Kako izbjeći siječanjski blues - Zaposlena.hr
Sadržaj portala

Kako izbjeći siječanjski blues

Piše: Antonia Kulić

Oporavljanje od adventskog hedonizma, često nas dovede do siječanjskog bluesa. Čak 20% ljudi tijekom navedenog mjeseca doživi neki oblik depresije ili letargije. Praznina nakon blještavila lampica, uzbuđenja oko Božića i shopinga, stvara osjećaj da se nemamo čemu veseliti do nekih toplijih i sunčanijih dana. Pored toga, siječanjski blues pojačava se i vremenskim neprilikama, odnosno nedostatkom svjetla i samim time D vitamina. S obzirom na to da mjesec ne možemo preskočiti, donosimo vam nekoliko korisnih savjeta kako uspješno izbjeći siječanjsku depresiju i sretno zakoračiti u 2020. godinu.

1.         Ne budite rastrošni

Kako biste si olakšali nepotrebni stres oko novca, isplanirajte svoj blagdanski budžet i strogo ga se pridržavajte. Budite realni što će tiče vaših mogućnosti i uključite svoju kreativnost po pitanju darova i ukrasa, jer bit blagdana jest da ih provede u krugu vaših najdražih.

2.         Isplanirajte godišnji odmor

Prema istraživanjima psihologa, samo planiranje odmora nas čini sretnima. Naime, iščekivanje izaziva uzbuđenje i oslobađanje endorfina, jednog od hormona zaduženih za stvaranje osjećaja dobrog raspoloženja. Pored toga, godišnji odmor u siječnju idealan je povod da se imate čemu veseliti u ovome tmurnom mjesecu.

3.         Postavite realne ciljeve

Postavljanje nerealnih ciljeva povodom novogodišnjih odluka jedan je od razloga zašto među ljudima zavlada loše raspoloženje tijekom siječnja. Isto tako, neostvarivi ciljevi negativno utječu na samopouzdanje i stvaraju sumnju u vlastite sposobnosti. Bez obzira na to želite li napredovati na poslu, naučiti nešto novo, hraniti se zdravije, vaši ciljevi trebaju biti realni i u skladu s vašim sposobnostima.

Jedan od najpoznatijih alata za definiranje ciljeva jest  SMART ( Specific, Measurable, Attainable Realistic, Time bound), koji će vam pomoći da jasno definirate što želite postići.

Sukladno navedenom alatu, vaš cilj treba biti jasno i precizno određen. Da bi cilj uistinu bio takav, dovoljna je samo jedna rečenica da ga definirate. Kada ste ga definirali, pronađite način na koji ćete mjeriti vaše korake do ostvarenja konačnog ciljeva. Primjerice, ako želite smršavjeti, to mogu biti kilogrami ili odlasci u teretanu. Imajte na umu da ciljevi koje si postavite trebaju biti izazovni, no nikako nerealni,. Isto takom trebaju ima imati pozitivan utjecaj na sve aspekte vašeg života. Prilikom postavljanja cilja, svakako se zapitajte kako će to utjecati na vašu okolinu. Ako postoji mogućnost negativnih posljedica, prevenirajte ih odmah na početku. Također, postavite si vremenski okvir za ostvarivanje željenih ciljeva, jer će vas to dodatno motivirati.

4.         Budite aktivni

Uključivanje režima vježbanja u svakodnevicu, jedna je od najpopularnijih novogodišnjih odluka. Nažalost, ove odluku odluči ostvariti samo 8 % ljudi. Većina,  grešku čini upisivanjem preteških fitness programa i režima u kojima nimalo ne uživaju.

Odlazak u teretanu, grupni trening ili rekreativno bavljenje sportom, treba biti nešto čemu se veselimo i što nam podiže raspoloženje, a istovremeno nas čini zdravijima. Stoga, ne budite prestrogi prema sebi i pronađite aktivnost koja vas veseli. Isto tako, nemojte se ograničavati samo na satove treninga, šetajte!

Iskoristite šetnju za istraživanje vašeg grada i naučite nešto novo o mjestu u kojem živite. Također, šetnja tijekom dana ili odlazak u prirodu, idealna je za uživanje u zimskoj idili i upijanje vitamina D, koji vam je prijeko potreban zbog kratkih dana tijekom zime.

5.         Nemojte ići na ekstremne dijete

Brzo učinkovite dijete, trend su kojeg trebate apsolutno ignorirati. Nakon uživanja u božićnim slasticama, vrijeme je da uživate u hrani koja će podići vašu energiju i raspoloženje. Orašasto voće, plava masna riba (inćuni, palamida, losos, srdele i tuna), cjelovite žitarice, tamna čokolada, samo su neke od ukusnih namirnica koje su odličan izvor serotonina. Kada je riječ o prehrani, nastojte jesti raznoliko i umjereno. Isprobavanje novih jela i širenje vašeg gastronomskog znanja, idealan je način da upoznate neistražene kulture i kulinarske okuse.

6.         Družite se

U mjesecu kada smo svi previše zavučeni pod dekicom, preokrenite taj trend i družite se s najbližima. Organizirajte druženja, uživajte u toplim napitcima, zajedno se pokrenite i pronađite zabavnu aktivnost ili pak hobi.  Osim što ćete biti sretni, stvorit ćete nova i iskustva koja ćete rado pamtiti i to baš u siječnju, s ljudima koje volite.

Nastavite čitati