Tisja Kljaković Braić: Živim umjetnost - Zaposlena.hr
Sadržaj portala

Tisja Kljaković Braić: Živim umjetnost

Razgovarala: Antonia Kulić

Fotografije: Irena Rogulj

Splićanka Tisja Kljaković Braić, omiljena je umjetnica svih pobornika dobrog humora i prikaza hrvatske realnosti. Popularnost je stekla kada je na Facebooku počela objavljivati karikature bračnog para s epizodama iz svakodnevnice poput; izbjegavanja poznatih na plaži, muža koji gleda utakmicu, romantičnih trenutaka i brojne druge. Danas ima oko 40 tisuća pratitelja koji vole njezine karikature.

Zahvaljujući velikom zanimanju publike, Tisja je prošle godine objavila i ukoričeno izdanje svojih karikatura pod nazivom „Oni“ u izdanju Frakture. Knjiga okuplja stotinjak najboljih epizoda Njih, odbranih po broju lajkova, i naravno, likovne kvalitete. Također, knjiga je podijeljena na poglavlja: ‘Vanka’, ‘Kuća’, ‘Tinel’, ‘Kužina’ i  ‘Intima, a tekstove su napisali napisali su Frane Dulibić i Jurica Pavičić. No, osim što svakodnevno nasmijava ne samo hrvatsku, već i javnost širem regije, Tisja iza sebe ima preko 40 izložbi, a djela joj se nalaze u fundusu Moderne galerije u Zagrebu, Galeriji Sv. Krševana u Šibeniku te u privatnim zbirkama diljem svijeta. Također, prošle godine za Zagrebačko kazalište mladih izradila je likovno rješenje za predstavu ‘Proba orkestra’, što je bio njezin prvi rad za kazalište i ujedno još jedan u nizu uspjeha ove svestrane umjetnice.

Diplomirali ste na umjetničkoj Akademiji u Splitu u klasi profesora Gorkog Žuvele. Kada se javila ljubav prema slikanju?

Kada osjećaš da si za nešto rođen, ne razmišljaš hoće li to biti teško ili dobro plaćeno. Imam slikarske korijene, tako da je to jednostavno došlo prirodno, s genima. Tu se istakao Jozo Kljaković, moj predak i istaknuti slikar, a isto tako vrstan karikaturist i pisac. S njim imam najviše sličnosti. Kada se nalazite u obitelji različitih kreativaca, sve što naslikate još od malih nogu je predispozicija da i vi nastavite tim putem. Što god da sam nacrtala, izazivalo bi oduševljenje kod mojih roditelja, stoga sam jednostavno osjetila da je to ono što ja želim.

Spličanka ste i u brojnim intervjuima kažete da se prava lokalpatriotkinja. Što najviše volite u svom gradu?

Split je predivan mediteranski grad, klima je divna. Sve mi je nadohvat ruke. Marjan, brod, obitelj, riva, svi su mi par koraka udaljeni. To je jednostavno moj grad.

Veliki broj izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu je iza vas, ali i dvije knjige. Kako ste se odlučili za karikature i jednostavan pristup?

Kod mene ne postoji odgovor na „zašto“. S karikaturama sam počela skroz spontano. Umjetnost je takva grana da se ne može uspjeti na silu. Ne možeš se probuditi i reći: „E to ću danas raditi“, u ovom poslu sve ovisi od inspiracije i raspoloženja. Kada pogledam u prošlost, rekla bih da su moje karikature proizašle iz mojih slika, jer i slikajući, bavim se istim temama, samo na poetski način. Karikature, naspuprot, prikazuju goli život. One su direktna scena nekog događaja, poptuno nebrušene. Dakle, ništa nije izmišljeno.

Primjerice, karikatura u kojoj Ona jede sladoled, a On joj govori: To ti je drugi danas. Ona mu odgovara: A ja ću plivati sada. To je nešto što svi radimo, pojedemo sladoled i mislimo, potrošit ću ga plivajući. Čista hrvatska realnost.

Gotovo 40 tisuća facebook korisnika redovno prati objave vaših karikatura. Što mislite da je osvojilo internet publiku?

Humor i realnost svakodnevnice. Slike karikatura sam počela objavljivati spontano, bez nekog većeg cilja, ali kako se velika većina može prepoznati u njima, popularnost karikatura je samo rasla i danas se proširila po cijeloj regiji.

 „U malu je uša đava“ je vaša debitantska knjiga, o odrastanju u Splitu ’80-ih godina prošlog stoljeća.

Cijela knjiga je jedna velika uspomena- Amarcord. Svako sjećanje iz svog djetinjstva u mom rodnom Splitu rado pamtim.  Nemam maštu, nisam spisateljica, pa ne znam izmisliti i sve u knjizi je realnost. Mene život inspirira.To je možda moja mana, a možda i tajna mog uspjeha jer sam tako i stekla publiku. Baš zbog poistovjećivanja s mojim djelima.

Druga zbirka karikatura „Oni“ nasmijala je čitatelje. Kako je riječ o crticama iz života bračnog para, jeste li i ovaj puta do ideje došli temeljem vlastita života?

 „Oni“ su inspirirani životom svih oko mene i mojim životom.  Većinu situacija sam izvukla iz vlastitog života. „Oni“ su svi mi. Koristim Njih da komentiram razne događaje, osim politike. To me ne zanima. Nisam osoba koja ispravlja krive drine. Radim ono što mi je gušt i izuzetno mi je drago da su ljudi to prepoznali.

Što biste rekali da je formula vašeg uspjeha?

Moje karikature stekle su popularnost jer sam svakodnevne situacije prepoznala kao nešto što bi se trebalo pretočiti u djelo. Umjetnost je takav posao da ne možeš biti prosječan ukoliko želiš uspjeti. Ili jesi ili nisi. Za mene je umjetnost poziv. Slikarstvo je profesija u kojoj nema dugoročnog plana, jer se stvara osjećajem. Kada slikaš, moraš osjetit želju, žar. Ponekad naslikam pet slika u danu, a ponekad niti jednu u tjednu, dakle nema plana. Živim slikarstvo, u svakoj situaciji tražim inspiraciju i tako se rađaju moje ideje. Ključ uspjeha u mom poslu je da živiš umjetnost.