete zamijeniti. S vremenom ćete i sami otkriti sve više ekološki osviještenih alternativa kojima možete svoj dom, ali i poslovno okruženje očistiti od gomile nepotrebnog smeća.

Kupujte u rinfuzi

Prvi i najvažniji korak kod buđenja ekološke svijesti je upravo u načinu kupovine. Sljedeći put kada krenete u kupovinu namirnica, orijentirajte se na kupovinu u rinfuzi. Sve ono što možete kupiti u rinfuzi, ne kupujte zapakirano i tako učinite velike promjene na jednostavan način.

Zamijenite plastične vrećice i ostalu ambalažu staklenkama i platnenim vrećicama i već ste učinili mnogo. Tako ćete, ne samo proizvoditi manje smeća i djelovati na čišći život na zemlji, već i živjeti zdravije. Naime, kupovinom namirnica u rinfuzi njegovat ćete zdraviji način života u koji je uključena zdrava prehrana, bez prerađene hrane.

Provjerite second hand trgovine

Second hand trgovine odjećom i obućom i online buvljaci nude odlične odjevne komade koje će svatko vrlo lako uklopiti i u svoj stil. Sve je veći porast takvih dućana koji nude raznoliku odjeću za svačiji ukus. Provjerite ponudu i pomozite lokalnim trgovinama, prirodi, ali i svom budžetu.

Takva odjeća često je i značajno jeftinija, a često se mogu naći i pravi unikatni komadi odjeće kojima možete podići svoj odjevni stil na novu razinu.

Izbjegavajte odjeću od sintetičkih vlakana i podržite ekološki osviještene modne marke koji u procesu proizvodnje koriste reciklirane materijale i materijale od prirodnih vlakana.

Zero Waste kupaonica

Pretvorite svoju kupaonicu u projekt Zero Waste trenda. Izbacite iz upotrebe jednokratne britvice i uložite nešto više novca u kupovinu jedne kvalitetnije koje ćete dugo moći koristiti. Osim toga, jednokratne higijenske uloške možete zamijeniti višekratnim platnenima koje možete kupiti u trgovinama ili naručiti ručno rađene od manjih lokalnih proizvođača.

Plastični štapići za uši već su zamijenjeni bambusovim, a od istog materijala moguće je nabaviti i četku za kosu i četkicu za zube.

Na Internetu možete pronaći i pregršt ideja kako sami lako i brzo možete napraviti svoju domaću prirodnu kozmetiku poput kreme i maske za lice ili pilinga za tijelo te i u tom slučaju smanjiti upotrebu jednokratne ambalaže.

Koristite predmete s dugim rokom trajanja

Ako imate naviku na putu do posla stati u obližnjem kafiću i uzeti kavu za van, u kiosku plastičnu bocu vode i sve začiniti kupovinom hrane za van, promijenite životni stil i priroda će vam biti zahvalna.

Uložite u kvalitetnu šalicu za kavu od bambusa te u staklenu bocu vode, a obroke pripremite kod kuće i ponesite na posao u višekratnim posudama.

Iako će vam se u početku činiti da morate izdvojiti nešto više novca za čašu i staklenku te uložiti i nešto truda u pripremu obroka kod kuće, dugoročna ušteda je značajna, a novi stil života odrazit će se i na vaš budžet i zdravlje. Dugoročno ćete uštedjeti, a konzumirat ćete se zdravije i kvalitetnije obroke na poslu.

Reciklirajte  

Iako se sve više priča o recikliranju i sve je više obitelji koje su osvještenije po tom pitanju, još uvijek je i mnogo onih koji ne vode previše brigu oko odvajanja otpada. Ako i vi spadate u tu skupinu, predlažemo da započnete s odvajanjem, odnosno umjesto da sve otpatke od hrane i sav otpad odlažete u jednu kantu, nabavite kantu za papir, plastiku, smeće i biootpad.

Uz Zero waste trend s vremenom ćete i sami doći do raznih kreativnih rješenja, dobit ćete ideju kako prenamijeniti predmete te kako ih ponovo iskoristiti za nešto drugo.

I mali koraci dovoljni su kako bi se učinila značajna promjena u svijetu koji je sve više zakrčen smećem. Porast broja stanovništva uzrokovan i dužim životnim vijekom utječe na život planete Zemlje. Učinite promjenu već danas kako biste onima koji dolaze ostavili u nasljeđe čistu planetu i osigurali zdrav život na zemlji.

Nastavite čitati